Sport Hajduk

Sve na jednom mjestu

Hajdukovo bolje sutra: Brbićevih osam strateških ciljeva kao temelj upravljanja klubom

Sve na jednom mjestu

Nakon gotovo pune tri godine Marin Brbić opet je predsjednik Uprave Hajduka. U travnju 2016. godine tadašnji mu je Nadzorni odbor izglasao nepovjerenje, čime je zaključen njegov gotovo četverogodišnji mandat, no sada će dobiti priliku nastaviti gdje je stao. Pa je naveo osam strateških ciljeva kao temelj upravljanja klubom.

1. Izrada strategije kluba

Izrada strateškog plana na bazi već donesenog strateškog okvira kao temeljnog dokumenta koji će sadržavati dugoročnu financijsku perspektivu, strateške projekte i inicijative, plan razvoja organizacije te dugoročnu sportsku politiku.

2. Implementacija nove poslovne organizacije

Cilj je transparentna organizacija koja ima jasne procese u poslovnom i sportskom dijelu, u kojoj svaki član ima definirane zadatke i odgovornosti. U sklopu toga je i sistematizacija radnih mjesta, stvaranje novih pravilnika o organiziranju rada te modernizacija tehnološke infrastrukture.

3. Izrada sportske politike kluba

U klubu se u svakom trenutku mora znati kakav je potencijal i perspektiva svih igrača u svim uzrasnim kategorijama, posebice prve i druge momčadi. Hajduk mora razvijati ne samo vlastite igrače nego i vlastitu struku...

4. Pozicioniranje Akademije kao najkvalitetnije u jugoistočnoj Europi

Hajduk nije u mogućnosti kupiti ekstra klasne igrače, mora se koncentrirati na prepoznavanje i razvijanje takvih talenata. Kvalitetna Akademija koja stalno proizvodi igrače za prvu momčad garant je financijske održivosti i konkurentnosti kluba.

5. Organiziranje moderne skautske službe i ustroj analističko-statističke službe

Angažiranjem stručnog kadra koji je u stanju razvijati igru te od momčadi stvoriti homogenu cjelinu moguće je ostvariti rezultat iznad realne platežne moći kluba. Hajduk mora inzistirati na kreativnim i inovativnim stručnjacima i metodama koje izlaze izvan uvriježenih shvaćanja nogometa.

6. Financijska stabilnost i održivost kluba

Rashodi iz redovnog poslovanja su trenutno dvostruko veći od prihoda, ukoliko odbijemo prihode od transfera. Na duge staze je to neodrživo. Dugoročni cilj kluba mora biti izjednačavanje prihoda i rashoda iz redovnog poslovanja, ali ne smijemo smanjiti konkurentnost momčad.

7. Aktivno upravljanje financijskom likvidnošću i stvaranje novčane pričuve

Klubovi su prisiljeni prodavati igrače ispod cijene, na prvu ponudu, jer inače ulaze u probleme. Cilj do kraja mandata mora biti stvaranje stalne novčane pričuve koja bi zajedno s prihodima iz redovnog poslovanja bila dovoljna za financiranje barem jedne polusezone.

8. Osiguravanje odgovarajućih infrastrukturnih uvjeta za rad svih selekcija kluba

Ograničavajući faktor razvoju kluba je nedovoljni broj terena i sadržaja koji su potrebni za normalno održavanje trenažnih procesa svih kategorija. Dugoročno rješenje mora biti izgradnja vlastitog kampa. U tom smjeru je nužno pokretanje svih potrebnih procedura.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk