Sport Hajduk

Gambijac u sretnom trenutku

Hamza Barry: Osjećam se kao da su Hajduk i Split moj drugi dom. Moja kuća

Gambijac u sretnom trenutku

Pomoći će cijela momčad našem Miji da postane prvi strijelac lige. Kako će to uspjeti? Evo, neka protiv Istre zabije pet golova?! To bi moglo biti dovoljno! Uz sav respekt prema protivniku. Da, bilo bi lijepo takvo što očekivati i protiv Dinama, ali to nije realno – svi smo se nasmijali, uz zbilju i malo šale u razgovoru s Hamzom Barryjem, Hajdukovim veznim nogometašem.

Dobro, nije rekao izrijekom da će Caktaš dati pet golova Istri, ali ako bi uspio, imao bi šanse.
Treba pomoći Miji Caktašu da vrati vodstvo na listi strijelaca. Ako je tri zabio Rudešu, ni ovo nije nemoguća misija.

Uostalom, Mirko Marić iz Osijeka mu bježi samo jedan gol. Mirko – Mijo 1:0, dade se to preokrenuti.
Kako god, otkrio nam je Hamza stanje duha u svlačionici "bijelih". Sad kad je Europa na dlanu i matematički treba tek jedan bod u zadnje dvije utakmice da se pečatira europska putovnica, dotle se momčad okupira pokušajem "svi za Miju, Mijo za sve"!

Da Caktaš osvoji "pichichi" lige i postane golgeter HNL-a. I Hamza Barry svjedoči o željama momčadi.

- Pomoći ćemo mu svim srcem, bio bi to lijep uspjeh cijele momčadi! - kaže Hamza.
Inače, Gambijac Hamza Barry je u sretnom trenutku, 100. nastup za Hajduk upisao je sad protiv Rudeša u Zagrebu, znači u nedjelju protiv Istre slijedi – 101, Hamza 101 Dalmatinac! S Barryjem je uvijek neka igra brojki, uvijek podsjećamo da Hamza na njegovu jeziku znači pet, zbog toga peticu ima i na dresu.

Nego, više nas zanima kakav je sad s Hajdukom? Odavna jedan stranac nije bio tako "long play" u bijelom dresu. Obično smo navikli na "singlice", jednokratnu vrtnju i zaborav. Rijetki su potrajali tri godine. I ne misle stat. Pa smo pričali:

- Je li na ljeto vrijeme za prodaju? Pa ne mislim na to, imam ugovor koji traje i ja ga respektiram.

Bilo je određenih ponuda za prodaju dosad? Spominjali smo u trenutku West Ham United svojedobno? Nevjerojatno nam je zvučalo?
- Kakvih je kontakata bilo neću reći kad se ništa nije realiziralo. Dalje što bude, vidjet ćemo. Najprije da sad budemo treći. To je važno. Plan je svakako dohvatit i mjesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka iduće sezone i uopće ne žurim s odlaskom. Ne razmišljam.

Ostali ste dugo, evo tri sezone?

- Hajduk je dobra skalina u razvoju, u perspektivi se nadam angažmanu u nekoj od Liga petice. A doista je davno bilo kad sam odigrao prvu. Kako se ne bih sjećao, kod trenera Pušnika, protiv Intera u Zaprešiću.

Koja je najdraža, najbolja utakmica?

- Protiv Brondbyja u Poljudu, svakako naša najbolja u ove moje tri godine. Momčadski. I protiv Evertona su bile dobre igre.

A najlošija, ili koja vam je najteže pala?

- Svaki poraz, neuspjeh protiv Dinama ili Osijeka, posebno u Poljudu.

Primjećujemo da igrate u zadnje vrijeme puno jednostavnije, s manje dodira s balunom, brže ga se rješavate?

- Moram! Sve je to dio procesa, kako kaže trener (Oreščanin, op. a.). To i zahtijeva. I ja se navikavam, slušam ga.
Sad ste ste bili zadnji vezni, inače ste najčešće spojka, a i  pozicija iza špica vam je bliska? Što vam je najdraže?

- Spreman sam igrati na više pozicija, sve je to u redu. Ako želiš napredovati, moraš igrati na više mjesta bez problema.

Kako je živjeti u Splitu?
- Sjajno. Kad sam došao sve mi je bilo tako novo i tako neobično. Danas, osjećam se kao da je ovo moj drugi dom. Moja kuća.

Zato i ne žurite s prodajom vani?
- Rekao sam, imam ugovor koji respektiram, a imamo i ambicije. Svakako, kad budem odlazio, bit će to za mene vrlo tužan dan. Ali, ne mislim sad na to ni najmanje, nego da budemo treći i da Mijo postane golgeter lige. Da mu svi pomognemo.

Koji vam je dio Splita najdraži?
- Riva. I svaki djelić grada koji je uz more. Tu je najljepše.

S kim se najradije družite ili ste se družili?

- Sa svima sam ok, a najbolji sam bio s Ohandzom i Saidom. Proveli smo sjajne dane, a čujemo se i danas. Francku izvrsno ide u Kini, sa Saidom je malo teža situacija u Portugalu... Ja sam im ovdje bio kao mlađi brat.

Ohandza zabija, Said zapinje, zvuči nam poznato. A da Franck Ohandza dođe, da se vrati pomoći Hajduku na europskoj sceni, da ga nagovarate?

- (nasmijao se) Mislim da je Franck sad vrlo sretan tamo gdje jest!

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk