Sport Hajduk

glava u balunu

Zdravko Reić: U slijedećih pedesetak dana otkrit ćemo od kakvog je kova sazdan aktualni Hajduk

glava u balunu

Eto krenula je i nova sezona, Hajduk je očekivano pobijedio na Malti, sada će krenuti dramatična iščekivanja što će se događati do Velike Gospe, bolje je kazati do kraja prijelaznog roka 31. kolovoza. Jer, u slijedećih pedesetak dana otkrit ćemo od kakvog je kova sazdan aktualni Hajduk, je li to momčad koja je u stanju više i bolje od četvrtog mjesta, a u Europi barem do play-offa za Euro league ili je to ista pašta kakvu navijači splitskog kluba kusaju već dvadesetak godina.

U tih pedesetak dana Hajduk bi trebao osigurati najmanje još pet utakmica na europskoj sceni uz sedam susreta u Prvoj HNL. A to znači da bi „bijeli“ morali s lakoćom do trećeg kvalifikacijskog kola za Euroligu, pa se nadati povoljnom ždrijebu za prolaz u play off, što je objektivno maksimum i za jačeg Hajduka. Što se tiče domaćih nadmetanja poslije lagodnijih početnih pet kola (tri utakmice u Splitu – Istra 1961, Lokomotiva i Gorica, u gostima Varaždin i Slaven Belupo) dolaze dva ozbiljna ispita, ona na kojima se potvrđuje kvaliteta, a to su gostovanje u Osijeku i derbi protiv Dinama na Poljudu.

Tek tada, dakle u vrijeme kad će se ujedno zaključiti i prijelazni rok, navijači Hajduka će dobiti sigurni odgovor o tome jesu li uistinu realna očekivanja da će „bijeli“ pod vodstvom trenera Siniše Oreščanina učiniti željeni, pa i najavljeni korak naprijed. Ipak, rezultati su sve, oni presuđuju i treneru i igračima, ali i vodstvu kluba...

Dopredsjednik Hajduka Lukša Jakobušić, friško angažirani čelnik „bijelih“, dokazan kao trofejni predsjednik vaterpolista Juga, tijekom skupštine dioničara imao je dojmljiv nastup.

-Trebaju nam trofeji...Došao sam nešto promijeniti...Ako nema rezultata predsjednik i ja smo krivi...

Napokon da je netko priznao kako rezultati nisu trend, nego su bitak sporta, pa i postojanja kluba kao što je Hajduk, dakle dimenzija od koje se živi, dok su ideali istina vječni, ali se od njih ne može opstati. Mogu ovi iz udruge Naš Hajduk, pa i Kluba navijača Torcida činiti fintu kako je borba za te vječne ideale važna, ali su za ambijent bitni rezultati. Eno, sada se i na primjeru Dinama pokazao učinak uspjeha i to ne toliko u HNL-u, jer su „modri“ kao pretplaćeni na domaće trofeje, koliko su motivirajuće pobjede na europskoj sceni, pa će – nadaju se na Maksimiru – ove sezone prodati i rekordnih do osam tisuća pretplatničkih karata.

- Kad god sam vodio Rijeku na Poljud – rekao je aktualni izbornik reprezentacije Slovenije Matjaž Kek – uvijek sam osjećao veliko poštovanje prema atmosferi na Poljudu. U tom ambijentu gosti skidaju gaće, ta silna energija s tribina, ono kad grune tridesetak tisuća navijača Hajduka daju snagu „bijelima“. A ne kako je to bilo u derbijima na Maksimiru, kad bi se na tribinama, premda su se lomila pitanje oko trofeja, našlo cirka 1.500 zalutalih...

Hajduk uživa tu nevjerojatnu podršku svojih navijača, a nedostatak „atmosfere za rezultat“ o čemu je govorio Jakobušić, odnosi na klimu unutar kluba. I tu je presudan utjecaj momčadi predvođene trenerom uz napomenu da su nedavne turbulencije nanijele udar u odnosima na relaciji vodstvo – Oreščanin. Mogu oni sada koliko god hoće zaglumiti zajedništvo, ali je povjerenje nepovratno izgubljeno i ono se može vratiti, stanje se može konsolidirati jedino vrhunskim rezultatima. A u ovom trenutku za Hajduka nije dovoljno izvesti puku stabilizaciju kako je to u programu predsjednika Marina Brbića navedeno, već uvjeriti javnost, u prvom redu onu koja diše za Hajduka, da se napokon s velikom dozom sigurnosti može vjerovati u sve boljeg, kompetitivnijeg Hajduka.

Odmah prije početka serije ispita, osam onih lagodnijih, objektivno lakših, kao naručenih za zagrijavanje, za homogenizaciju momčadi, za željenu eksploziju u trećem kolu kvalifikacija za Europu i dva teška ispita u ligi (Osijek i Dinamo) treba biti objektivan i priznati kako ovaj igrački kadar, bez bitnih pojačanja, neće biti u stanju odgovoriti na podignutu letvicu ambicija. Naime, igre i rezultati pod vodstvom Oreščanina u prošlom periodu davali su barem nadu da su „bijeli“ na putu povratka prema vrhu tablice, ali uz obvezna pojačanja. I prije kraja prošle sezone trener je, na neki način uvijeno, čak sramežljivo tumačio kako je nužna dopuna kadra, ali ne iz rezervoara druge momčadi, već barem dovođenja prinova koja će osnažiti sastav. A tu je presudan uloga sportskog direktora Saše Bjelanovića, koji je predugo u klubu – najprije dvije godine kao glavni skaut i desna ruka bivšeg direktora Marija Branca, pa sada drugu sezonu u ulozi sportskog direktora– da bi dobio roduženi kredit i održao se u toj prevažnoj funkciji. On do kraja prijelaznog roka, koji se poklapa sa serijom startnih utakmica ove sezone, mora položiti račune, dokazati da je kadar voditi transfernu politiku.

Radi se o tome da je neuvjerljivo, pa i jeftino, igrati na kartu došljaka Ivana Dolčeka i Stefana Simića, koji se zaista mogu preobraziti u pojačanja, odnosno na novo dovođenje „free agenta“ Nigerijca Samuela Emera Eduoka, jer Hajduku napokon treba, uz ostanak aktulanog kadra, jedan pravi igrač. A tu se uz Bjelanovića treba istaknuti i poslovično štedljivi Brbić. 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk