Sport Hajduk

analiziramo za i protiv

Vruća Hajdukova dvojba: otkupiti ugovor ili ga vratiti Palermu?

analiziramo za i protiv

Josip Posavec jedna je od vrućih dvojbi što će se lomiti tijekom proljeća, daroviti vratar Hajduka, standardan član reprezentacije "do 21" u Poljudu je tek na posudbi i krajem sezone treba razriješiti njegov status s Palermom. 

Sa Sicilije ga je doveo sportski direktor Saša Bjelanović kad je trebao vaditi vruće marune iz vatre, jer je Hajduk preko noći ostao bez – trojice vratara. I to je bio super potez. Spašavaj se tko može.

Znate taj slučaj, otišli su, svaki sa svojom pričom, Karlo Letica, Dante Stipica, Ivo Grbić. Kako, zašto, to je već prežvakana tema.

Hajduk je uzeo i Tomislava Duku, ali je sigurnost nudilo tek ime Josip Posaveca. Vratara koji se profilirao kroz Inter Zaprešić, pa se prodao u Palermo kao izuzetan materijal.

I sad ga je Bjelanović "peškao". Za Hajduk. Dobro je zazvučalo, zar nije Letica pričuva Posavecu u selekciji "do 21" Nenada Gračana!?

Činilo se da je to pun pogodak, u trenutku kad se već nije zadržalo (na vrijeme) darovitog Grbića, dok je Stipica sreću potražio u Bugarskoj, a Leticu su barem dobro unovčili, prodali.

Danas nakon šest mjeseci u poziciji smo da se Posavec nije do kraja profilirao u pravu snagu, bio jest ozlijeđen, imao je i grešaka, ono pravo tek se čeka... A Hajduk je spustio letvicu svojih ambicija, sišao je na ljestvici, šesti je i tek sanja o tome da bude – četvrti, ne bi li se ušuljao u Europu.

I taj će podatak kasnije biti važan u prosudbi da li Posaveca zadržati, upustiti se u kupovinu ili ga naprosto vratiti u Palermo.

Da je potencijal, nema sumnje, da je ostao dužan kroz jesen i to je točno. Imao je puno peha, slažemo se. E sad, kakav će Hajduk na ljeto izgledati, s kakvom platežnom moći i pozicijom, teško je unaprijed prognozirati.

Sigurno je i to: travanj, svibanj, tek tada će bit pravi trenutak za prosudbu i odluku.

U svakom slučaju treba reći da je Hajduk u Posaveca već uložio, a ovako otprilike izgleda posudi-kupi-prodaj dogovor s Palermom:

Hajduk ga je preuzeo i to je obveza koja je godišnje teška oko 250.000 ili 300.000 eura, ne bismo točno stavljali ruku u vatru. U trenutku odluke, evo pozicija:

1. Hajduk ga vraća i što je uložio u njega - potrošeno je.

2. Hajduk ga otkupljuje, ima pravo prvog poteza, za unaprijed ugovorenu cijenu odštete. Neka je to još recimo cca 300.000 eura, još jedna aproksimativna brojka, možda više ili manje, što ne možemo tvrditi po slovu ugovora, ali - potrebno ga je otkupiti. Plus novi ugovor za vratara.

3. Pazite sad, u roku od deset dana od odluke Hajduka da ga uzima, Palermo ga smije – reotkupiti! Ali, na način da sasvim obešteti Hajduka i još doda odštete "bijelima". Tako bi Hajduk dobio uloženo, a Palermo bi nastavio raspolagati svojim vratarom.

Ta varijanta za Hajduk je čak povoljna, daje vremena Palermu da se premišlja i domisli i plati sve Hajduku, makar nam objektivno zvuči najmanje realnom.

PROTIV: premalo je pokazao da opravda rizik

S obzirom na dosad prikazano i viđeno od Posaveca, da nije imao kontinuitet, smatramo da se Hajduku ne bi isplatilo daljnje i novo ulaganje u golmana, bilo bi sasvim rizično. Imao je peha, to je istina. Međutim, uloženo bi se, što krpe, što konca popelo na stotine tisuće eura i tko bi jamčio da će se vratar u dogledno vrijeme, nakon još jedne sezone u Hajduku, prodati za protuvrijednost? Za milijunčić barem?

Ovako bi se trošak sveo na jednogodišnje iznajmljivanje, a riješili bi se golmana s platežnog popisa. U poziciji kad može braniti Tomislav Duka (oporavio se), kad je Siniša Oreščanin javno dao povjerenje i mladom Marinu Ljubiću u delikatnim situacijama (samo zbog nokauta, udarca u glavu branio je lošije u Osijeku) i kad je tu na dispoziciji još i iskusni Goran Blažević, Posavec baš i nije neophodan.

Drž, ne daj, vratara ima, pa smatramo da bi Posavec, bez pravog kontinuiteta, bio luksuz za Hajdukovu momčad dok Jasmin Huljaj taman crta i slaže u fasciklu projekciju najnovije racionalizacije troškova u Poljudu.

ZA: dobar vratar čija će prodaja vratiti uloženo

Uz Brazilca Jaira, Posavec je najbolja Hajdukova akvizicija ljetos. Kvalitete mladog vratara su neupitne. Iako su mu tek 22 godine, iza sebe ima bogato iskustvo branjenja u Italiji (Serie A i Serie B za Palermo), u HNL-u (ranije s Interom), a i standardan je vratar U21 reprezentacije koja će nastupiti na Euru na ljeto (bio je ispred Hajdukovog Karla Letice koji ga je u međuvremenu preletio i sada je uz A vrstu). No, ne treba bježati od toga da se nije proslavio od dolaska ljetos na Poljud. Bilo je kikseva. Sjetimo se onog u sudačkoj nadoknadi u Bukureštu kada je ga preletio ubačaj prije gola za prolaz Steaue (2:1 za Rumunje). Ili pak slabije intervencije protiv Istre za vodstvo Puljana na Poljudu (3:1 za Hajduk).

Međutim, sve to treba promatrati i u širem kontekstu. Cijeli Hajduk je bio u velikoj krizi i turbulencijama, zadnja linija daleko od pravih izdanja, a i sam igrač se mučio s ozljedama koje su krenule od starta sezone. Posavec sigurno može mnogo bolje od dosadašnjih izdanja u Hajduku. Posavec je dobar vratar i pametno ulaganje.

Naravno, svaka investicija je određeni rizik. Međutim, otkup ugovora čini se logičnom odlukom bez obzira što nije u zavidnoj financijskoj situaciji. Hajduk će gotovo sigurno jednog dana prodajom igrača barem vratiti uloženo, a vrlo vjerojatno će i vrlo dobro zaraditi. Izuzev možda u slučaju neke baš teške ozljede. Naravno, uz to što će do tada na vratima imati jednog od najboljih mladih hrvatskih vratara.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk