Sport Hajduk

novi hajdučki blizanci

Toma: Jakov je jako dobar, među najdarovitijima u Americi, ali neću ga hvaliti previše jer sam mu brat

novi hajdučki blizanci

Jakov Bašić, Tomin brat, blizanac, ulazi u Hajduk, borit će se kroz drugu momčad, ne bi li se približio statusu prvotimca, dok Toma bilježi sve češće nastupe za Bordeaux gdje su ga iz Poljuda ljetos transferirali za cca 3,5 milijuna eura. 

Odavna smo Jakova spominjali kao kuriozitet, kako blizanac tada darovita Hajdukova vezista studira u SAD, a i tamo igra balun, soccer. Na Sveučilištu Massachusetts (UMas).

Kad je Toma počinjao u Hajduku, ima tome i četiri zime, pričao je kako blizanac Jakov ide na američki Univerzitet i tamo će nastavit s nogometom.

- A da ga vidite, pljunuti Toma – rekoše nam, pa smo “guglali” u potrazi za slikom. I uvjerili se.

Toma je već bio pocrtan od skauta Gorana Vučevića, a Jakov... dogovorismo se s Tomom, pratit ćemo ga.

Toma je kasnije znao pričati kako mu je Jakov ljubavlju i razgovorom pomogao kad mu je bilo najteže u životnim iskušenjima.

- Blizanci smo, povezani i te kako, cijela obitelj je hajdučka, ja bih to podvukao. Pričao sam već kako otac naš, tata Jelenko obožava Hajduk i sve prati, prava je enciklopedija “bijelih”. I mi smo obuzeti s ljubavlju prema Hajduku, iz Zagreba smo, ali porijeklom iz Pirovca i snažna je crta ljubavi prema Hajduku.

Jednojajčani ste, poput Zlatka i Zorana Vujovića?

Tako je, ja sam tri minute stariji.

Budući psiholog

I kako se bilo razići, razdvojiti?

- Život ne pita, nudi različite prilike. Bili smo uvijek zajedno. I u Prirodoslovnoj srednjoj školi Vladimir Prelog u Zagrebu. Da, ja sam kemijski tehničar, ali pozvao me Hajduk, nogomet je postao moj poziv. Brat je dobio stipendiju za studij u Ameriku i otišao. Nismo pravili dramu što se razilazimo, ionako smo stalno u kontaktu. On sad završava studij psihologije, ostala su mu još dva on-line ispita. 

I sad u Hajduk? I on će onda putem nogometa, a ne psihologije ili da miješa kemijske formule? Što vam priča?

- U klubu su došli na ideju da ga probaju, dosta je utjecalo što je Jakov među najdarovitijima u Americi, pozvali su ga. Igrao je stopera, a u zadnje vrijeme i zadnjeg veznog za sveučilište. Dobar je. Ali, to ćete tek vidjeti, neću ga je sad bratski hvaliti, da ne pomislite nešto krivo.

Za šest mjeseci ste promašili da budete zajedno u Hajduku?

- To mi je uvijek bio san, ajmo reć, što bi bilo kad bi bilo, da smo zajedno. Nadam se da će se to jednom i dogoditi, nije realno sad kad sam ja u Bordeauxu, a i sinoć sam zaigrao, zadnjih desetak minuta u Liga kupu, dobro mi ide... Da, Jakov mi se javlja, počinje trenirati. Polako.

Vas Bašiće krasi obrazovanje, strpljenje, podsjetimo da je i treći brat Luka u nogometu.

- Je, Luka je kondicijski trener u Slaven Belupu, stariji je od nas sedam godina, bio je u Istri, poznati kolega Zvonko Komes je uz njega i često rade skupa.

A da vi Bašići budete svi skupa u Hajduku, jednog dana?

- Uh, pa to bi bilo čudo! Tata bi bio najsretniji čovjek na svijetu!

Pardon, tata Jelenko, mama Dubravka, a vas trojica apostoli, Luka, Jakov i Toma. Ima li vas još?

- Ima. Kad se mene stavi na google tražilicu onda za mene piše braća Luka i Jakov. A nema sestre Lucije? Ona se naljuti, gdje sam ja, pita me, smijemo se...

Pa gdje je sestra Lucija?

- U Zagrebu, radi u turizmu, ona je srednja, između najstarijeg Luke i nas dvojice. Nije u balunu, samo navija za nas.

I sad posebno za Jakova. Treba mu. Brat Toma sve čvršće grabi po Francuskoj.  

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk