Sport Hajduk

trener koji budi nadu

Oreščanin: Moj Hajduk će težiti visokom presingu i dominaciji s loptom

trener koji budi nadu

Dva tjedna Antalyje su za Hajdukom i priča oko transfera Ante Palaverse u Manchester City na neki je način bacila sjenu na sam nogomet, na sve ono što je odradio Hajduk u 17 dana boravka u Turskoj.

Još prije puta smo obećali kako nećemo govoriti o najboljim pripremama dosad, a ovo su bile pripreme s najviše – kiše. I  nikad takve Antalyje i priprema s najmanje suhog trčanja.

Ne zato što je bilo dozlaboga - mokro, nego trener Siniša Oreščanin ima svoj stil pripremanja, naglasak je bio na jutarnjim seansama u fitnessu/teretani, a popodne bi se uglavnom učila – igra. Pa trčanja kao trčanja baš i nije bilo.
I pet se utakmica odigralo, nakon dvije godine “bez izgubljenog boda” u Turskoj, Hajduk je sad jedan meč izgubio, ali je ostvario dvije pobjede koje su odzvonile, 4:1 protiv Šahtara iz Donjecka i 7:3 protiv Fakela, ruskog drugoligaša iz Voroneža.

Dojam je da se Hajduk vratio kući s većim optimizmom nego što je krenuo, jedan Mijo Caktaš je sve odradio šutke i bez riječi se vraća kao “desetka” od punog povjerenja.
Kompletan Hajduk ispraćen je s dozom skepse prema proljetnoj sezoni, a sad se nakon dva tjedna “hidro-terapije” iz Antalye/Beleka vratio s jasno profiliranim sustavom 4 – 3 – 1 – 2, te glumcima koji imaju i svoje alternative.

Ako ćemo se opet poigrati terena, impostacija, evo zaključka:

Posavec – Tudor, Ismajli, ?, Fomitschow – Barry, Nejašmić, Palaversa (Jurić) – Caktaš – Jairo, Delić (Gyurcso).

Upitnik je kao u jednadžbi s nepoznanicom, mister Upitnik zvani lijevi stoper. I to doista može biti svatko od rješenja na lageru, od Mikulića i Vučura, do Lopeza ili ponajprije Vuškovića. Kojim god redom ih slagali.

Tudor je tu jer je Juranović ozlijeđen, njih dvojica su baš po onoj “dok jednom ne smrkne, drugom ne svane”, a Fomitschow je unutra jer se Bradarić muči s gležnjem.

Na lijevom krilu Delić je bacio rukavicu izazova Gyurcsu koji je pak tri dana proveo u Mađarskoj uz svoju suprugu Eszter i tek rođenu kćerkicu, vratio se da bi zaigrao u petak, a u subotu se vratio u Split. Globetrotter.

Trener Siniša Oreščanin ovako je najavio proljeće:
- Ukupno smo zadovoljni pripremama, u ovih pet utakmica vidjeli smo kakav će Hajduk biti na proljeće. Naš radni proces se ne zaustavlja s Turskom...

Naravno da se nastavlja, ali kakve su već naznake servirane, je li to raspjevani Hajduk sa četiri gola Šahtaru, sedam Fakelu, efikasan, a kad je trebalo tvrdo uzvratiti Bjelorusima Šahtjora, nije ustuknuo?

- Polako, ne bih se ja baš izlijetao da smo bili raspjevani, svaka utakmica ima svoj kontekst. Nekad se utakmica otvori ovako, nekad onako, svaka od ovih pet je pokazala što se može očekivati na proljeće.

Jasno, i poraz od Grasshoppera može biti indikativan.
- Ovo je sigurno: Hajduk će težiti visokom presingu i dominaciji s loptom. Gledat ćete Hajduk koji će biti dosta agresivan i kad god se to može biti, bit će vertikalan! Ali i vrlo dobar u posjedu lopte. Želimo biti konkretni i znati što radimo u sve četiri faze nogometne igre!

A četiri Oreščaninove faze su defenzivna i ofenzivna organizacija igre, te kako se ponašati u trenutku oduzete, odnosno izgubljene lopte.

Nego, nismo li na tragu momčadi za Osijek, ovo što smo vidjeli s Bjelorusima, bez Palaverse?

- Ne bih to tako govorio, onaj dan bez utakmice nas je malo “pošemerio”, to što nismo igrali s Ujpestom, pa smo u petak kemijali s dvije utakmice u jedan dan i s dvije momčadi, jer smo nekima htjeli dati svih 90 minuta da ih imaju u nogama i što se tiče fokusa na igri. I time sam zadovoljan. A za Osijek  ćemo vidjeti što i kako – Oreščanin nikome ne zatvara vrata prvih 11.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk