Sport Hajduk

Samo pohvale stižu

Stoper Hajduka bio je najbolji igrač Albanije u pobjedi protiv Walesa: Gareth Bale mi je već u džepu, mora bit i Slaven

Samo pohvale stižu

Zoran Vulić me vratio među žive, Christian Panucci me hvali, a sad smo stavili Garetha Balea u džep. "We've put Bale into a pocket"! Baš sam sretan – vratio se Ardijan Ismajli (22) ozaren u Hajduk, pun dojmova je stoper.

Dok su prvotimci gostovali u Livnu, Ismajli je debitirao za Albaniju, premda je ranije igrao za mlađe Kosovare. Pričamo.

Debitirali ste u porazu protiv Škotske 0:4 u Skadru, upisali prve minute. Onda protiv Walesa sad od prve minute u Elbasanu i pobjeda 1:0. Proglašeni ste i za najboljeg igrača utakmice?

- Odigrao sam baš dobro, izbornik Panucci me stavio od prve minute. Ovo su mi najsretniji trenuci karijere!

Napokon prvotimac Hajduka i odmah reprezentativac Albanije?

- Zahvaljujem bogu što mi je dao strpljenje da sve izdržim, vjera mi je pomogla da se posvetim radu, da pretrpim težak period kad nisam bio ni na klupi. Kod trenera Kopića me nije bilo nigdje, onda je došao Vulić, popričao sa mnom, dao mi povjerenje. U to je stiglo i inzistiranje Panuccija da odaberem baš Albaniju. Vjera i rad su mi uzvratili...

Panucci je Talijan, nekoć slavan igrač Milana, Intera, Real Madrida, Rome... Nego, kako to izgleda promijeniti zastavu?

- Jedna nacija, dvije države, mala razlika. Mnogo je igrača s Kosova koji igraju za Albaniju. I obratno. Doduše, kad sam prelomio, pisalo se o tome po medijima.

Rilindja, Zeri i popullit?

- Da, kako znate?!

Imena ostaju u pameti iz nekih ranijih vremena.

- Digla se prašina, ali u suštini nije to neki problem. Panucci je inzistirao na meni. Na Kosovu, premda sam čak bio i kapetan u povijesnih 0:0 protiv mladih Njemačke u Mitrovici, za A selekciju na mene nisu baš računali. Svaki izbornik ima svoje igrače koje preferira, a mene je Panucci baš želio.

Je li vas gledao? Da nije Panucci bio tajno u Splitu?

- Nije, ali je imao sve informacije.

Zanimljiv nam je sastav Albanije?

- Berisha iz talijanske Atalante je na golu. I on je s Kosova kao što sam ja iz Prištine, pa brani za Albaniju. Desni bek Hysaj sjajno igra za Napoli, do mene Mavraj što je igrao i za Hamburger, na lijevom beku Fredi Shtjefan Veseli... Da, to ne znači da je veseo, nema veze s hrvatskim, to je albansko prezime. Igra za Empoli. Naprijed Uzuni iz Lokomotive, Grezda koji je bio u Osijeku, a sad je u škotskom Rangersu...

Tri godine ste u Hajduku, naučili ste – engleski?

- Iz svakodnevnog govora u svlačionici. Sam, uz suigrače, a pomogao mi je najviše Memolla, on me i Panucciju preporučio.

Bolje nego hrvatski?

- Hrvatski razumijem kad pričate, ali ja bolje pričam engleski.

Spominjete vjeru, čuli smo da ste praktični vjernik?

- Musliman. Pet puta na dan se molim kako to nalaže vjera. Ima u Splitu i kutak za nas muslimane, u centru grada, nije džamija, ali je molitveni prostor. Vjera mi je jako važna u životu. Daje mi snagu, pomaže kad je najteže. S Memollom se najviše družim, ali on nije toliki vjernik.

Kako vam je u Splitu, tri godine ste već ovdje?

- U Splitu mi je krasno, a najljepše je kad pobijedimo! U početku nisam znao ni riječ, ali s vremenom sve ide na bolje. Sam sam ovdje, a obitelj mi dođe povremeno iz Prištine.

Umorni ste nakon putovanja i dvije utakmice, kaže Vulić?

- Nije to ništa. Spreman sam za Slaven Belupo. Moramo pobijedit! Naravno, na treneru je hoće li me stavit u momčad.

Od potištenosti i zapećka, sad ste glavna faca. Planovi?

- Fokus je samo na Hajduku. Što više bodova do kraja. I da u kupu prođemo kroz Osijek.

Debitirao kod Burića

Ardijan Ismajli je rođen 30. rujna 1996., u siječnju 2015. došao je iz prištinskog "2. Korriku/Srpnja", veza je bio skaut "bijelih" Albin Sahatqi. Goran Vučević i Vik Lalić su ga prigrlili, a trener Damir Burić stavio u momčad. Igrao je Ismajli i kod Marijana Pušnika i Joana Carrilla, jedino ga je Željko Kopić baš ignorirao. Nastupao je za mladu selekciju Kosova, e da bi izveo preokret i prihvatio poziv Albanije. Da Fadil Vokri nije umro, a silno ga je cijenio, zacijelo Ismajli "ne bi minja' bandiru".

Sreća što Grezda ode ...

U HNL-u je već tri sezone, protiv koga mu je najteže igrati:

- Posebno neugodan mi je bio Junior Fernandez iz Dinama i sreća da je otišao. Opasan je Mario Gavranović i s njim mi je najteže. I treći Eros Grezda, još jedan koji je otišao, moj Albanac je u Škotskoj i sreća naša da više nije u Osijeku.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk