Sport Hajduk

Od nemila do predraga

Ljubi ga gol: bude li ovako zabijao i ostao u Hajduku, cijena će mu samo rasti

Od nemila do predraga

Opet i iznova o Miji, nema druge, kad je uvalio hat-trick Rudešu i makar privremeno izbio na čelo ljestvice golgetera HNL-a sa 17 golova! A to je sad točno jubilarni 50. gol Mije Caktaša za Hajduk u HNL-u!  

Na stranu stavljamo Antu Palaversu koji je odigrao vrlo solidnih 90 minuta, jer, centralna ličnost nove pobjede Hajduk jest - Mijo Caktaš. Tri gola, svaki na svoj način postignut lakoćom koja otkriva onu njegovu osobinu o kojoj smo već davno pisali. Pa je sad i opetujemo:

- Ljubi ga gol!

Caktaš, premda vezni igrač, ima tako fini osjećaj za realizaciju, kao da je riječ o pravom golgeteru. 

Volimo se često vraćat na barbu Biću, Antu Mladinića. Legendarni trener bi se za veznog igrača uvijek raspitivao:

- Jesi ti vezni, ali reci mi koliko golova daješ?!

Jer, pravi vezni, kako bi se nekad reklo igrač manevra, po uzusima vrhunskog stručnjaka morao je ujedno biti i golgeter. Vičan golovima. A la Jurica Jerković...

No Mijo, no party, već smo pisali i upadamo u zamku da se ponavljamo kakva je ovo turbulentna sezona za Caktaša bila... Red je da u nekoliko slika preletimo njegov uzlet, od nemila do – predraga. Bio je u nemilosti, a sad ga slave i frenetično mu skandiraju.

1. Neka plaće

Kad je dolazio prošle zime trn u oku bila je njegova plaća, enormna za Hajdukove prilike, od cca 500.000 eura godišnje, možda i više, ovisi o bonusima. Došao je bez odštete i to je bila potka da mu tadašnji sportski direktor Mario Branco podari debeo ugovor i naumi napraviti kvalitetni iskorak. No, Caktaš nije odmah dobro “sjeo” i plaća je počela žuljati javnost. Danas, dok igra primjerno, a golovi su kao na traci i posrnulog Hajduka vuče u Europu, problema nema!

2. Prodavat ga ili ne?

Nameće se odjednom kao glavna dilema ljetnog prijelaznog roka, još zimus bi svi stavili ruku u vatru samo da ode, ili barem pristane smanjit plaću. Oreščanin je pak rekao da baš na njemu gradi Hajdukov preokret na bolje i priča je utihnula. Sad bi Caktaš trebao (p)ostati temelj borbe za (barem) drugo mjesto iduće sezone i kvalifikacije za Ligu prvaka. Ugovor mu traje do lipnja 2021., u dolasku je potpisao na tri i pol godine.

3. Od pogrda do skandiranja 

U trenucima nemilosti opora naša stvarnost nudila je pogrdne grafite kontra Caktaša, na poljudskim zidovima. A Mijo se posvetio sam sebi, zatvorio u vlastitu kožu i – radio. Danas smo svjedoci kako mu s tribina i najžešći kritičari kliču: Mijo, Mijo, Mijo!

4. Silenzio stakmpa 

Ni 17. gol na sceni u HNL-a ove sezone nije ga slomio u naumu da i dalje ostane zatvoren za hrvatske novinare. Nema izjava. U doba padanja Željka Kopića i oduzimanja mu kapetanske vrpce zacijelo je bilo hrapavih glagola u tekstovima, pa se ogrnuo šutnjom. Dobro mu ide. Neka samo nastavi i - priča na terenu!

5. Hvala Oreščaninu 

Za preokret, osim sebi, mora zahvalit i treneru Siksu, spomenik dignit Oreščaninu, da ga od neželjenog povratnika, pretvori u – bingo! To je to što je zamislio još Mario Branco kad ga je vraćao e da ublaži efekt prodaje Ante Ercega. No, bez simbioze s trenerom i briljantne zamisli padaju u vodu, a najbolji igrači propadaju. Oreščanin je, poznato je, taktički mu otvorio prostor, te istodobno “ukinuo” radno mjesto klasičnog centarfora.

6. Sedamnaest golova 

Mijo se posebno raspištoljio protiv Rudeša, čak osam golova zabio je nejači iz zagrebačkog kvarta! Ali, i to se računa, i te kako: dva, pa jedan, pa dva i sad – tri! Osam Rudešu! Potom po tri Rijeci i Inter Zaprešiću, po jedan Istri, Lokomotivi i posebno važan za 1:0 pobjedu u Osijeku! Dodajmo i dva europska u Sofiji, za 3:2 prolaz protiv Slavije. I još šest asistencija.

7. Lakše do titule prvaka, nego do golgetera lige

Hajduk je u HNL-u šest puta bio prvak, a samo su dvaput njegovi strijelci osvojili golgeterski primat. O tome smo pjesme pjevali prije dvije godine kad je Atila naš mađarski, Marko Futacs, klasična “devetka” nakon 25 godina donio naslov golgetera lige u Poljud.

U doba HNL-a prvi je to uradio Ardian Kozniku sa 12 golova 1992., a onda je Futacs zabio 18 komada 2016/17. i donio veliko veselje navijačima “bijelih”. Je li moguće da se sad Caktaš okiti titulom i bude, što bi rekli Španjolci “pichichi” lige?! Treći od Hajduka otkako je HNL-a?

8. Prvi hat-trick, još tri do Deranje

Kroz godine je zabio toliko golova, ukupno za Hajduk 64 pogotka u 181 utakmice ( ne samo u Hnl-u, nego službene nastupe računamo). Prvog protiv Rijeke još 2012. u zadnjem nastupu za kormilom novog bugarskog izbornika Krasimira Balakova. A ovo je Miji prvi hat-trick, tri odjednom.

Zaokružio je brojku na jubilarnih 50, prvi strijelac Hajduka u HNL je Tomislav Erceg sa 81, drugi Zvonimir Deranja sa 53 i evo Caktaša na tri gola do Deranje. Treći je. Osim 50 HNL-golova još je četiri dao u kupu, jedan u Superkupu i devet po Europi, eto ih 64.

9. Cijene ga na 2,8 milijuna eura

Po transfermarktu vrijedi 2,8 milijuna eura, procjena iz ožujka. Da ga Hajduk proda po toj cijeni, puna šaka brade, sve uloženo bi vratili i te kako! Ne bi bilo kukanja. Hajduk ga je prije tri godine prodao u Rubin Kazan za milijun eura, po izlaznoj klauzuli u ugovoru.

Najveću vrijednost Caktaš je dosegao u rujnu 2015., tri milijuna eura. Evo ga sad na 2,8. Bude li ovako zabijao i ostao u Hajduku još... koliko god, cijena na stranici transfermarkta, koliko god bila fiktivna, još će više porasti. Ipak je to neki pokazatelj, zar ne?

10. Gdje je Caktaš po Europi?

Koliko znači 17 Mijinih golova na Starom kontinentu? Cifra nije zanemariva. U najjačoj ligi, engleskoj, Sane, Salah i Aubameyang završili su sezonu sa po 22, u njemačkoj Lewandowski prije zadnjeg kola ima 22, u talijanskoj vremešni Quagliarella je zabio 26 na dva kola do kraja, u španjolskoj Messi... dobro, to su kruške i jabuke, a 17 u HNL ima svoju specifičnu težinu. 

Strijelci Bijelih u HNL-u

81 – Tomislav Erceg, 53 – Zvonimir Deranja, 50 – Mijo Caktaš, 40 – Nenad Pralija, 38 – Ardijan Kozniku i Jurica Vučko, 36 – Ante Vukušić, 35 – Senijad Ibričić, 33 – Dean Računica i Ivan Leko

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk