Sport Hajduk

Buljan na odlasku: Razlika u primanjima unijela je razdor u svlačionicu

Ivan Buljan više nije sportski direktor Hajduka, smijenjen je s funkcije nakon razgovora s predsjednikom kluba Joškom Svagušom. Odnosno, predsjednik Svaguša je priopćio Buljanu kako na njega više ne računaju i da je slobodan. U Rijeku ne treba i neće putovati.
- Da, točno je, više nisam sportski direktor, gospodin Svaguša me pozvao na razgovor i rekao da umjesto mene dolazi Ivica Mornar.

I?
- Nema „i“, rečeno mi je da dolazi vrijeme za mlađe ljude i da je taj novi Mornar. Normalno sam to primio, nisam protestirao, ako ste na to pomislili...

Dobro ste primili vijest o svojoj smjeni?
- Čujte, nije mi svejedno, ali bilo je u zraku po svim indicijama i samo se čekao trenutak. Otkad je došao gospodin Svaguša na mjesto predsjednika u ovih desetak dana nitko me ništa nije pitao ni konzultirao, ni što, ni kako, pa je moj odlazak očekivan.

A što kažete za nasljednika Ivicu Mornara?
- On je početnik i nadam se da će se dobro snaći. Držim da smo svi mi prolaznici, a da je samo Hajduk vječan. Koliko god neka smjena bila opravdana ili ne, ne treba rublje prati preko novina – kaže nam Buljan.

Nije vam ovo prvi otkaz u Poljudu. Još 1997. tada novi šef struke Tomislav Ivić obavijestio vas je da ima novog trenera, Luku Bonačića. A lani ste se vratili i proveli 15 mjeseci na funkciji sportskog direktora?
- Mislim da sam sudjelovao u dobrim stvarima, u stabilizaciji kluba kako organizacijski tako i momčadski, poslije niza godina bili smo uz bok Dinamu, sasvim blizu tituli prvaka i osvajanju kupa. Uveden je red u svlačionicu, suzbili smo utjecaj menadžera, nismo bili povezani ni sa kime i radili smo isključivo po svojoj savjesti. I s trenerom Vučevićem i s trenerom Mišom.

Zašto se dogodio ovaj strašan pad koji je naposljetku kumovao i vašoj smjeni?
- Iz razgovora s igračima čini mi se da je pogubna bila razlika u primanjima, nosioci igre imaju i 50 posto manje od nekih drugih koji skoro uopće ne igraju. Normalno bi bilo da nitko ne zna koliko drugi prima, ja u Hamburgeru i u Cosmosu nisam zagledao u plaću Keegana ili Beckenbauera. No, u nas još uvijek u kafiću svi sve znaju, pa se tako i u našu momčad uvukao crv tihog negodovanja.

Ne može se reći da se na Pohorju nije radilo?
- Nipošto. No, Vejić i Andrić zbog ozljeda nisu odradili pripreme, Kalinić je otišao i to je bio prevelik uteg...

Kako vidite svoj rad minulih mjeseci?
- Neke ideje jesu, a neke nisu prihvaćene, ja sam primjerice ponosan što sam vratio Skoku. No, ne treba o tome više trošiti riječi, novi ljudi su izabrali nova lica.

Što mislite o novom treneru Edoardu Reji?
- On sigurno nije trener bez veze, želim mu da brzo premosti problem komunikacije. I da poljuljanoj momčadi u mentalnom smislu, što prije vrati samopouzdanje. Jači je za braću Sharbini i bit će mu lakše.

Slaven ALFIREVIć

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk
Page 1 of 14FirstPrevious[1]2345678910Last