Sport Hajduk

konačno zdrav

Opet nam u vreći zveckaju novčići: povratak darovitog Gambijca koji umije s balunom, zapravo grije nadu da će bitno pomoći Oreščaninu u konačnom hvatanju europske scene

konačno zdrav

Vraća se Hajduku Hamza Barry, konačno je ozdravio, a u tom trenutku dok nas sustiže dobra vijest iz Poljuda pada nam na pamet kako nam je jedan sad već bivši dužnosnik Hajduka (pa ga zato ne spominjemo izrijekom), govorio:

- Vidjet ćete, Hamza Barry je najbolji, naš najskupocjeniji igrač. Pravi bingo! Nitko neće postić tako visoku cijenu kao on...

Nije se to (još) dogodilo, jer se potom nakon Nikole Vlašića sjajno prodao Ante Palaversa, ponudu je imao i Domagoj Bradarić, ali evo nas s Hamzom na - popravnom ispitu.

Ima još vremena.

Vreću novca od njega vidjeli smo u doba kad je Hamza nakon utakmica protiv Evertona skrenuo pozornost na sebe. Posebno je bio dobar u Liverpoolu, na Goodisonu. Pojavile su se tada u engleskom tisku informacije kako je Barry u razmišljanjima West Ham Uniteda. I da mu cijena poskakuje na razboju oko tri ili četiri milijuna eura. Ili čak funti.

Bilo je to i doba vladavine sportskog direktora Marija Branca. Barry se, doduše, nije kasnije prodao, ali je kao jedan od rijetkih, a la Borja Lopez, ostao u Poljudu, kao relikt ranijeg "režima" i nakon što su zavladali Saša Bjelanović, Željko Kopić, pa Zoran Vulić i naposljetku Siniša Oreščanin.

A to znači da vrijedi, da se svidio i kasnijim vlastodršcima.

Sve ovo spominjemo u ime Barryjeva povratka na teren. Konačno. Hajduk će u nastavak sezone utrčati jači za Hamzu i to je najbolja vijest koja dočekuje trenera Hajduka Oreščanina, nakon reprezentativne stanke.

Dok je Barry bolovao, trener bi ovako osmislio četverokut u veznom redu:

1. Zadnji vezni je postao neprikosnoven Darko Nejašmić;

2. Dvije spojke igraju Ante Palaversa, do 60. minute, najčešće lijevo, a onda predaje štafetu... Dok se na desnoj strani u zadnje vrijeme ustalio Bassel Jradi. Tu je i Stanko Jurić, kao zlatna pričuva, ali i Anthony Kalik, kojeg treba i danas notirati u kombinacijama. Emir Sahiti više naginje napadu.

3. U vršku romba iliti romboida veznog reda glavna faca je Mijo Caktaš na kojem zapravo - sve počiva.

No, evo Hamza Barry se vraća, a to je tako vrijedna poluga da će Siks imati slatke brige kako da ga inkorporira, umetne u postavu.

Barry može kandidirati na više mjesta u sredini polja, teoretski bi mogao zaigrati i na stražnjem veznom ali će Darko Nejašmić po svemu sudeći biti spreman za subotu i gostovanje u Puli (zbog lakše ozljede je preskočio reprezentativnu "do 20" obvezu").

Barry se prije svega nameće za "štafetu s Palaversom", to je njegova pozicija, a kako su u Poljudu naumili čuvati veznjaka Cityja i ne daju mu svih 90 minuta, evo idealne kombinacije. Starta Palaversa, ulazi Barry! To je ka' na banku. Barem zasad.

Kako god Oreščanin kombinirao ima adut više! Podsjetimo, gambijski reprezentativac je bio ozlijeđen, čak četiri posljednje utakmice je preskočio, ali se vratio u momčadski trening.

Treba vjerovati da će sad Barry doseći standardnost, da je ispucao kvotu neigranja. I ujesen je znao izostajati, ali je sad konačno fit, za završnicu sezone.

Nedavno je i sam Oreščanin najavio da se Hamzin povratak tempira upravo za Pulu, a to puno znači kad trener kaže. Znači da ga – jedva čeka.

Povratak Barry koincidira sa završnom serijom najvažnijih utakmica za Hajduk. Nakon subotnjeg gostovanja u Puli, dolazi Hajduku Dinamo u Poljud u srijedu, odmah za njim i Osijek, pa se ide Lokomotivi u Zagreb, a onda slijedi i jadranski derbi s Rijekom u Poljudu.

A povratak darovitog Gambijca koji umije s balunom, zapravo grije nadu da će Barry bitno pomoći Oreščaninu u konačnom hvatanju europske scene. Ali i da će sam sebi vratiti onu cijenu s početka teksta i interesa West Hama.

Bilo bi to svima od koristi, da se proda(o) u West Ham, već smo imali naslov West Hamza United, no, malo ćemo još morati pričekati.

Karton

Hamza Barry je rođen 15. listopada 1994., ugovor s Hajdukom ga veže do ljeta 2020. godine.

Došao je u kolovozu 2016. na posudbu iz ciparskog Apollona iz Limassola, a na kraju te sezone, u ljeto 2017. Hajduk ga je otkupio i potpisao s njim trogodišnji ugovor.

Jedan od onih za koje se smatra da je Mario Branco – pogodio.

Zadnji nastup: Rijeka – Hajduk 16. veljače, preskočio četiri susreta, Goricu, Inter Zaprešić, Slaven Belupo i Rudeš

U sezoni 18/19: HNL (15 nastupa, bez golova), u kupu bez nastupa, na euro-sceni 4 nastupa, bez golova;

Ukupno dosad u Hajduku: 91 nastup, 8 golova

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk