Sport Hajduk

Samo mijenjaj

Hajdukov NO u 4-4-3 sustavu: u mandatu promijenili četiri predsjednika, četiri trenera i tri sportska direktora

Samo mijenjaj

U srpnju 2015. godine Hajduk je nakon provedenih demokratskih izbora dobio novi Nadzorni odbor koji je u većem dijelu i danas u toj ulozi, doduše u ponešto po putu izmijenjenom, okrnjenom sastavu. Međutim, kasnije ispoljeno postojanje različitih struja unutar tog tijela rezultiralo je osim osipanja samog NO-a i nedostatkom kontuinuiteta rukovođenja kluba na gotovo svim razinama.

Brojke su vrlo egzaktne i jednostavne. Unutar jednog mandata tog tada izabranog NO-a, a koji je u ovom sastavu još uvijek pri početku svoje završne četvrte godine djelovanja, Hajduk je promijenio čak četiri trenera, čak četiri predsjednika i tri sportska direktora. A moglo ih je biti i više da predsjednik Uprave Hajduka Jasmin Huljaj nije odbio ostavke trenera Željka Kopića i sportskog direktora Saše Bjelanovića, ponuđene nakon poljudskog debakla protiv Gorice.

Ajmo redom. Kada je izabran aktualni saziv NO-a predsjednik Uprave bio je Marin Brbić, sportski direktor Goran Vučević, a trener Damir Burić. Brbić je u proljeće 2016. smijenjen, govorilo se tada o iskoraku, viziji... Naslijedila ga je prvo Marijana Bošnjak kao privremeno rješenje, zatim je izabran Ivan Kos, a nakon njegove smjene proljetos ovog ljeta imenovan je novi predsjednik Uprave Jasmin Huljaj. U paketu s Brbićem Poljud je napustio i Vučević. Na njegovo mjesto je, kada je imenovan i Kos, predstavljen Portugalac Mario Branco. Aktualni sportski direktor Bjelanović treći je obnašatelj te važne klupske uloge u tek nešto manje od dvije i pol godine.

Po dolasku u klub tada novi predsjednik Kos nije se odlučio na produžetak suradnje s Burićem, a na mjesto trenera doveden je slovenski strateg Marijan Pušnik pod čijim se vodstvom Hajduk nije proslavio. Naslijedio ga je Joan Carrillo, a njega pak prošle sezone Željko Kopić. Na računamo pritom mladog trenera Marka Lozu koji je nakratko sjeo na klupu prve momčadi dok se čekao dolazak novog trenera (Carrilla). Inače bi se Kopić računao kao već peti trener u mandatu ovog saziva NO-a. A i on je skoro postao bivši, gotovo da smo čekali već šestoga. Odnosno čekali bismo i četvrtog sportskog direktora da Huljaj nije stao iz Bjelanovića i trenera Kopića.

Ne zaboravimo da je i sam NO u ovom mandatu doživljavao promjene, za razliku od početka mandata tu više nema Ljube Pavasovića Viskovića, Guste Santinija, Zorana Mamića, Jake Andabaka, a nova su lica Antonio Kuzmanić i Marko Erceg.

Pritom se mijenjala i politika kluba, zadnje dvije sezone su se dovodili skupo plaćeni igrači za Hajdukove pojmove. Sada se steže kaiš, režu i raskidaju ti isti ugovori, ponovno drastično mijenja izgled momčadi... Pod nadzorom NO-a koji je za te ugovore, kadrovske poteze u momčadi i na katu (dovođenja predsjednika, sportskog direktora koji su imali svoje vizije, politiku), davao zeleno svjetlo.

Nije odgovornost (samo) na Bjelanoviću i Kopiću koji su nakon velikih promjena na čelu klubu u završnici prošle sezone imali situaciju daleko od idealne u pripremama za ovu, nastranu problemi unutar svlačionice, što zbog visokih ugovora, što nagomilanog nezadovoljstva. I NO nosi svoj dio odgovornosti. Previše je bilo promjena čak i za Hajdukove standarde. I jedan od "nadzornika" Denis Kosor je pozvao na odgovornost i da se prepusti mjesto novim ljudima, ukazao na razjedinjenost unutar tog tijela.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk