Sport Hajduk

Kandidati za NO Hajduk

Predstavljamo kandidate za NO Hajduka: Rezultatski uspjeh je bitan, na njemu treba ustrajati

Kandidati za NO Hajduk

Marko Mustapić je doktor znanosti, koji je na Sveučilištu u Zagrebu stekao zvanje docenta. Zaposlen je kao viši znanstveni suradnik na Institutu društvenih znanosti “Ivo Pilar”. Tri je godine radio i na odsjeku sociologije Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Kao vanjski suradnik bio je u ulozi profesora i asistenta na Zagrebačkom sveučilištu, Fakultetu političkih znanosti i Kineziološkom fakultetu. Trenutačno predaje na Visokoj školi za komunikacijski menadžment Edward Bernays, te na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Među inim je i vanjski suradnik Manchester Metropolitan Universityja (UK).

Zbog nezadovoljstva postojećim stanjem u klubu i radom prethodnog saziva Nadzornog odbora. Klub, umjesto napretka nakon spašavanja od stečaja i uzlaznih trendova na sportskom i ekonomskom planu, posljednjih godinu dana polako, ali sigurno klizi ka stagnaciji.

Smatram da u NO-u trebaju biti kompetentni ljudi, različitih stručnih profila i poslovnih iskustava. Oni, koji nemaju operativnih ambicija u funkcioniranju kluba. S obzirom na moj znanstveni i akademski profil, zasigurno mogu dati važan doprinos boljitku kluba u tom smislu.

Ključna zadaća Nadzornog odbora je odabir i nadzor rada ljudi na operativnim funkcijama. NO se treba baviti promišljanjem dugoročne strategije i definiranja ciljeva kluba. Ne smije dovoditi u pitanje financijsku samoodrživost kluba. NO mora inzistirati na dugoročnom promišljanju sportske politike temeljene na vlastitim igračkim resursima, koji se crpe iz omladinskog pogona i regije. Pritom, moramo biti svjesni da je jedna od ključnih odrednica identiteta Hajduka rezultatski uspjeh. Na njemu treba ustrajati. A to je već pitanje karaktera svih u klubu. Od igrača do uprave.

Dobro sam upoznat sa stanjem u klubu. Međutim, nisam u istoj poziciji s onima, koji imaju priliku proći kroz sve dokumente i obavljati razgovore s vodećim operativcima kluba. Smatram da Hajduk mora napustiti model po kojemu se pod hitno prodaju najpotentniji mladi igrači, potencijalni reprezentativci, a dovode prosječni igrači lišeni većih ambicija i mogućnosti razvoja.

Njegovo je imenovanje stiglo u trenutku velike krize pred početak nove sezone. I ne treba ishitreno suditi o njegovu radu. Međutim, on mora biti svjestan zapovjedne odgovornosti za neke krive procjene u sportskom segmentu. Od načina na koji su ljetos igrači odlazi li, bez jasne ideje kako ih nadomjestiti, do posljednje situacije pred utakmicu s Goricom, gdje nije jasno stao iza trenera i liječničke službe. Tu mora braniti interese kluba. Predsjednik mora biti čvrst kad je u pitanju profesionalizam igrača. Takve situacije nijedan profesionalni klub, a kamoli Hajduk, ne može dopustiti.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk