Sport Hajduk

Kako do novih nadzornika

Bruse se ideje za izbore u NO Hajduka: nova procedura, da ne bude opet rogova u vreći

Kako do novih nadzornika

Sad znamo da su izbori 15. prosinca, to je najbrži mogući datum da se što prije Nadzorni odbor smijeni, promijeni, jer treba poštivati demokratsku proceduru smjene. A da su naprasno dali ostavke, o čemu se debatiralo iza zatvorenih vrata, onda mi morao Trgovački sud imenovati barem petoricu članova privremenog "nadzora", a to bi vodilo u dodatno kaotično stanje.

Ovako je trenutačni NO – možda je ružna riječ – eutanaziran. Tu su, ali kao da više nisu. Skinute su im epolete. Poslove vodi Huljaj, Marasović mu u idućih stotinu dana baš i neće nešto trebati.

Dolaze novi, ali - 15. prosinca. U tekućoj godini Naš Hajduk ima blizu 40.000 članova/glasača. Da su izbori dogodine onda bi ih trebalo iznova skupljati.

Oko 1. listopada smatra se da će biti objavljen natječaj za novi saziv. Neće izbori odmah biti raspisani, nego da se izbruse nove ideje. Jer, ima novih ideja. I tek će ih biti.

Ovakav model biranja treba redefinirati u smislu da se ne bi birali pojedinačno raznorodni kandidati, kao sada, nego da se eventualno spoje neke grupe istomišljenika, pa da oni prezentiraju svoj program i tako se nastoje svidjeti. Liste kandidata s liderom?! Kao stranke?

Moguće je i to da se u NO inkorporira izravno po jedan predstavnik iz Našeg Hajduka i Torcide, pa da oni imaju najbliži mogući uvid iznutra, jači nego što je trenutačno delegatski sustav na sceni. A to smo iščitali iz stava gradskog vijećnika stranke Pametno Renata Čupića, koji je blizak Našem Hajduku.

Inače se dosad vodilo računa i to da kandidat mora imati deset godina iskustva, te visoku stručnu spremu. To je nešto što se ne bi trebalo mijenjati.

Evo, ako nam može biti dopušteno, recimo da bi Zvonimir Akrap iz Splitske banke bio funkcioner koji bi prošao aklamacijom, željan kao predsjednik uprave Hajduka, a na funkciji nadzornika bio bi pun pogodak.

Priča je da se nitko od sadašnjeg, detroniziranog saziva NO neće (smjeti) prijaviti na novi natječaj. Možda nije to izrijekom, ali baš bi bilo zanimljivo vidjeti da se netko od "magnificent seven" pojavi opet...

No, svatko od njih opet ima svoju priču, kako procijeniti pojedinačni učinak "nadzornika"? Zajednički ih kacati ili ipak ima nekih koji su manje krivi za sadašnje stanje? Odluke su rijetko bile jednoglasne, dapače, bili su kao rogovi u vreći, srećom da su to i sami priznali, da ne budu novinari koji to pišu - dežurni krivci.

Kako napraviti tu procjenu? Bilo je i onih "uvik kontra". Ili je na sceni kolektivna krivnja, u stilu – svi smo krivi.

Čini se da slijedi rujan zatišja, pred izbore, kao prije kiše. Samo da u momčadi zabonaca i da se osvoji poneki bod više.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk