Sport Hajduk

jadranski derbi

Oprezni Vulić s dva zadnja vezna pojačava agresiju: Jairo mora nešto smislit

jadranski derbi

Jairo glumi Caktaša, pa bi to moglo donijeti draž jadranskom derbiju, makar smo ga najavili kao susret bez šušta i gušta. 

Bez publike u Poljudu s posebno određenim minimalnim brojem ljudi, uzvanika ili sretnika koji smiju uživo gledati: domaćih 30, gostiju 15, službene osobe, tek ponešto redara. “Sedme sile”, novinara, ne više od 40: samo oni koji redovito prate utakmice aktera, Hajduka i Rijeke. Zatim posada TV-ekipe, pa 10 pobirača lopti, 15 fotoreportera. I šlus. Redukcija.

A na terenu, u gluhom ambijentu, kako volimo reći akvariju, Hajduk i Rijeka igraju za – Europu. Gorica je pobijedila i odmiče, stanje je ozbiljno.
Posebno za Hajduk.

Tri utakmice već bez gola, mokar barut, bez agresije, nagnao je Zorana Vulića, trenera “bijelih” da igrači stave štitnike dok treniraju, pa smo ga pitali o tome, a trener se začudio. Špijuniramo treninge, daaa...

- Samo agresijom i željom možemo do cilja. Je, dali smo da se trenira sa štitnicima, ali me čudi vaše pitanje?! Štitnik je sastavni dio opreme, ako ne nosiš štitnike, kako ćeš uć’ oštro?! Meni je smiješno pričat da sam dao stavit štitnike. Isto kao da me pitate jesu li obuli kopačke?! Istina, nije bila dosad praksa. Ali, pričamo o profesionalizmu, zar ne? Neće ni u patikama na travu?!

I to je dio - taktike. Šta će ti impostacija, ako si svilen.

Atmosfera u momčadi Hajduka nije kao da se pobjeđuje, treba dignit momke, oni - kako kaže Vulić - jesu najbolji za njega, bolje nema, a nada se da će napokon odigrat - hajdučku utakmicu, kao protiv Dinama. Pa se onda može i do bodova.

Hajdučka krv, to Vulić zaziva jače od bilo kakve taktike, hajdučki, makar je puno igrača sa strane. Ali, o tom drugom prilikom, to je druga tema, kaže Vulić.

Poštuje se Bišćan, novak na klupi Rijeke (“rezultate mu nitko ne može oduzeti, ušao s Rudešom u prvu ligu, a s Olimpijom osvojio duplu krunu”), a “bijeli” će se očito prilagodit njegovom 4-2-3-1. I Hajduk bi se danas trebao pojaviti s dva zadnja vezna igrača što dosad nije baš bio slučaj.
Puno promjena u sastavu

I to bi odigrali Juranović i na neki način povratnik Jurić, Stanko Jurić, nismo ga gledali već neko vrijeme. Kopča sigurnosti. Tandem Jur–Jur. Pa će manje curiti prema zadnjem redu. Gušće sito i rešeto. Kad nema presretača, nek se dvojica time pozabave.

Dosta promjena u sastavu Hajduka.

1. Blažević na golu, ozlijeđen je Posavec, sedmi već vratar Hajduka ove godine, nakon Letice, Stipice, Grbića, Posaveca, Duke i Ljubića.

2. U obrani se očekuje predah za Vučura, a nova prilika za stopera Ismajlija s kojega će stresti naftalin, izvadit ga iz ormara, (pre)dugo ga nije bilo.   

3. Na bekovima bi trebali ostati Tudor desno i Bradarić lijevo. Mladi Bradarić, a ne Filip. Zaslužuje šansu u seriji.

4. Kopča, rekosmo, dva zadnja vezna Juranović i Jurić kao totalna novost.

5. Jairo, da mijenja lucidnost izostalog Caktaša. Podsjetimo, fali Hamza Barry zbog ozljede i Mijo Caktaš zbog žutih kartona. Jairo na centralnoj poziciji, a ne kao krilo, trebao bi osmisliti, kreirati šanse. Kao što je u Puli dodavao Gyurcsu...

6. Pitanje je tko će onda (sve) u napad, ima li mjesta i za Jradija? Lijevo Gyurcso, pa Said i Ivanovski, desno i centralno... To je Hajdukov arsenal u kojem unatoč izostancima krpa solidan sastav i s dodatnom dozom agresije želi razbiti dvije tradicije.

- Sedam godina u Poljudu nisu svladali Rijeku!

- Tri utakmica već zaredom nisu zabili ni gola!

A bodova fali. Pogledajte tablicu. Ne tumbajte je preveć i ne tresite novine...

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk