Sport Hajduk

5 u 3

Tko je sljedeći predsjednik Hajduka? Koliko će se dugo taj zadržati!? Pitanje je to za milijun kuna...

 5 u 3

Nasljednik Jasmina Huljaja u užarenoj fotelji predsjednika Uprave Hajduka bit će peti čelni čovjek splitskog kluba u nepune tri godine!

Kao papige ponavljamo priču u kontinuitetu upravljanja, ali njega nema ni na mapi. Hajdukovi predsjednici mijenjaju se brzo, prebrzo. Gotovo filmskom brzinom. Dakle, od proljeća 2016. – Marin Brbić, Marijana Bošnjak, Ivan Kos, Jasmin Huljaj i sada novi čovjek kojeg se traži javnim natječajem.

Brbić je smijenjen u travnju 2016., nakon gotovo pune četiri godine, što je bila posljedica nesuglasica među članovima tadašnjeg Nadzornog odbora Hajduka koji mu je izglasao nepovjerenje. NO je od Ljube Pavasovića Viskovića (koji je dao neopozivu ostavku) kao predsjednik preuzeo Slaven Marasović rekavši da povod Brbićeve smjene nije sportski rezultat već da je klubu potreban iskorak u upravljanju.

Brbića je nakratko zamijenila Marijana Bošnjak, jedina predsjednica u povijesti Hajduka. Osječanka iz Travnika stigla je kao neovisna stručnjakinja koja je napravila dubinsku analizu stanja u klubu kako bi se stvorili temelji za lakši početak rada nove Uprave koja se birala javnim natječajem.

Novi spasitelj postao je još jedan Osječanin, mladi Ivan Kos. S njim je Hajduk u proljeće 2018. čak bio u igri za dvostruku krunu, ali je onda zbog “tretmana sudaca“ i Kos morao otići. Dogodilo se to baš pred sudbonosni derbi s Dinamom u Poljudu, nakon kojeg su kola krenula nizbrdo.
- NO je utvrdio da predsjednik nije prekršio zakon, ali je drugačijim tretiranjem sudaca prekršio temeljne vrijednosti kluba – objasnio je tada Marasović.

S Kosom je dogovoren sporazumni raskid, a Osječanin je nastavio formalno obnašati dužnost do imenovanja novog predsjednika kako klub ne bi upao u krizu upravljanja.

Nakon dvomjesečnog natječaja i među 103 kandidature “headhuntingom“ je za novog predsjednika izabran Jasmin Huljaj. Došao je iz farmaceutskog svijeta u koji se, eto, brže od očekivanog i vraća. Kormilo je preuzeo u srpnju prošle godine iako se to trebalo formalno dogoditi tek u rujnu.

Nitko ne dovodi u pitanje kvalitetu njegova CV-a, ali u nogometnom svijetu nije se snašao. Izdržao je tek nešto više od pola godine, a ako je suditi prema izjavama čelnika Nadzornog odbora, odlazi iz osobnih razloga.

Previše je tu bilo lutanja. Ili su se smijenili solidni poput Brbića koji su klub vodili u vrlo teškim danima ili su se pogrešno procijenili novi poput Kosa (zbog politike s previše stranaca i “tretmana sudaca“) i Huljaja koji možda nije ni bio svjestan u što se upušta.

Sve se to događalo u prethodnom sazivu Nadzornog odbora koji je pokazao palac dolje Brbiću, pa doveo Kosa i Huljaja prije nego što je na jesenskim izborima prošle godine i sam otišao u povijest.

Tko je sljedeći predsjednik? Koliko će se dugo taj zadržati!? Pitanje je to za milijun kuna...

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk