Sport Hajduk

asistent

Prvih 100 dana u Bijelom dresu mladog napadača: Nadam se svom prvom golu. Vjerujem da će me onda krenuti

asistent

U subotnjem derbiju s Rijekom na Poljudu Francesco Tahiraj obilježit će sto dana u Hajduku. U osam nastupa upisao je dvije asistencije.

- Zadovoljan sam. Nije lako promijeniti sredinu. Moraš se prilagoditi, uklopiti u sustav, upoznati suigrače. Naravno, mogu i bolje – rekao je Tahiraj.

- Iz malog slovenskog, došao sam u najveći hrvatski klub. U hrvatskoj ligi je jači tempo i igrači su spremniji. U Aluminiju sam bio bliže golu. U Hajduku sam više na desnoj strani, asistent, idem jedan na jedan, a Caktaš i Jairo su bliže golu. S Lokomotivom sam prvi put igrao "desetku". Mislim da je bilo dobro – smatra Tahiraj koji je pola sata na toj poziciji zamijenio Barryja.

Odgovara li ti više ta pozicija "desetke"?

- Kao "desetka" imaš više prostora i bliže si golu. No, meni je svejedno. Igrat ću gdje treneru odgovara, gdje god mogu pomoći momčadi.

Rijeka?

- Čeka nas teška utakmica, ali publika će nam biti 12. igrač. Neće biti lako Rijeci. Nadam se i svom prvom golu. Vjerujem da će me onda krenuti. No, bitnije je da mi pobjeđujemo.

Kome ćeš posvetiti prvi gol?
- Prije dva mjeseca preminulom stricu Qemalu. Umro je prije naše utakmice u Rijeci.

Dojmila te splitska publika?

- Na Poljudu samo na dječjem ulazu ima gledatelja koliko u Kidričevu. Nažalost nisam igrao protiv Dinama, ali osjetio sam to protiv Lokomotive kada je bilo 17 tisuća ljudi. Atmosfera je bila fantastična. To je najveći broj navijača pred kojima sam igrao.

Hajduku slijede dva susreta protiv izravnih rivala u borbi za Europu?

- Bit će nam teže u Gorici nego protiv Rijeke.

Bi li bio zadovoljan bodom?

- Nikad ne idemo po bod, nego po sva tri. Ne bih bio zadovoljan.

Kakav je život u Splitu?

- Dobar, miran. Kada imam vremena odmaram uz more, volim čitati.

Što si zadnje pročitao?

- "Nogometnu psihologiju". To mi je preporučio moj privatni "mental coach" kojeg sam imao u Sloveniji, Talijan Marco Cassandro. Ne treniram samo na terenu, nego i glavu.

Kako je ta suradnja krenula?

- Nisam ga poznavao, imao sam ga za prijatelja na facebooku. Teško se motivirati u Aluminiju, pogotovo kada dođeš iz Italije. Nema opreme, terena... Nisam tada znao ni jezik. Povod je bio je što sam protiv Krškog dobio crveni karton. Napravio sam katastrofalan potez, igrača sam pljunuo nakon što mi je opsovao majku. Dobio sam pet utakmica kazne. Shvatio sam da nisam takav. Bio sam previše nervozan. Sada sam miran, fokusiran.

Kako surađujete sada na daljinu?

- Uvijek mi govori da moram imati ciljeve. U Sloveniji sam u prvoj polusezoni stavio sebi cilj sedam golova, zabio sam devet. To mi je pomoglo. Pričamo jednom mjesečno o svemu, kada igram i kada ne igram. Bio je amaterski igrač. Pomaže i igračima iz Serie B i jednom-dvojici iz Serie A.

Koji si cilj sebi zadao u Hajduku?

- Uvijek stavljam cilj u golovima. Bolje da... - uložio je kviska Tahiraj.

Rođen si u Torinu, dugo si bio član Juventusa. Kako si doživio eliminaciju od Ajaxa?

- Navijač sam Juventusa. Gledao sam utakmicu. Boli taj poraz, ali zaslužena je pobjeda Ajaxa.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk