Sport Hajduk

dvoboj stratega

Siniša Oreščanin huška hajduke, dok Goran Tomić loži Feratu sa zagrebačke Kajzerice

dvoboj stratega

Treneri zamijenili klupe. Pa što? I Miroslav Ćiro Blažević, koji danas slavi rođendan (sretno, Ćiro!, op. a.) trenirao je Hajduk i osvojio Superkup 2005... A osim što je izbornik, oličenje je dinamovca.

Svejedno, dok nas pere to zrno lokal-patriotizma, neobična nam je pozicija da Siniša Oreščanin huška hajduke, dok Goran Tomić loži Feratu sa zagrebačke Kajzerice. A tako jest i nikako drugačije.

Kako ono? Nitko nije prorok u svojoj zemlji, u latinskom originalu "nemo profeta in patria sua".

Kad zagrebete malo pod površinu karijera vidjet ćete da je Šibenčanin Tomić (41) bio junior Hajduka, a Oreščanin (46) iz Sesvetskog Kraljevca nakon zagrebačkog naukovanja skrasio se u nogometnim školama Zagreba, te Dinama.
Onda su svaki s ruksakom na leđima i trenerskom zviždaljkom krenuli u bolje sutra, na suprotne strane svijeta, zamijenili su kompas i busolu, sjever i jug. Prevrnuli kartu svijeta.

Očekivali biste Oreščanina kao darovitog trenera u Maksimiru da se inkarnira kao voditelj Dinama/Lokomotive, a da Tomić kao nesporni šibenski trenerski talenat osvane na klupi mladenačke ljubavi u Poljudu.

No, nije prvi put da život piše romane. 

Da, susreli su se još jednom današnji akteri i to u neobičnoj situaciji. A 2016. godine, polagali su zajedno – diplomski rad, za UEFA PRO licenciju! Istodobno, kod komisije u sastavu Zdravko Marić, Boris Kubla i Vatroslav Mihačić. Položili su.

- Baš smo bili u istoj učionici i Siksa, jer tako ga zovu svi dobri prijatelji, poznam kao kvalitetnog čovjeka i trenera – rekao nam je Goran Tomić.

Nismo Oreščanina pitali o Tomiću da ga ne bismo raznježili pred ljuti boj, međutim koliko smo upoznali Siksa, on bi zacijelo govorio biranim riječima.

Uglavnom, Šibenčanin je krenuo preko Šibenika u – Kinu. Četiri godine samostalno i onda nauk da bude pomoćnik, šegrt kod Svena Görana Erikssona. Goran kod Görana.

Uvijek se to smetne s uma, da je pet godina Tomić skupljao iskustvo u Kini, sam i onda uz velikog Šveđanina. Bio je i u Shenzhenu, na granici Hong Konga, tamo gdje je donedavno igrao Ohandza.

Da ga vidi Eriksson, koji je svojedobno i feratjersku kapu stavio na glavu na željezničkom kolodvoru u Splitu kad je ono promovirao "Sportske igre mladih" rekao bi mu "hey, Goran, pa ti si sad u Lokomotivi?!"

Göran i Goran. Ne mo'š virovat. Ima i Istru u curriculumu, a kombinaciju da dođe u Hajduk otklonio je ne želeći biti pomoćnik, makar to bilo uz Edoarda Reju. Tražio je isključivo samostalnu karijeru, koju mu je, potom, eto, ponudio Božidar Šikić u Lokomotivi. Zahvalio se Šikiću tako što je – ne zaboravimo - dvaput svladao Dinamo!? Nečuveno za "lokose"!

Hajdukova pak Sinišu, opjevali smo već nakon pobjede u Osijeku i time možda opteretili. Treba ponoviti da je nakon Zagreba i pet godina rada u Dinamu, Siks bio trener i u mlađim uzrastima Al Nassra u Saudijskoj Arabiji, skupa s Krešimirom Gojunom u Dinamu, Al Nassru i sad Hajduku.

Čudni su puti trenerski.

I dobio je Oreščanin poziv da stasava dalje u Hajduku. Sa 46 na leđima u debitantskoj je prvoligaškoj sezoni. Kasno, ali časno. A supruga mu je iz Aržana. A odatle si, odakle ti je i žena, pričali smo o tome u hotelu Kempinski u Antalyji.

Bili 'vamo ili tamo, Oreščanin i Tomić na kresti su novog vala hrvatskih trenera koji unosi svježinu. Tomić već neko vrijeme, a Oreščanin mu se nesumnjivo pridružuje krupnim koracima.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk