Sport Hajduk

glavni skaut

Mario Brkljača: Ako nađem igrača za Hajduk, a on već vrijedi 500.000 eura, onda znači da smo zakasnili

glavni skaut

Mario Brkljača novi je glavni skaut Hajduka, prihvatio je poziv Saše Bjelanovića i sad će mu on biti bliski suradnik u poslu, na funkciji koju je Bjelanović ranije obavljao...

Skokom Bjelanovića za kormilo sportskog direktora Hajduka još početkom ljeta doista je ostalo upražnjeno mjesto skautinga, tko će nastaviti, proširiti bazu podataka, upozoravati na talente ovdje i ondje. Hajduk je dokučio jednog Jradija u Norveškoj (dugo su ga pojedinci blisku klubu pratili) ili pak Beširovića u Bosni i Hercegovini. No, treba tom poslu pristupiti – sveobuhvatno. Ne može Bjelanović sve sam. Kao što ni Mario Branco nije mogao...

Ideja, razgovor s Brkljačom i - brzi dogovor:

- Da, sve se dogodilo u desetak dana, prvi kontakti untom smjeru i rado sam prihvatio ponudu Hajduku, to je moj klub. S Bjelanovićem se bolje poznajem otprije dvije godine u raznim prigodama, kontaktima. On je inicirao...

Na koliko ste potpisali?
- Na godinu dana.

To znači kalendarska 2019. godina.
- Recimo završetak ljetnog prijelaznog roka iduće godine, tada bi se već moglo zaokružiti moje jednogodišnje djelovanje.

Bili ste u menadžerskim vodama, pa direktor Rudeša, skaut Alavesa?

- Točno, međutim, ja sam brzo i davno ostavio menadžerske vode, prije više od dvije godine. Potom sam bio glavni skaut Alavesa za jugoistočnu Europu, a i direktor Rudeša. Kad je Alaves bio glavni faktor u Rudešu. Bio sam im glavni u traganju za igračima na području jugoistočne Europe. Grupa Baskonia je imala sjajna iskustva u košarci pa su ušli i u nogomet. Dobro im ide. Mogao sam sad produžiti ugovor s njima, odnosno Alavesom, kad su se preselili u Istru, u Pulu, ali nisam. Nekako mi to nije odgovaralo, da se preselim u Pulu. Radije sam potražio nove puteve afirmacije i zadatke. S Hajdukom bi to mogla bit prava stvar. Brzo smo se dogovorili.

Hoćete li onda preseliti u Split? Nakon igračkih dana po drugi put u svome životu?

- Za stalno ne, ali bit ću dosta dana u Splitu, na utakmicama. A ostajem stanovanjem u Zagrebu. Bitno je da sam na putovanjima, da gledam i ostvarujem kontakte. Najviše ću biti u autonmobilu! Jer, opet sam skaut za jugoistočnu Europu, za područje Balkana što bismo rekli, ali sad za račun Hajduka.

Znači, automobil kao drugi dom. A sve što ste znali za Alaves, sad prelazi u znanje i imanje Hajduka?!

- Pa eto, dobro... Balkan je u fokusu Hajduka. Tako dopušta i budžet, da operativno pokrivamo ovu područje Europe, za daljnje zahvate nismo baš ekipirani. Treba i mrežu suradnika proširiti. Ima tu posla. Koncentrirani smo na Balkan. Treba stvoriti bazu podataka o darovitim igračima i onda se opredijeliti na koga da pucamo.

Kako biste opisali vaš djelokrug posla, ima li što konkretno za odmah, za siječanj, jer Hajduku trebaju osvježenja, da ne kažemo pojačanja?

- Ne valja mi unaprijed govoriti, niti za novine, ali mogu ga oslikati na primjer ako nađem igrača, a on već vrijedi 500.000 eura, napamet bubam, onda znači da smo zakasnili! Moramo naći talenta na izvoru, da budemo prvi koji su došli do njega.

Vi ste, pardon, u zadnje vrijeme bili upamćeni i kao skaut koji je iz Hajduka odveo darovitog Peru Bosančića? Čekali ste da mu istekne ugovor?

- Otprilike. Ja sam na neki način “oteo” Bosančića Hajduku, a sad radim iste stvari, ali u obrnutom smjeru. Sad ću igrače predlagati Hajduku! Skauti nisu samo opservatori, davat ću i konkretne ideje. Naravno, Sašina je tu zadnja, riječ sportskog direktora. Treba zadovoljiti kriterij Hajduka. Nije to sve isto, ovisi za koji klub biraš.

Da, to ste dobro rekli, kriteriji Hajduka.

- Pa da. Najvažnije je u dogovoru sa strukom otkriti, skenirati što sve nedostaje, pa onda ponuditi rješenja. Bitno je i da se igrač uklapa u Hajdukov stil igre.

Brzo ste prestali igrati nogomet, sa 31 na leđima, prije dvije godine u Krki gdje je bio i Mario Carević?

- Tijelo nije dulje izdržalo, ali ne žalim, iz razdoblja karijere ostala su mnoga poznanstva, kontakti, znanje jezika, talijanski, španjolski, engleski naravno, ali i ruski, igrao sam i za Sibir, da, pa smo se sreli s hajdukovcima u Antalyji tamo još 2012. godine kad je trener bio Balakov.

Nama u sjećanju ostaju neki vaši pogoci, protiv Rumunja za plasman u Europsku ligu, na Kantridi protiv Rijeke za pobjedu 1:0 s igračem manje...

- Naravno da i ja sve to pamtim, a sad je najvažnije naći igrače koji će podići razinu Hajduka. Da i na tom području ostavim pozitivan trag – poručio je Brkljača. ∙   

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk