Sport Hajduk

dobitni sustav

Oreščanin ima jasnu ideju: bez obzira tko bude u sastavu, formacija je kuvertirana

dobitni sustav

Siniša Oreščanin ima jasnu ideju, barem mu to na startu nitko ne može odreći, a to je da igru slaže u formaciji 4-3-1-2 i po tom nacrtu razmješta figure, te ih ujedno i traži. 

U dosluhu sa sportskim direktorom Sašom Bjelanovićem i njegovim izvidnikom “na četiri kotača” Marijom Brkljačom. 

Jer, ovaj kadar koji je s Hajdukom u Antalyji nipošto nije ono konačno sa čime će Hajduk raspolagati nakon 15. veljače, do kada traje prijelazni rok na hrvatskoj nogometnoj sceni. Nakon Tahiraja, sad je fokus na stoperu.

Hajduk je ovdje u Antalyju poveo more igrača, baš previše, evo ih 33 otkako se vratio Jradi, a priključio Tahiraj, a ni to nije sve. Nije konačan popis.

Svatko vidi svoju šansu

“Bijeli” se nadaju - prodajama, da priskrbe štogod kuna za proračun, a bilo bi i još nekih dolazaka, na način kako je već “Franjo Tahi” došao.

Nije lako voditi 33 igrača, kontrolirati trening. I tu će se Oreščanin pokazati.

U još lošijem, nezahvalnijem položaju bio je svojedobno Blaž Slišković, pamtimo kad se ono nakon svih dovelo još i Danijela Hrmana, pa se brojka popela na 44. Uz naslov “Ali Baka i 44 hajduka” Slišković je, gledajući kako Hrman vuče kufere prema sobi u hotelu Kremlin Palace zavapio:

- Pa, đe ću s njima...?!

Taj frem, fragment, ostaje nam zauvijek urezan u sjećanju.

E sad, Oreščanin ovdje u hotelu Kempinski, 14 godina kasnije, ima cijelu jednu momčad manje nego onomad Slišković. Njih “samo” 33. Jasno je i to kako je mnoge mlade ili mlađe poveo a da ih vrati kasnije u B momčad. Ne mogu svi igrat. Međutim, svatko vidi svoju šansu. Od Tahiraja, do Sahitija.

Slišković je svojedobno kroz tu šumu igrača tumarao tražeći dobitnu formulu (Hajduk je na kraju bio prvak, te 2005. godine, zadnja titula zasad), a Oreščanin sad u startu na tabli ima: 4-3-1-2. I to se zna.

Tako je vodio Hajduk B kroz drugoligaško natjecanje, pa čim je preuzeo kormilo od Zorana Vulića krenuo je u tom smjeru. Ispao je od Osijeka u kupu, ali se već govorilo kako se određena promjena već vidjela?!

E sad, promjena koga, čega? Svatko vidi ovisno kroz kakve naočale gleda. Po nama, u Osijeku i kasnije protiv Dinama u Maksimiru Siks, kako ga zovu najbliži, nije robovao rezultatu(?!), nego je već počeo građenje vlastitog stila igre.

I danas se u Antalyji govori kako ovom Hajduku nije toliko bitno kakvi su protivnici, nego će Oreščanin graditi svoj stil igre, neće se prilagođavati.

- Samo da mi budemo pravi.

Traži optimalne glumce za režiju filma 4-3-1-2.

Romb u sredini

To je tzv. igra s rombom u sredini, nije tu romb, ne hvatajte nas za riječ, nego su igrači sredine terena postavljeni u položaj koji oslikava romb ili možda deltoid. Tu je zadnji vezni ispred zadnjeg reda, dvije spojke, desno i lijevo, te istureni fantazist koji se u datom trenutku pretvori u trećeg napadača.

Na toj poziciji figurira Caktaš do odlaska, tu preferira igrati Tahiraj, a i Libanonac Jradi se vratio s Azijskog kupa ne bi li čim prije istakao svoju kandidaturu.

U nastavku protiv Dinama iz Bukurešta “desetku” je igrao Ivan Delić, još jedan od onih koji nailaze i s pravom se nadaju.

Oreščanin je sav posvećen “pravljenju igre”, to mu je forte, kuda lopta ide, u kom trenutku se igrači otvaraju prema prostoru. I kad se protivnika čeka ne bi li ga se namamilo naprijed, pa da isprazni prostor i krene naprijed.

Ako pitate Kalika, primjerice, pričat će o nekim drugačijim zahtjevima u igri nego inače što se sretao.

Pripreme ne prolaze u friziranju “fizike”, nego i u učenju igre.

- Mijo, Mijo, samo malo više udesno, e, to, to, to... - savjetovao je Siks Caktaša protiv bukureštanskog Dinama.

Naravno, ne otkrivamo toplu vodu, svaki trener uvijek ima nešto za reći. Samo što se neki baziraju na povicima “upri” i “ajmo”, a drugi pak tumače detaljnije. Tko silazi dublje u detalje, finiji je taktičar.

Bez obzira tko bude u sastavu Hajduka, formacija je kuvertirana. Izražena pozicija zadnjeg veznog, te fantazista, a napadači nisu tornjevi, više su brzanci sa strane.

To želi Hajduk i neka drugi misle kako će mu se suprotstaviti.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk