Sport Hajduk

autogol

Nogomet navijačima, a Hajduk na Poljudu 125 dana bez publike

autogol

“Nogomet navijačima” parola je koja se često provlači kroz diskurs navijačkog pokreta u Splitu. A stanje je takvo da će Hajduk provesti ukupno 125 dana bez prisutnosti publike na svom stadionu!

Praktički trećina cijele kalendarske godine će proći, a da ni jedan navijač neće kročiti na poljudsku ljepoticu.

I nije to krivica Hajduka, već navijača. Ne svih, naravno, nego onih koji su doveli do takvog scenarija. Ovo je njihov autogol.

Dakle, posljednju utakmicu na otvorenom Poljudu Hajduk je odigrao 7. listopada prošle godine protiv Osijeka (0:2), a prvu sljedeću imat će tek 10. veljače. Ne računamo pritom utakmice druge momčadi, nego samo prve.

Podsjetimo, Hajduk je kažnjen s četiri domaće utakmice bez publike zbog pretjerane uporabe pirotehnike njegovih navijača na rujanskom derbiju s Dinamom u Poljudu, tijekom koje je zbog eksplozije topovskog udara ozlijeđen vatrogasac. Potrefilo se, eto, da su to bile i posljednje četiri utakmice u jesenskom dijelu sezone (Rijeka, Inter, Slaven Belupo i Istra 1961).

Budući da će dobar dio siječnja hajdukovci provesti na pripremama u Turskoj – gdje planiraju odigrati svih pet prijateljskih dvoboja – a prvu utakmicu drugog dijela sezone igraju u Osijeku 3. veljače, momčad Siniše Oreščanina navijači će s tribina poljudskog stadiona pozdraviti tek 10. veljače kada u goste stiže Lokomotiva. Dugih 125 dana nakon onog 7. listopada. Četiri mjeseca.

Navijači su nesporno golema Hajdukova snaga i glavni razlog što klub nije završio u stečaju. No isto tako, svojim ponašanjem „bilima“ nerijetko rade medvjeđu uslugu. Hajduka su samo u prošloj sezoni koštali gotovo milijun kuna plaćenih kazni u domaćem prvenstvu zbog baklji, topovskih udara, povika, natpisa...

Naravno da nisu svi navijači krivi, ali malo ili ništa se radi na tome da se incidentima sklone pojedince ukloni.

Jer ovako dolazi do nereda koji na kraju obično mora počistiti samo Hajduk. Bilo plaćanjem kazni zbog izgreda, bilo igranjem bez vjetra u leđa s tribina.

Pate i igrači, kao i svi ostali navijači i pretplatnici koji su, konkretno zbog ove kazne, ostali uskraćeni za gledanje četiri utakmice svog kluba. A to nikome nije u interesu. Ne ponovilo se. 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk