Sport Hajduk

bivši trener bijelih

Burić: Što god kažete, može se pogrešno protumačiti. Činjenica je da smo mi imali jednu viziju Hajduka, a oni što su došli sasvim drugačiju

bivši trener bijelih

Damir Burić ne voli puno pričati o onome što se u Hajduku događalo nakon što ga je tadašnji predsjednik Kos naprasno potjerao s Poljuda.

- Što god kažete, može se pogrešno protumačiti. No činjenica je da smo Brbić, Vučević i ja imali jednu viziju, a oni što su došli sasvim drugačiju.

Kos često ističe da je značajno digao proračun u odnosu na Brbića - pišu Sportske novosti.

- Matematički je to točno, ali kako ga je digao? Tako što je skupo prodavao igrače koje je zatekao u klubu, a to su redom bili igrači koji su stasali i bili selektirani u mandatu Brbića i Vučevića. Mogu vam sada reći da smo i mi imali plan prodati ih možda i za veći novac, ali su nam ulaganja imala bitno drugačiju viziju.

Kako ste vi vidjeli budućnost Hajduka?

- Gledajući sve te mlade igrače predvođene sjajnim Vlašićem, odmah smo rekli da dobar dio od njihovih transfera mora biti uložen u izgradnju kampa. Meni je smiješno kada netko s ponosom govori o Hajdukovoj školi i njezinu značaju za klub. Zamislite da se nekome vani hvalite pa onda on dođe na Poljud i zatekne jedno pomoćno igralište za kompletan klub.

- Čovjek bi ostao u šoku, jer to je bilo gdje na Zapadu nepojmljivo. Da su Brbić i Vučević ostali u klubu, kamp bi bio apsolutni prioritet i barem 10 milijuna eura od zarađenog novca - a bilo ga je blizu 30 milijuna eura - bilo bi usmjereno na kamp. I ja sam kao prvi trener čvrsto zagovarao takav stav, jer svaki klub počiva na uvjetima, a sve ostalo dolazi kao posljedica. U svojoj sam radnoj sobi imao nekoliko maketa tog kampa kojem smo se nadali.

- I svi članovi Nadzornog odbora bili su upoznati s našim planovima o kampu. Nažalost, ovi što su od nas naslijedili novac, umjesto u kamp, preusmjerili su to u dovođenje osrednjih stranaca, a onda se još hvale da su podigli proračun. Hajduk će se imati čime hvaliti tek kada napravi kamp jer tek će tada imati temelje za pravi rad.

Neki klubovi u ligi imaju takve temelje?

- Znate, na mnogim sam mjestima svašta slušao o radu u Dinamu, ali tamo je napravljeno puno sjajnih stvari i stoga njihova produkcija vrhunskih igrača nije slučajna. Netko je to dobro posložio, ali i stvorio vrhunske preduvjete.

- Skidam kapu i Rijeci, a sada i Osijeku. Oni su se ponašali onako kako se klub mora ponašati i odmah su krenuli u izgradnju stadiona i kampa. Zato su Osijek i Rijeka danas daleko ispred Hajduka.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk