Sport Hajduk

riječ predsjednika

Huljaj: Prodavali smo igrače zbog problema s likvidnošću, Bjelanović ostaje sportski direktor, a postavljamo i novi travnjak

riječ predsjednika

Dan nakon remija sa Steauom na Poljudu pred sedmu silu su u novinarskom salonu na Poljudu izašli predsjednik kluba Jasmin Huljaj, sportski direktor Saša Bjelanović i trener Željko Kopić. Turbulentno stanje u i oko kluba, slabije igre na startu sezone... Mnogo je bilo otvorenih pitanja, pa su se čelni ljudi kluba pojavili pred novinarima. Evo što je govorio Huljaj.

- Izrazio sam želju da se nakon mjesec dana ponovno nađemo, da kažem prve dojmove o stanju u klubu. Moram izraziti zadovoljstvo jučerašnjom utakmicom. Užitak je bio gledati našu igru. Ušli smo u utakmicu požrtvovno, s energijom. Nedostajao je samo zgoditak za potpuni doživljaj. Igra nam budi optimizam, govori nam da smo na dobrom putu – rekao je Huljaj.

- Nakon mjesec provedenih na ovoj poziciji moram izraziti zadovoljstvo, također i suradnicima, te sam kroz taj period stekao određeni uvid u stanje u klubu i financije. Puno je bilo špekulacija da li imamo novca. U zadnjih par godina klub je napravio dobar zaokret u poslovanju, to se vidi iz računa dobiti i gubitka, posluje pozitivno. Međutim, izazov nam je upravljanje likvidnošću, da li klub ima novca na računu. Ono što smo ustanovili i tako postavili ciljeve za prijelazni rok s trenerom i sa sportskim direktorom, kao i zaključivanje ugovora o prodaji Josipa Radoševića i Tome Bašića, je da klub mora prodavati igrače da bi normalno funkcionirao. Sudbina svih klubova u Hrvatskoj je takva, nije samo Hajdukova. Da bismo mogli sve servisirati sve obveze, plaćati igrače, morali smo do kraja godine donijeti još 20-30 milijuna kuna neto prihoda. S ove dvije prodaje, koje su nam i bile u planu, ostvarili smo taj cilj. Klub je financijski stabilan. Radimo sada dubinsku analizu troškova do kraja godine, vidjet ćemo gdje još možemo uštedjeti. Moj je cilj da klub bude dugoročno održiv, što trenutno jest. Većina prihoda nam dolazi od prodaje igrača. I do 70 posto dolazi prihoda od prodaje igrača. Ovisnost o tome bi trebala biti manja. Radit će se zato mnogo na sponzorskim, marketinškim prihodima, kao i tome da tijek novca, likvidnost bude kvalitetnija. Klub ima velike oscilacije od prijelaznog roka do prijelaznog roka. Svake godine Hajduk mora ostvariti 30-40 milijuna kuna neto godišnje prihoda od prodaje igrača da bi servisirao sve svoje obveze. Prijelazni rok još nije gotov.

U budućnosti će nam još veći fokus na afirmaciji vlastitih igrača. Vjerujem da će se taj trend nastaviti. I tu postoji prostor za poboljšanje - rekao je u uvodu prvi čovjek kluba Huljaj.

U prosincu je bivši predsjednik Ivan Kos rekao isto kao i vi, da klubu treba tridesetak milijuna kuna od prodaje igrača. Međutim, u zadnjih godinu dana zarađeno je i više nego dvostruko, a proračun je dignut za tridesetak posto. A sada klub ima problema s likvidnošću?

- Ja sam ušao u analizu stanja, ali nismo još stigli raditi dubinsku analizu. Ono što se grubo moglo iščitati je da je otprilike 26 milijuna kuna otišlo na investicijsko održavanje stadiona u zadnje dvije godine. Imali smo i smanjenje potraživanja od kluba za još 26 milijuna, plus gradnja dva manja igrališta, obnova WC-a na stadionu, svlačionica... To je ukupno sto milijuna kuna, tamo su naši novci investirani.

Nedostaje klubu voditelj marketinga? Kada će se taj segment riješiti?

- To je prva pozicija za koju smo potragu već pokrenuli. Prihodi od marketinga su nam jako bitni, tako da smo u tijeku pronalaženja adekvatne osobe. Tražimo kadrove preko head hunting agencije. Vjerujem da ćemo do kraja rujna imati novu osobu. I ja ću se uključiti u to.

Hoće li biti još transfera do kraja prijelaznog roka?

- Imamo budžete, ali balansiramo uvijek oko toga ako bude još neki odlazak. Imamo želja za odlaskom, a i mi bismo željeli da neki igrači odu. Prihod od transfera bismo investirali u pojačanja.

Travnjak je uništen od Ultre?

- Imali smo prije dva dana sastanak s vodstvom Ultra Europe. Suradnja s njima je odlična. Poduzeli sve da se teren oživi, da se trava obnovi. Nažalost stanje terena se popravlja, ali ne dovoljno brzo. Idemo u zamjenu travnjaka. Novi travnjak je rezerviran i naručen. Krajem kolovoza bit će u Splitu. Bit će postavljen u prvenstvenoj pauzi. Onda ćemo opet sjesti s ljudima iz Uktre. Diskutirali smo s njima i termine za iduću sezonu. Oni ne bježe od svoje odgovornosti. Hajduk je ugovorom zaštićen za sve štete i eventualne propuste. Radit ćemo na poboljšanju odnosa. Želja Hajduka je zadržati Ultru.

Koliko godišnje troški Hajduk?

- Hajduk troši između 80 i 90 milijuna kuna godišnje, kada se izuzmu prihodi i rashodi od transfera igrača. A prihodi bez prodaje igrače su oko 50 milijuna. Dakle tih 30-40 milijuna moramo svake godine ostvariti od transfera da bismo bili na nuli po računu dobiti i gubitka. A transferi igrača plaćaju se u ratama, dolaze godinama. Plaće igrača su mjesečni trošak, tu nam se taj "gap" događa.

Lani su rashodi bili 143 milijuna kuna?

- To su rashodi s transferima igrača, zato su tako visoki. Rashodi su lani, ako se izuzmu transferi bili oko 90 milijuna kuna.

Prva momčad vapi za investicijama?

- Ne bih rekao da ne investiramo u prvu momčad. Fokus nam je u sljedećim godinama dovođenje kvalitetnih igrača koji će dati kvalitetu više, a fokus sljedećih godina mora biti sve više na igračima iz Akademije, iz dalmatinskog prstena.

Nema rezultata?

- Rezultat se nažalost čeka dugo. Jučer je ipak bilo pet-šest igrača u momčadi koji su ponikli u Hajduku.

Sve ovo što se događa, zbiva se u špici sezone? Nije Hajduk dočekao najvažniji dio sezone s kvalitetnom momčadi, terenom...?

- To je ključ uspjeha, moramo planirati unaprijed. Za novu sezonu moramo imati kostur momčadi u zimu.

Falši dresovi Hajduka su se pojavili na tržištu. Što ćete poduzeti?

- Ovo mi prva vijest o tome. Odmah poslije konferencije ću se pozabaviti tim pitanjem. Imao sam u planu 1. rujna doći na ovu funkciju, ali na traženje NO-a sam odmah dan nakon predstavljanja sjeo u stolicu i preuzeo operativne poslove. Tako se najbolje klub upozna, sjednete i radite sa suradnicima. Moramo se pojačati u marketingu, prodaji, informatici... ali klub ima požrtvovne kadrove i rade 24 sata sedam dana u tjednu. To može samo netko tko voli Hajduk, tako se odnosi većina zaposlenika.

Izbornik Zlatko Dalić je kazao da je nelogično da reprezentacija ne igra češće na Poljudu? Je li bilo nekih razgovora na tu temu nakon SP-a?

- Čuli smo se u klubu sa svim igračima iz reprezentacije koji su potekli iz Hajduka i vidjeli smo se s nekima. Nisam se u ovih mjesec dana stigao baviti problematikom toga. Vjerujem da će i ta pitanja doći na red. Zasad nije bilo kontakata.

Sportskom direktoru istječe ugovor krajem kolovoza?

- Saša i ja jako dobro surađujemo, vjerujemo da se to odrazilo i kroz transfere. Dogovorili smo se da Saša ostaje u klubu još godinu dana. Kao i trener ima moju podršku. Vjerujem da ćete ovaj trojac gledati još dugo.

Tko želi od igrača otići, koga želite prodati?

- To naše interne liste, nije to za javnost. Do kraja prijelaznog roka vjerojatno će još neki transferi biti realizirani.

Tko će odgovarati za to što je klub dvije godine u financijskom i kadrovskom (igračkom) pogledu išao u jednom smjeru, trošio veliki novac, dovodio igrače sa strane i davao im velike plaće, a sada ide gotovo potpuno drugim smjerom, opet prodaje da bi bio likvidan, riješava se tih velikih ugovora igrača navrat nanos? Kako komentirate rad prethodnika?

- Ja se ne bih usudio komentirati svoje prethodnike. Ono što je za mene bitno je da bih od svakog od njih bih uzeo ono što je dobro. Bilo je dobrih i manje dobrih poteza. Naš cilj je razvoj vlastitih kadrova, financijska stabilnost, konkrentnost prve momčadi. Definitivno se ne bih bavio prošlosti nego budućnosti.

Ali nedostaje kontinuitet kao osnovni preduvjet za iskorak po tim pitanjima?

- Imamo kontunitet u Akademiji, i suradnja s klubovima u regiji je mnogo bolja. Ima jako puno dobrih stvari koje treba nastaviti. Inzistirat ću prije svega na odgovornosti u budžetiranju. To je jedan dio koji ja više razumijem. Odgovornost, menadžiranje, tu ćemo raditi unaprijeđenja, radit ćemo na razvoju vlastitih kadrova.

Hoćete li od Grada Splita tražiti pozajmicu?

- Imali smo s njima prvi sastanak, dogovorena je i radna skupina. Grad vidimo kao odličnog partnera, nadam se da neće biti potrebe za takvim intervencijama. S Gradom sve štima, ima nekih otvorenih pitanja, uglavnom investicijskog održavanja, a koja ćemo pokušati još bolje riješiti.

Bojite li se nekih kostura iz ormara?

- Nije na meni da komentiram rad bivše uprave. Što se tiče kostura u prvih mjesec dana nisam primijetio nijedan kostur. Postavit ćemo sustav da bude održiv. Kometiranje njihovog rada prepuštam njima samima.

Hoćete li objavljivati kvartalna financijska izvješća, visinu transfera? Visine transfera? Objavljuju ih Juventus, Roma...?

- U radu se truditi da klub transparentno posluje. Hajduk je jedan od transparentnijih klubova u poslovanju u Hrvatskoj. Podaci Rijeke, Dinama nisu javno dostupni. Možemo još recimo pokušati s kvartalnim izvješćima. Transferi su dio poslovne tajne, nije uobičajeno, niti je to praksa klubova. Podržavam transparentnost. Želimo viši novi izvještavanja. Bili bismo sretni da i drugi budu na nivou kao mi po transparentnosti.

Koji transferi su naplaćeni?

- Većina je naplaćena, ostalo je još oko 2,3 milijuna eura koji će biti naplaćeni sljedeće godine i iza.

Novi travnjak će biti hibridni ili prirodni? Tko će snositi trošak?

- Prirodni travnjak ćemo postaviti. Trošak će u većem dijelu snositi Ultra. Mi smo nekim zahvatima imali još sada i dodatne troškove održavanja.

Što je s tribinom i pomoćnim objektom na pomoćnom terenu?

- Zasad je taj projekt na mirovanju. U procesu smo izdavanja radne dozvole. Pitanje financiranja u ovom trenutku još nije zatvoreno. Razgovarat ćemo s Gradom i o tome. Tu je pitanje kampa, Akademije... Pokušati ćemo doći do sredstava iz europskih fondova. Klub sam teško može financirati takve projekte.

Jedan djelatnik je sudjelovao u čašćenju sudaca uz bivšeg predsjednika, što će biti s njim?

- To mi je teško komentirati, to je bilo u nekom drugom mandatu. Sa svim zaposlenicima sam razgovarao. Svi imaju moje puno povjerenje, dok ga ne iznevjere.

Koliko klub treba smanjiti troškove?

- Održiv je klub, uz značajnu prodaju igrača. Rasti ćemo u prihodima, u marketingu. Konkretne brojke mi je teško iznositi. Pa ćemo pokazati ciljeve naknadno za 2019., 2020., 2021. godinu. Smanjit ćemo troškove, smanjiti udio prihoda od transfera. Akademija će biti samodrživa. Razvijat ćemo i digitalnu komunikaciju s navijačima.

Na skupštini kluba za osam dana ćete još malo malo precizirati troškove?

- Na skupštini je predmet izvješće o poslovanju za 2017. godinu. Klub je poslovao pozitivno u prvih šest mjeseci ove godine. Prognoze poslovanja do kraja godine bit će gotove do kraja devetog mjeseca.

Jeste li postavili limit najvećeg ugovora u Hajduku?

- Nismo još ušli u tu problematiku.

Može li Hajduk s igračima dogovoriti da plaća ne bude poslovna tajna?

- Poslovna tajna se definira pravilnikom, a može i ugovorom. Bio bih najsretniji da je sve javno.

Vrijednost plaća igrača Hajduka je u ovom mercatu porasla?

- Pokušavamo trošak smanjiti, na svim razinama, ali na način da ostanemo konkurentni, prvi vrhu.

Ciljevi Hajduka ove sezone?

- Prekratko sam tu da bih davao ciljeve, ne bih izlazio s nikakvim prognozama.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk