Sport Hajduk

glava u balunu

Hajduk se vraća na početak i to je fantastično!

glava  u balunu

Ovo što se sada događa s Hajdukom, to kako je trener Siniša Oreščanin natjeran silom prilika izvesti zaokret i forsirati mlade snage “bijelih“, baš je fantastično s dodatkom da se taj projekt forsira sa zakašnjenjem.

Izvediv možda, ali ipak poslije tridesetak mjeseci promašaja. Torcida je bila u pravu kad je zahtijevala provedbu projekta „Naša dica“. Međutim, ljudi koji su vodili Hajduka izveli su harakiri, dovodili igrače sa strane, njih čak 20, od kojih su svega dvojica ili trojica solidne prinove.

Bilo je zamjerki na račun tandema Marin Brbić & Goran Vučević zbog dovođenja nekih igrača sa strane, kao što su Maksim Bilji, Artem Radčenko, Artem Milevski, Manuel Arteaga, Nicolas Velez i da dalje ne nabrajam, ali su dovedeni i Jesus Jefferson (33 utakmice u sezoni), Franck Ohandza, Julian Velazquez…

Međutim, tsunami koji je stigao s portugalskim nakupcem Marijom Brancom bacio je Hajduka barem tri, četiri godine unazad.

I sad se Hajduk vraća na početak, na ono, ponovit ću deseti put, kad je Vjeko Hrabar, član prvog Nadzornog odbora pledirao, pa i inzistirao da se krene s plasmanom mladih, pa i pod cijenu da dvije, tri sezone Hajduk bude peti ili sedmi. Jer, nema preko noći… Pardon, ima u slučaju da dobiješ za trenera Nenad Bjelicu i možeš plaćati pojačanja.

Hajduk je imao sličnog trenera u liku Damira Burića koji je znao forsirati mlade. Sada je za božićnih blagdana bio u Splitu, vidjeli smo se na turniru Četiri kafića, rekao je:

- Žao mi je što se onako završilo, ne želim ulaziti u polemike jer kad kažeš istinu koja se nekima ne sviđa odmah si neprijatelj kluba. Brbić, Vučević i ja imali smo drugu viziju, a oni što su nas naslijedili drugačiju.
Burić je kao temelj budućnosti Hajduka postavio izgradnju kampa. Lijepo je to zabilježio Robert Šola u Sportskim novostima:

- Nažalost, ovi što su došli poslije nas novac su, umjesto u kamp, preusmjerili u dovođenje osrednjih stranaca, a onda se još hvale da su digli proračun.

Baš tako, ono što su Kos i kompanija prodavali to su faktički naslijedili, a od ovih koje su oni doveli na Poljud nije se dobilo „ni za papar“. Sada i Oreščanin tumači kako je najezda mladih igrača „dokaz da se u Akademiji dobro radi“ premda su svi mladići koji se nameću (osim Pršira, Pasaričeka i Špikića dovedenih iz Dinama) selekcionirani i prepoznati davno prije njegova dolaska na Poljud.

E, sad je pitanje što može Hajduk tako pomlađen? Malo, da ne kažem ništa. Riskiram da me se kasnije proziva, ali to je prognoza s razlogom. Hajduk ima neujednačen igrački kadar.

U vrijeme trofejnog blagostanja mladi nogometaši, uglavnom iz juniorskog pogona pod vodstvom Tomislava Ivića, ulazili su u prvu momčad gdje su ih čekali vrhunski prvoligaški igrači. Lemešiću, Džoniju i Jerkoviću, pa kasnije Mužiniću, Šurjaku, Peruzoviću, Žungulu i drugima potporu su osiguravali prekaljeni Vukčević, Holcer, Nadoveza, Hlevnjak, Bošković, Pavlica, Vardić… pa onda Mešković, Oblak i tako dalje.

A danas? U kojim to iskusnim prvotimcima mladići mogu imati oslonac? Caktašu, Lopezu, Fomitschowu, Vučuru?!

Problem broj jedan Hajduka bio je i ostao rasprodaja dragulja, dok se angažiralo igrače koji ne zaslužuju bijeli dres. Na primjer, sjeća li se više itko Sinjanina Josipa Maganjića (1999.) prodanog u Fiorentinu za 900.000 eura za kojeg se držalo da je supertalentirani napadač (procjena Burića)?

U mojem talk showu „Istinom do gola“ predsjednik Gorice Nenad Črnko je objasnio:

- Morali smo angažirati strance jer su nam igrači iz naših klubova, na primjer Cibalije, koja je završila u trećoj ligi, postavljali nevjerojatne zahtjeve. Oni su željeli isključivo zaradu, nisu razmišljali da bi se kroz prvoligaško igranje mogli potvrditi i napredovati, kasnije se bolje unovčiti.

U Gorici su doveli seriju stranih igrača, po izboru litvanskog stručnjaka Mindaugasa Nikoličiusa, među kojima je pravi biser Iyayi Atiemwen (u kolovozu prošle godine nuđeno im je za njega 200.000 eura, a sada u zimskom razdoblju tri milijuna). Tamo su prionuli odgoju mladih, preko 500 dječaka polazi školu nogometa. 

Svojim naraštajem ne može se podičiti ni Rijeka, zanimljiva je opservacija Filipa Bradarića (Hajduk ga je prodao Riječanima za 600.000 eura, a oni Cagliariju za pet milijuna):

- Naša momčad, osvajači duple krune, odreda je imala igrače skautirane na Balkanu.

Ima zanimljivih igrača po Dalmaciji, sad su izgleda na Poljudu bacili oko na Marija Marovića, izvanrednog strijelca mravinačke Sloge iz Prve županijske lige, probali bi ga u drugoj momčadi Hajduka.

Pa što je gledao bivši glavni skaut „bijelih“ Saša Bjelanović, danas sportski direktor, kad Marovićeve kapacitete treba provjeriti tek u njegovoj 25. godini?

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk