Sport Hajduk

Fali sustav...

'Naš je interes jedino veliki Hajduk': čelnici NH-a otvoreno o svemu, otkriveni planovi za budućnost

Fali sustav...

Čelnici udruge Naš Hajduk u splitskom hotelu Atrium održali su konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na protekli period i otkrili buduće planove.

Predsjednik udruge Toni Baletić za početak je prokomentirao tempo upisivanja članova za 2019. godinu:

- U prva tri dana imali smo 3000 članova, a sada nakon dva tjedna imamo 7000. Ove bi godine mogao pasti rekord. Mora nas biti što više jer je to naša snaga.

A onda je Baletić pojasnio što se točno događa s uplaćenih 100 kuna svakog člana.

- Ti novci odmah sjedaju na Hajdukov račun, što je vidljivo na uplatnicama i Hajduk njima raspolaže odmah, bez odgode. U osam godina samo je od članarina skupljeno 14 milijuna kuna, od toga deset milijuna od 2016. kada je Naš Hajduk preuzeo brigu o članstvu. Za usporedbu, Hajduk je 2009. godine od članarina prikupio mizernih 7474 kune.

- U Statutu kluba jasno stoji da članovi navijačkih udruga s kojima Hajduk zaključi ugovor o suradnji automatski postaju članovi Hajduka, tako da priče da navijači postaju članovi Udruge, a ne Hajduka, nisu točne. Hajduk ovako ima manje troškove jer sada posao umjesto njegovih zaposlenika odrađuju volonteri.

- A ima i Udruga troškove vezane za funkcioniranje Odjela za članstvo poput slanja čestitki, izrada članskih iskaznica, opreme, plaće za četiri javnim natječajem izabrana zaposlenika Odjela... Ostatak tih 100 kuna članstva predstavlja zajam na koji je kamata nula posto i koji se nikad neće tražiti natrag.

Baletić je dodao i sljedeće:

- Klub do sada nije demantirao neistinite informacije koje se tiču njegovih članova. Predsjednik, tajnik i tri člana Upravnog odbora Našeg Hajduka za svoj volonterski rad primaju nula kuna, kao i ostali volonteri koji svakodnevno sudjeluju u radu. Red je da ponovimo tu istinu.

Tajnik Luka Domikulić je istaknuo kako je postalo popularno omalovažavati rad volontera u udruzi i nastavio:

- Hajduk je kroz preoblikovanje i privatizaciju postao dioničko društvo, a na tom je putu zapostavio članstvo. Svi su podaci izgubljeni i ne možemo provjeriti status članova u godinama prije Našeg Hajduka. A to je sramota jer je tako prekinuta tradicija članstva započeta još 1914. godine. Udruga je i osnovana s ciljem ponovnog okupljanja članstva.

- Danas imamo 68 društava prijatelja Hajduka u Hrvatskoj i svijetu, a članova imamo u 53 zemlje. Vraćanje Hajduka članovima donijelo je veću povezanost navijača s klubom. To se odrazilo na porast broja članova, gledatelja, pretplatnika, prihod od marketinga... Ovaj je model najbolji i za Hajduk održiv. Dionice su vlasništvo svih navijača, a naš je interes jedino veliki Hajduk.

Na red je stigao i član Upravnog odbora Našeg Hajduka Ante Krnić:

- Ovaj se model pokazao kao financijski uspješan, ali nedostaje sportski rezultat koji bi to potkrijepio. Model je dugoročno rješenje koje će vratiti Hajduk gdje pripada. Pokušava nas se slomiti, no mi stalno radimo na unaprjeđenju modela. Dobar su primjer nedavno održani izbori za Nadzorni odbor u kojima smo uveli elektronsko glasanje i kvalitetnije predstavljanje kandidata. Uskoro organiziramo i okrugli stol za sve zainteresirane. Uvijek smo otvoreni i uključivi, želimo kao do sada privući dokazane stručnjake.

Baletić se potom osvrnuo na projekt otkupa dionica „Za sva vrimena“.

- Taj je projekt ključan. Bili smo sigurni da je otkup Tommyjevih 24,53 posto dionica bila dobra odluka jer je vlasnik tvrtke rekao da će novac investirati u Hajduk kroz sponzorstvo. U čast donatorima i ljudima koji su na prvoj crti obrane kluba gradi se park kao simbol kluba, grada i turistička atrakcija. Tisuće ljudi svaki mjesec izdvaja svoj novac i tako brani svoj klub od raznih domaćih izdajnika i interesnih skupina. Hvala im na tome.

Podvukao je Baletić da su svi navijači razočarani stanjem na tablici, ali i ne samo time.

- Neprihvatljive su situacije koje su se dogodile u zadnjih pola godine. Odlaskom jednog čovjeka sve se urušilo. Puno je truda uloženo u financijsku stabilizaciju kluba, što su neke garniture prokockale na račun kratkoročnog uspjeha. Pozivamo novoizabrani Nadzorni odbor da vodi računa o greškama prethodnika i ne ponavlja ih, a Naš Hajduk će biti još glasniji i nedvosmisleni kritičar svega lošeg.

Koje su to bile greške? Baletić odgovara:

- Fali sustav, on je temelj svega. Ne može se graditi kult ličnosti pa da sve puca po šavu kad ode jedan čovjek. A baš se to dogodilo. To je najveći krimen prijašnjim nadzornicima. Nisu sugerirali upravi da taj sustav postave na prave temelje i bude jak.

Ponovno se spominje dolazak reprezentacije u Poljud, vaš stav?

- Nas se nikad oko toga ništa nije pitalo. Mogu samo reći da borba sjevera i juga ne postoji, to je smiješno. Svi znamo tko je izvršni direktor HNS-a. Time smo sve rekli – kazao je Baletić, a Domikulić dodao:

- Slažemo se s uvjetima koje je Hajduk postavio HNS-u, želimo regulirati odnose u hrvatskom nogometu. Nitko ne bi trebao sumnjati u domoljublje Hajdukovih navijača, ali u HNS-u ima problema i želimo izbjeći tematiziranja borbe sjevera i juga. Radi se samo o borbi poštenja i uređenih odnosa.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk