Sport Hajduk

slavna povijest hajduka

Sprema se fešta na škoju, legendarni barba Juroslav otkriva: Partizani i hajdukovci su na Vis stigli s Hvara

slavna povijest hajduka

Barba Juroslav Harašić (83), legendarni hajdukovac iz Staroga Grada – Farosa, od malih nogu je vjeran najdražem klubu. Prateći “majstore s mora” proputovao je cijelu Hrvatsku, bivšu državu i pola Europe, a od 1970. u Splitu nije propustio niti jednu utakmicu, osim ako bi ga bolest spriječila. 

Dakle, pola stoljeća gleda “bijele”, i kad dobivaju i kad gube, a ni sada nije žalio truda pa je u svojoj kući, iako je Svjetski dan knjige već iza nas, izložio gotovo sve što je do sada napisano o splitskim “bijelima”.

Neka to bude poticaj svima, osobitima mladima, da čitaju što više i doznaju puno toga što ne znaju o najpopularnijem hrvatskome klubu.

- U ovim knjigama satkana je čitava povijest moga Hajduka. Moramo biti zahvalni svim autorima koji su se potrudili da je zabilježe i učine dostupnom mlađim generacijama. Jako mi je drago da se neki dan u Visu obilježila 75. obljetnica obnavljanja kluba, ali bih isto tako želio podsjetiti na ono piše u knjizi “Frane Matošić - Najveći kapetan” Borisa Vrdoljaka Mandete, a to je da je prije odlaska na Vis Prva dalmatinska brigada svoju prvu utakmicu protiv kurzista odigrala upravo u Starome Gradu, najprije 2:2, a u uzvratu dobila s 3:1. U tim utakmicama nastupio je i Jozo Matošić, stariji Franin brat. Frane Matošić je na Hvar došao krajem 1943. godine, a odatle su ubrzo vojska i Hajdukovi igrači otišli na Vis – govori Harašić. 

A tome dodaje da bi sada, u poznim godinama, doista želio da se i taj događaj primjereno proslavi u njegovom Paizu, možda utakmicom ili postavljanjem spomen ploče, o čemu je nedavno razgovarao s gospodinom Marinom Brbićem, predsjednikom kluba.

On mu je, kako kaže, sugerirao da se u sve to uključi i Stari Grad, tj. da im se obrate pozivnim pismom, pa treba vjerovati da će i mladi poteštat Antonio Škarpa biti za to, da će svojim Starograjanima, i otočanima općenito, priuštiti jednu pravu nogometnu feštu na škoju.

S nje, sasvim smo sigurni, neće izostati ni barba Juroslav, onako dobro nafjoron, s vuvuzelom i svim drugim navijačkim alatima, a u toj jedinstvenoj prigodi opet će drukati samo za svoje - Jadran i Hajduk.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk