Sport Hajduk

Oko Sokolovo

Hajduk je teško oštećen u derbiju: dvije kardinalne sudačke pogreške kod Dinamovih golova presudile su pitanje pobjednika

Oko Sokolovo

Ako je i bilo sumnji sada je sve nakon analize – kristalno jasno. Iako je Oko sokolovo Mario Strahonja u početku kazao kako je suđenje na derbiju bilo dobro, kontrolirano, da se Ivan Bebek dobro snašao i znao pratiti dinamiku susret ipak su se kod dva zgoditka Dinama dogodile pogreške. Koje su uostalom i odlučile derbi.

U 50. minuti su Hajdukovi su stoperi zaista odigrali konfuzno i nisu očistili situaciju. No kod prvog ubačaja Theophilea nije bilo zaleđe, Ismaili je prebacio do Ademi. No kod dodavanja Ademija prema Gavranović je i Strahonja potvrdio sve ono napisano. Svatok je ostao između dva Dinamova igrača, Ademi je spustio loptu prema Gavranoviću koji je bio u zaleđu. Može se govoriti o minimalnom zaleđu, ali je linija peterca jasno označena i situacija je jasno vidljiva.

Šest minuta kasnije, u 56. minuti se dogodila nova konfuzna situacija. Nitko ne spominje Hajrovića koji je u debelom zaleđu, ali bez utjecaja na igru. Gavranović se izvlačio iz nedozvoljene pozicije i pri tome je zasmetao Borji Lopezu koji nije uspio reagirati prema Ademiju koji je dolazio iz drugog plana. Ademi je akciju završio dodavanjem i Gavranović pogotkom.

- Dogodila se pogreška u komunikaciji, pomoćnik je trebao "pitati" glavnog suca "je li dirao loptu" i ne dizati zastavicu. No on je podigao zastavicu i izazvao zabunu u proceduri. No ne bez obzira vidljivo je da je Gavranović svojim kretanjima omeo Lopeza, znači aktivirao se iz zaleđa. Gol nije smio biti priznat – objasnio je Strahonja.

Dakle VAR je pao na testu, bilo je vidljivo i bez dodatnih snimki da je Gavranović bio u zaleđu i da se aktivirao iz nedozvoljene situacije. Bez obzira na rekonstrukciju. No nakon 56. minute i dvije kardinalne pogreške nije nikako smjelo biti 3:0 za dinamo i tu je Hajduk drastično oštećen

Što se tiče sporne situacije iz 82. minute, Oko sokolovo je dalo kredit sucu Bebeku koji je procijenio da je napucana ruka stopera Dinama Theophilea iz velike blizine što i nije baš prekršaj za kazneni udarac.

No s obzirom na dvije velike pogreške, sva pitanja nakon dvoboja su dobile odgovor. Bez obzira na ukupni dojam velike sudačke pogreške su presudile derbi u Maksimiru.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk