Sport Hajduk

Dokaz lutanja

Hajduk ruši rekorde: imaju već petog kapetana u prvenstvu, a od početka godine izrotirali su osam vratara

Dokaz lutanja

Ono kad nakon tri i pol mjeseca sezone momčad ima već petog kapetana, a tijekom nepune kalendarske godine osam vratara. 

Kud plovi bijeli brod? Možda nam odgovor da priča o Hajdukovim ovosezonskim kapetanima. Josip Juranović je s trakom oko ruke u subotnjoj uvjerljivoj pobjedi protiv Intera postao peti Hajdukov kapetan ove sezone. U studenome, u samo tri i pol mjeseca sezone, koliko je naime proteklo od prve utakmice.

Štafetna traka 

Pa čak i šest kapetana, ako ćemo cjepidlačiti, no Fran Tudor je bio kapetan u kup susretu Vrapče – Hajduk u kojem Mijo Caktaš nije nastupio, kao ni Josip Juranović koji je bio na klupi. No, ne govorimo ovdje o situacijama kada je netko ozlijeđen, kapetan ili dokapetan, ne igra, pa uskoči zamjenik, nego je titula prvog kapetana šetala svlačionicom kao štafeta.

Trenutno se igra ping pong na relaciji Juranović – Caktaš. Pet prvih kapetana imao je Hajduk, u samo 20 utakmica. Zoran Nižić, Mijo Caktaš, Josip Juranović, pa opet Caktaš, pa ponovno Juranović. Ajmo redom...

U sezonu je Hajduka kao kapetan poveo Zoran Nižić. I tako je bilo u prve dvije utakmice, susretima protiv Slavije kod kuće i Osijeka u gostima. A onda je u uzvratu protiv Slavije u Sofiji, kada nije bilo Nižića, kapetansku traku ponio Caktaš. A potom u idućem susretu protiv Lokomotive, kada nije bilo ni Caktaša, Juranović.

Međutim, u prvom susretu protiv Steaue na Poljudu, kada se već vratio Caktaš, kapetan je ostao Juranović. Pogubili ste se već sada, priznajte. A nismo niti na pola puta. Bilo je to vrijeme kada je sportski direktor Saša Bjelanović nezgrapno na presici na kojoj su predsjednik Uprave Jasmin Huljaj i on izašli pred sedmu silu, pokušavao, između ostalog, objasniti razloge promjene.

- Vrijednosti kapetana Hajduka trebamo dobro utvrditi. Mijo ima igračke kvalitete, no karakterno izvan terena možda nije toliko glasan. Procjenjujući osobine pojedinih igrača, došli smo do toga da ima i drugih koji ispunjavaju ono što tražimo od kapetana. 

Ukupno je sedam utakmica u nizu kapetanska trake bila oko Juranovićeve ruke, dok je na klupi sjedio Željko Kopić. Promjenom trenera, dolaskom Zorana Vulića, na njegovoj povratničkoj premijeri na susretu protiv Rudeša preselila je opet na Caktaševu ruku, iako je igrao i Juranović. Pa je od sredine rujna kapetan bio Caktaš. Ali prisjetimo se i tih dana. Prvo je Vulić na predstavljanju na pitanje o tome ostaje li Juranović kapetan kazao: 

- Ne trebaju nam dodatne turbulencije.

A onda je nekoliko dana kasnije, na susretu protiv Rudeša, kapetansku traku ponio Caktaš.   

- Neću reći da je to težak teret za Juranovića, ali stariji igrači moraju preuzeti odgovornost – pojašnjavao je tada Vulić.

I od Rudeša do nekidan, slovio je Caktaš za prvog kapetana, dok ga je u susretima kada ga nije bilo zbog ozljeda mijenjao Juranović. No, u subotu je protiv Intera igrao u prvih 11, ali je traka ponovno bila oko Juranovićeve ruke.

- Samo moja odluka – pojasnio je Vulić taj nevjerojatan rašomon, splet neočekivanih preokreta kakvih se ni bi posramio ni Alfred Hitchcock. Ne ulazimo uopće tu u priče o razlozima promjena.

Promenada vratara

Kakva je stručno-kadrovska politika kluba, pogotovo dugoročno planiranje? Možda nam to najbolje govori priča o Hajdukovim ovogodišnjim čuvarima mreže. U jednoj nepunoj kalendarskoj godini Hajduk je nekako uspio kroz prvu momčad ispucati čak osmoricu vratara.

Lista ide ovako: Karlo Letica, Dante Stipica, Ivo Grbić, Davor Matijaš, Josip Posavec, Tomislav Duka, Marin Ljubić, Goran Blažević. Govorimo o vratarima koji su ili nastupili ili bili na klupi u službenim utakmicama, prvenstvenim, europskim ili kup susretima. Šestorica su i čuvali mrežu, Grbić i Matijaš su samo bili zamjene. 

I da ne pomislite, nije to stoga što je Hajduk u ranijim fazama kupa koristio mlađe vratare ili slično, već je prije svega sve plod takve klupske “politike” i, spletom okolnosti, ozljeda. Jer u prošloj sezoni od trojice vratara koji su bili pri prvoj momčadi - Letice, Stipice i Grbića - baš nitko nije ostao na Poljudu. Letica je prodan, a Stipica i Grbić su otišli nakon isteka ugovora. To i više nego dovoljno govori. 

A onda kada su ljetos stigli Posavec i Duka, ozljedili su se u jednom trenutku obojica, potonji teže. Na gol je stao Ljubić, doveden je onda poslije i iskusni Blažević. I došli smo do brojke osam. Sve u svemu - previše. Lutanja. Za jedan ozbiljan klub. Ma koliko god bilo (drugih) turbulencija.

 

Pet kapetana

Zoran Nižić, Mijo Caktaš, Josip Juranović, Mijo Caktaš, Josip Juranović

Napomena: I Fran Tudor, u kup susretu Vrapče – Hajduk, ali nisu igrali Caktaš i Juranović

Osam vratara

Karlo Letica - 16 nastupa

Dante Stipica - 2 nastupa / 14 puta na klupi

Ivo Grbić - 2 puta na klupi

Davor Matijaš - 4 puta na klupi

Josip Posavec - 13 nastupa

Tomislav Duka - 1 nastup / 1 put na klupi

Marin Ljubić - 3 nastupa (2 u prvih 11) / 11 puta na klupi

Goran Blažević - 5 nastupa (4 u prvih 11) / 4 puta na klupi

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk