Sport Hajduk

kad će taj četvrtak?

Nogomet se konačno vraća na Poljud, a bez obzira što je pitanje prolaska riješeno, stadion bi mogao biti dobro popunjen

kad će taj četvrtak?

Bliži se dan Hajdukove premijere pred njegovim navijačima u novoj sezoni. Četvrtak je taj dan, u 20 sati u Poljudu "bili" igraju uzvratni susret prvog pretkola Europske lige protiv Gzire United. Hajduk je s Malte donio prednost 2:0 koja bi mu zaista trebala jamčiti revanš bez stresa.

Pa iako bi i taj susret momčadi Siniše Oreščanina trebao poslužiti ponajviše kao još jedan test uoči onog pravog što dolazi - otvaranje HNL-a u nedjelju protiv Istre i nastavak europske avanture - na Poljudu se u četvrtak očekuje petnaestak tisuća gledatelja, što bi s obzirom na neatraktivnog protivnika bilo odlično. To su nekakve početne neslužbene procjene budući da je prodaja još u tijeku.

Prodaju se, dakako, i pretplate. "Otišlo" ih je oko 4000, s tim da se posljednjih dana značajno pojačava tempo prodaje. Za očekivati je da će se sličan trend nastaviti i narednih dana. Do sutra u 20 sati, odnosno do 48 sati prije utakmice s Gzirom, lanjskim se pretplatnicima čuvaju mjesta, a ako oni ne iskoriste taj privilegij, ta mjesta idu u slobodnu prodaju.

Prema svemu sudeći, neće se premašiti lanjska brojka od 26.103 navijača koliko ih je u Poljud došlo podržati Hajduk protiv Slavije iz Sofije. No to je ipak bio jači, ozbiljniji suparnik od Gzire i radilo se o prvom susretu, a ne uzvratnom kao sada kad je pitanje prolaza 99 posto riješeno.

Posjeta u četvrtak protiv Gzire trebala bi biti bliža onoj prije tri godine kada je na Poljud stigao rumunjski Iasi. Nakon 2:2 u prvoj utakmici, Hajduk je pred nešto manje od 17 tisuća navijača pobjedom 2:1 osigurao prolaz u treće pretkolo Europske lige. Dvije godine ranije situacija je bila slična sadašnjoj. Protivnik je bio također ne baš atraktivan, irski Dundalk, a rezultat iz prve utakmice u gostima identičan sadašnjem s Gzirom, 2:0 za "bile". U revanšu na Poljudu skupilo se oko 14 tisuća gledatelja. Taj je dvoboj Hajduk iznenađujuće izgubio 2:1, no Gzira ne bi trebala predstavljati takav problem.

U bližoj prošlosti pamtimo i pune stadione protiv Stokea i Intera (protiv Talijana nije to bila prva europska domaća utakmica te sezone), ali i fantastičnih 25.000 protiv Skonta iz Rige kada se otvorilo europsko ljeto 2012. Važno je naglasiti da gledamo isključivo primjere u kojima je na Poljudu odigrana prva europska utakmica te sezone, a ne kasnije tijekom pretkola.

Uglavnom, Gzira bi u četvrtak na tribine Poljuda trebala privući respektabilnu brojku navijača. Oko 15 tisuća, možda i blizu 20 tisuća. U ovom konkretnom slučaju, za Hajdukove je navijače važnija stvar što je riječ o prvoj domaćoj utakmici njihova voljenog kluba, premijeri pred domaćim pukom. Protivnik kao takav je bonus. Da je netko "zvučniji", bilo bi sigurno i preko 20 tisuća gledatelja. Možda bude i ovako? Zasad se ne čini tako, ali nikad se ne zna. Kako god bilo, opet će se Poljudom oriti hajdučka pjesma. Prvi put nakon više od dva mjeseca.

Posjećenost na prvim europskim utakmicama (na Poljudu)

2019. Hajduk - Gzira United?
2018. Hajduk - Slavia Sofija 26.103
2016. Hajduk - CSMS Iasi 16.798
2014. Hajduk - Dundalk 13.890
2013. Hajduk - Turnovo bez gledatelja
2012. Hajduk - Skonto 25.000
2011. Hajduk - Stoke 33.500

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk