Sport Hajduk

Društvo je nametnulo osrednjost

'Ne zadovoljava me prosjek, Hajduku trebaju titule': Zadranin je dvaput vodio Bijele, objašnjava zašto ga nema u hrvatskom nogometu

Društvo je nametnulo osrednjost

Na proslavu jubileja Akademije Hajduka je stigao i Josip Skoblar (78). Trenutno boravi na relaciji Hrvatska - Francuska. 
– Ambasador sam grada i kluba Marseillea – kaže nam Skoblar. 

Zadranin koji je u dvaput vodio “bijele” i pritom osvojio dva kupa 1987. i onaj ratni 1991. godine o jubileju Akademije je kazao.

– To je zapravo Hajduk. Nažalost, taj isti Hajduk koji je nastao na takav način malo pomalo u ovim današnjim zbivanjima polako nestaje.

Zašto je to po vama tako?

– Društvo je nametnulo osrednjost, glorificiramo nešto što nije vrijedno. Ne možemo pobjeći od tradicije, povijesti, iako bismo htjeli. U svim domenama i na svim nivoima osrednjost vodi glavnu riječ. To ne prihvaćam. Zato me nema u hrvatskom nogometu. Vlada euforičnost koja je neobjektivna. Dinamo izgubi 3:0 i svi su ponosni na to što su napravili. Što su to napravili u toj utakmici da bi bili ponosni? Rezultatski se moramo zadovoljiti osminom finala, ali za mene ne vrijedi ako nisi najbolji.

Hajduk je zadnjih godina utonuo u osrednjost?

– Ne samo Hajduk, to se općenito događa. I onda se hvalimo time što smo osrednji. Hajduk mora dobijati da bi bio Hajduk, moraš uvijek potvrđivati da si Hajduk. Hvalimo se Školom, talentima, ali Hajduk ima obvezu i prema rezultatu, obvezu osvajati titule. To Hajduk čini Hajdukom. Uvijek je bio najveći, dobijao.

– Nama nije bitno ono što dolazi, nego ono što smo nekada napravili. Možda će se tako izgubiti i ono što se sada ima. Zadovoljavamo se time da prodamo, a zašto ne bismo time da kupimo? Znam, Dinamo od prodaja uzima veliki novac, Hajduk ne, tu je razlika. Onda Dinamo može i uložiti. Dinamo super posluje, ali ništa više od toga.

Iz Zadra ste svojedobno kao vrlo mladi koncem pedesetih otišli u OFK Beograd iz kojeg ste napravili inozemnu karijeru, u Marseilleu ste bili i Zlatna kopačka Europe. Kako niste zaigrali u Hajduku?

– To je splet okolnosti. Hajduku tada nije bilo bitno hoću li doći u Split. Istina je da sam šansu rano tražio i to direktno u centrali. Smatrao sam da će moje kvalitete doći do izražaja brže ako ne idem preko Hajduka. Moja odluka je bio Beograd i nisam pogriješio.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk