Sport Hajduk

užežin derbija

Pune su klupske blagajne: evo koliko su Hajduk i Rijeka zaradili od prodaje igrača u godinu dana

užežin derbija

Ako mislite da samo Hajduk mora rasprodavati najbolje igrače da bi preživio, varate se. Evo, Hajdukov sutrašnji suparnik u Jadranskom derbiju, Rijeka, dijeli istu sudbinu. U posljednjih godinu dana ta su dva kluba zajedno prodala igrača u vrijednosti od čak 40 milijuna eura! Hajduk 21,6 milijun, a Rijeka 18,5. Pritom se, naravno, služimo neslužbenim iznosima koje navodi Transfermarkt.

Kod oba kluba radi se o osmorici igrača, dakle ukupno 16 i to mahom važnih igrača, prvotimaca. A ima ih i još koji su otišli bez odštete, kao slobodni igrači. Hajduk su samo ovog ljeta napustili prvi vratar Karlo Letica, Josip Radošević, Toma Bašić i Zvonimir Kožulj, prošle zime otišli su Ante Erceg i Franck Ohandza čime je Hajdukov napad izgubio na oštrini i ubojitosti, a prošlog ljeta transfer Nikole Vlašića postao je najunosniji transfer u povijesti kluba (oko 10,8 milijuna eura). Pritom su Letica, Vlašić, Radošević, Erceg i Ohandza bili kičma ekipe i nositelji kvalitete, koju sada nije lako nadoknaditi.

I dok se Hajduk u prve dvije ligaške utakmice vidljivo mučio s igrom, čini se kako je Rijeka zadržala kvalitetu usprkos jednakom broju važnih odlazaka. Barem ako je suditi prema njezinim izvedbama u prvih 180 minuta HNL-a. Posljednji u nizu Rujevicu je napustio Filip Bradarić, krenuvši tako stopama Josipa Eleza, Marina Tomasova i Florentina Mateia koji su također ovog ljeta promijenili sredinu, te Josipa Mišića, Franka Andrijaševića, Stefana Ristovskog i Marka Vešovića koji su to učinili tijekom prošle sezone. Riječ je o većini članova šampionske Rijekine momčadi iz sezone 2016./17.

Dakle, i na Rujevici je rasprodaja. I oni moraju prodavati da bi opstali. Ništa novo za hrvatske klubove. Međutim, Rijeka je u odnosu na Hajduk u prednosti po pitanju kontinuiteta rukovođenja. Predsjednik, sportski direktor i trener ostali su isti kao i prije 12 mjeseci. I isti su već nekoliko godina. Damir Mišković, Srećko Juričić i Matjaž Kek. A Hajduk je promijenio svu trojicu. Ivana Kosa, Marija Branca i Joana Carrilla zamijenili su Jasmin Huljaj, Saša Bjelanović i Željko Kopić.

U Rijeci se svaki novi igrač prilagođava treneru Keku koji je apsolutni gazda u svlačionici. On je u klubu već pet i pol godina i dovodi igrače koji mogu odgovoriti njegovim zahtjevima i stilu igre. S druge strane, u Hajduku se uglavnom trener prilagođava kadru koji ima na raspolaganju. A zahtjevi na terenu i način igre mijenjaju se od trenera do trenera, koji se, pak, i sami prečesto mijenjaju.

No to je već priča za neki drugi tekst. Uglavnom, Hajduk i Rijeka i u skoroj će budućnosti biti prisiljeni prodavati najvrjednije pojedince samo da bi preživjeli. Tko zna, možda sutra na Rujevici nekog od aktera posljednji put budemo gledali u Jadranskom derbiju.

Zarada u zadnjih godinu dana

HAJDUK - 21,6 milijun eura

Nikola Vlašić (Everton) - 10,8 mil. eura

Toma Bašić (Bordeaux) - 3,5 mil. eura

Karlo Letica (Club Brugge) - 3 mil. eura

Ante Erceg (Shabab Dubai) - 1,5 mil. eura

Franck Ohandza (Shenzhen FC) - 1,2 mil. eura

Josip Radošević (Brondby) - 1 mil. eura

Jefferson (Chaves) - 350.000 eura

Zvonimir Kožulj (Pogon) - 300.000 eura

RIJEKA - 18,5 milijuna eura

Filip Bradarić (Cagliari) - 5 mil. eura

Franko Andrijašević (Gent) - 4,25 mil. eura

Josip Mišić (Sporting Lisabon) - 2,75 mil. eura

Josip Elez (Hannover) - 2,5 mil. eura (uz 500.000 eura za posudbu prije transfera)

Stefan Ristovski (Sporting Lisabon) - 1,15 mil. eura (uz 1,1 mil. eura za posudbu prije transfera)

Marin Tomasov (Astana) - 500.000 eura

Florentin Matei (Ittihad Kalba) - 430.000 eura

Marko Vešović (Legia) 400.000 eura

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk