Sport Hajduk

subota u 17.30 sati

Oreščanin uoči Rudeša: Ova utakmica je noćna mora svakog trenera

subota u 17.30 sati

U nastavku lova na neko od mjesta koja vode u Europu, Hajduk će u subotu ugostiti posljednji Rudeš (17.30 sati).

- Kartonirani su Juranović i Ismajli, a u kadru neće biti Hamza, Vučur, Duka i Teklić koji su ozlijeđeni - referirao je trener Hajduka Siniša Oreščanin na presici dan prije susreta.

Kakvu utakmicu očekujete? Obično su najteže utakmice u kojima većina navijača unaprijed upiše tri boda?

- Netko me sretne, pita za očekivanja na ulici, kao koliko, šta. To je utakmica koja je noćna mora za svakog trenera, ti unaprijed uknjiženi bodovi. Apsolutno ne razmišljam na takav način. Puno su konkurentnija momčad u nastavku sezone nego što su to bili na jesen, to pokazuju i njihove igre i rezultati. Trener Ivković ima veliko prvoligaško iskustvo. Molim i sve gledatelje da tako gledaju utakmicu. Očekujem zahtjevnu utakmicu – kazao je Oreščanin.

Zaokružili ste jedan ciklus od devet utakmica, jedan prvenstveni krug. Koliko ste zadovoljni?

- Mislim da je sve zajedno pozitivno. Postoji obostrani respekt unutar momčadi, momci su vidjeli da je način na koji razmišljamo, naša filozofija vrlo dobra. Uvijek pritom pokušavamo biti na zemlji. Čim je utakmica u Koprivnici završila, odmah sam počeo razmišljati o Rudešu. Zadovoljni smo i bodovno, kako smo se malo približili Europi, ali proces nam je uvijek na prvom mjestu. Vjerojatno će dolaziti i do padova, to je sasvim normalna stvar. To nas čini optimistima da će i dalje biti na zadovoljavajućoj razini.

Trener Ivković je u prošlosti često znao biti čvrst, neugodan protiv Hajduka, što se kaže parkirati dva-tri autobusa?

- To sve ide u kontekst noćne more o kojoj govorim. On je trener koji to definitivno može složiti, i radio je to vrlo dobro s Lokomotivom, Slaven Belupom. A igrači odavde koji su u Rudešu imat će poseban motiv da se dokažu. Mi se normalno pripremamo, furamo svoj film.

Ivanovski?

- On je u normalnom treningu, vidjet ćemo hoće li biti u kadru.

Momčad je pokazala karakter u Koprivnici?

- Molim za strpljenje, ne bih htio da itko podcjenjuje Rudeš. Ne podcjenjujem nikad nikoga. Utakmica može biti vrlo zahtjevna, može se dogoditi da se uđe u nervozu, da se oni povuku na svojih dvadesetak metara. Nije lako probiti taj blok ako se deset igrača povuče na 20 metara.

Jeste li gledali utakmicu Benfica - Dinamo?

- Jučer nisam gledao utakmicu, pa ne bih komentirao. Bio sam s prijateljima.

Uvijek prijeti opasnost da se primi neki gol koji može izbaciti momčad iz kolosijeka, kao uostalom i u Koprivnici?

- Taj gol u Koprivnici je prvo mene izbacio iz kolosijeka. Početkom tjedna sam čak krenuo nešto napraviti, kao da treba nešto izazvati u momčadi, prodavati neku psihologiju, izazvati neki eksces, da se momčad malo mobilizira. Ali momčad mi je rekla: "Treneru ne trebate ništa, mi znamo što nas može čekati protiv Rudeša."

Fran Tudor nije potpisao novi ugovor. Hoće li to što promijeniti u njegovom status što se tiče nastupanja?

- Apsolutno ne. Tudor nam svojim radom, načinom razmišljanja jako puno pomaže. Čak i kada je na klupi, on nije na klupi, pomaže mi kao produžena ruka. Žao mi je što su ga ljudi ovdje prije drugačije doživljavali. Do šestog mjeseca ima status kao i do sada.

Možete li ga pokušati nagovoriti da produži ugovor?

- Vama mogu obećati da ću ga probati nagovoriti, ali svaki igrač neki svoj životni put, karijeru, obitelj. Već smo razgovarali o tome.

Koliko je Beširović blizu povratka?

- On je u momčadskom treningu, ovaj tjedan će sigurno dobiti minutažu u drugoj momčadi.

Smiju li sutra igrati Hajdukovi igrači na posudbi u Rudešu Pasariček i Kovačević?

- Smiju. Pa da vidimo i mi na Poljudu kako tamo funkcioniraju.

Europa je sada udaljena samo jedan bod?

- Ne bih stvarao "povijesne vikende". Mi imamo svoj potajnu računicu. Idemo utakmicu po utkmicu. Gledamo samo sebe, idemo polako i ponizno. Nakon ove dvije utakmice dolazi nam jak ciklus, ne podcijenjujući ni najmanje Rudeš i Istru 1961 – zaključio je Oreščanin.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk