Sport Hajduk

brazilski čarobnjak

Jairo: Nakon priprema ćete vidjeti što sve mogu, najbolje tek dolazi...

brazilski čarobnjak

Ako je netko bio najbolji igrač Hajduka u sezoni koja je bila – najlošija, onda je to Jairo. 
Brazilac s kojim se može ponositi i sportski direktor Saša Bjelanović, premda je da se Jairo odabere i dovede, prste umiješao i bivši trener Željko Kopić.

Hoćemo reći, Jairo je jedan od onih koji nema veza s ranijim ustrojem struke, kad je vedrio i oblačio Portugalac Mario Branco. Nego je produkt koprodukcije Kopić-Bjelanović.

Dakle, nije da se u svemu pogriješilo, nego je Jairo... pa, recimo to otvoreno - pun pogodak! Vrlo dobar napadač. Šest golova, tri asistencije. Vrh jeseni.
- Šteta što nisam bio odmah spreman, dosta mi je vremena prošlo na adaptaciju, izgubio sam neko vrijeme. Zato vjerujem da će mi sada ove pripreme dobro doći da se na proljeće pokažem u još boljem svjetlu, nego sam to uradio ujesen. Svi zajedno nismo bili dobri i toga smo svjesni – priča nam Jairo.

Kako prolaze pripreme? Jutrom u teretani, popodne na učenju igre, ali bude i slobodnog vremena. Niste valjda umorni?

- Umoran? Normalno je kad su pripreme da budeš malo umoran, ali nije to ništa, pripreme kao pripreme, treći put sam u Turskoj, ovdje sam dolazio i kao igrač Trenčina i Sheriffa, nije ovaj ambijent za mene novost i stvarno je sve super. Odrade se dobro treninzi, posebno popodne na učenju igre uz dosta truda usvajamo i neke nove zahtjeve. Svaki igrač više voli utakmice, ali pripreme se moraju odraditi, nema tu priče.

Puno se govori o tim nekim novim zahtjevima, drugačijoj igri koju preferira trener Oreščanin. Kako sebe u tome vidite? Vi niste taj udarni centarfor a la Diego Costa, nego više krilni napadač, a la Griezmann, ako je to za usporedbu?

- Istina, ja sam najviše desno krilo, to mi odgovara, a sad igramo tako da nam je napad baziran na dvojici napadača, malo sa strana, bez izrazite “devetke”. Međutim, stignem ja i na skok, skočiti, nije mi strano zabiti gol glavom. A centrirati, s desne strane, pogotovu.

Brazilac u Europi?
- Bio sam već ovdje i ondje. Zadovoljan sam u Hajduku, to mi je stepenica više, šteta što je momčad odigrala sezonu tako da nitko ne može biti zadovoljan, pa se i moj solidan učinak izgubio. Vjerujemo svi zajedno u dobro proljeće i da možemo sustići Lokomotivu na četvrtom mjestu.

Koji vam je protivnik najteži?
- Baš ste me dobro pitali, Osijek! Jer, htio sam taman reći kako nam je prva utakmica ujedno i najteža, evo za dva tjedna u Osijek, brzo će to... Osijek nas je ove sezone triput pobijedio i sad mu u prvoj utakmici idemo u goste. Nije lagan raspored, ali što je uopće danas lagano? O tome dosta pričamo, da budemo koncentrirani. Start prvenstva nas dosta okupira.

Fali li Brazil?
- Ja sam odavna krenuo u Europu, profesionalac, tako da... nema se tu što reći.

Samo da podsjetimo, vi niste paulista, nego karioka, iz Rio de Janeira, Copacabana, Glava šećera...?

- Tako je, iz Rija! I navijač sam Flamenga, to je moj klub. Da, da, Zico, najveći je bio... Međutim, život je tako htio, obitelj mi je u Porto Alegreu, to je južnije od Rija. Supruga mi je iz Porto Alegrea, pa je i moja obitelj tamo. Ovo na ruci, to je tetovaža u ime rođenja moje kćerkice, nedavno, prošle godine, Ana Luiza se zove. Svi će oni u Split za mnom, u Splitu se stvarno sjajno osjećam. Još samo da su rezultati bolji, da navijači budu sretniji. Osjećam to kao dužnost, kao dugovanje nakon jesenskog dijela sezone.

Jeste li naučili nešto hrvatskog?
- Slabo, zasad. Nije da se ne trudim, ali... Evo znam dobro jutro, dobar dan... (zašutio je).

Nije puno.

- Znam se sporazumijevat na terenu, znam reći “daj”, “ajmo”... Kad mi kažu, govore, razumijem po smislu što žele, a kad su treninzi pomaže mi Zoks, fitness coach (Ivan Zorić, op. a.), on mi na engleski prevodi što treba, ali i suigrači znaju engleski. Obećajem da ću naučiti bolje. Bitno je da se ne terenu dobro razumijemo – kaže Jairo de Macedo da Silva koji jest navijač Flamenga, ali je karijeru počeo u Botafogu u Rio de Janieru, pa preko lokalne Madureire krenuo u Europu, Trenčin (Slovačka) PAOK (Grčka) i Sheriff (Moldavija) bile su mu stanice dok nije došao u Hajduk. Da duže ostane.

Naš stari Ronaldo je Brazilac po mom ukusu

Tri brazilska nogometaša po mome ukusu. Ne, ima boljih od Neymara, ono što sam gledao, ovako bih sastavio:

1. Ronaldo 2. Adriano 3. Ronaldinho

Adriano je mogao biti još bolji od našeg starog dobrog Ronalda, ali kad mu je umro otac, potonuo je izgubio kontrolu nad svojim životom.

‘Rukomet nam nije previše zanimljiv’

Hrvatska – Brazil u rukometu? Jairo to ne doživljava. Čak nismo sigurni ni zna li da se to igra baš sad i da je strašno aktualno.

- Rukomet? Ne, ne, slabo... U Brazilu rukomet je pri dnu ljestvice zanimanja. Prvi je nogomet, druga je odbojka, Onda bih stavio na treće mjesto futsal, a na četvrto nogomet na pijesku. I ja ga volim igrati, nogomet na pijesku, kad sam u prigodi, na Copacabani, ali ne stignem baš. Poslije svega, na peto mjesto dolazi formula 1, znate duga je tradicija ljubavi prema automobilizmu, davno Fittipaldi, pa Senna, da ne nabrajam... I onda možemo stavit rukomet? Ne, prije još ide i košarka... Recimo da je rukomet ispred vaterpola – rekao je, a taman da ćemo mu reći kako je Hrvatska u vaterpolu slala u Brazil Ratka Rudića, da isplivaju s dna bazena.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk