Sport Hajduk

moćna torca

Tribine su nosile Bijele: svi drugi mogu samo sanjati takvu atmosferu na svom stadionu

moćna torca

Bez obzira što je Hajduk daleko od forme, što su ovosezonske igre “bijelih” najbolji lijek za bujnu kosu, što je navijačima poljudskog kluba puna kapa dugogodišnjeg gledanja u leđa najvećim rivalima i promjena na vodećim funkcijama u klubu, metle u igračkom kadru svakog ljeta, što odavno nismo vidjeli Hajdukovo ljeto s manje nade i optimizma, opet je gotovo pun Poljud pokušavao nositi “bijele” do pobjede protiv Steaue. 

Valjda smo svi kojima bijela boja kola venama na neki način mazohisti svoje vrste, to je jače od svake logike i gotovo. To je Hajduk. Odnosno krilatica “i kad gube i kad tuku uvijek vjerni svom Hajduku” opet se pokazala točnom.

Svi s vjerom da jedan dobar rezultat, jedna velika pobjeda, može biti katapult da sezona krene u željenom smjeru. Što bi tek bilo, kakvu bi tek potporu Hajduk imao, da na početku sezone nije gotovo sve loše i naopako, da je Hajduk u formi, da nema turbulencija u i oko kluba? 

A di je ono od prije 24 godine

Ili da damo možda najpogodniju usporedbu, isti ovaj protivnik, da budemo sasvim točni prava Steaua, gostovala je na istom mjestu prije 24 godine, u skupini Lige prvaka. Tada je Hajduk prije tog susreta već izborio četvrtfinale, a opet je na stadionu bilo manje gledatelja nego sinoć.

Već deset minuta prije početka susreta navijači su poručili “Hoćemo pobjedu”. Torcida je susret otvorila impresivnom koreografijom zbog koje je navijače zamolila da najmanje sat prije početka utakmice dođu na stadion.

Na sjevernoj tribini mnoštvom podignutih papira (na stranama u bojama zastava Vatikana i hrvatske trobojnice) i uz zastavu s likom Blažene Djevice Marije napravljen je fantastičan dekor. A na ogradi sjeverne tribine stajao je transparent “Fidelissima advocata Croatiae” ili u prijevodu s latinskog “Najvjernija zagovornica Hrvatske”.

Počelo je na terenu obostrano ratnički. Kao da je i moglo drugačije na travnjaku kojeg je iluzorno tako zvati. Da Fomitshowu lopta nije išla baš na slabiju desnu nogu kada se našao u izglednoj situaciji na startu susreta, mogao je Poljud već zarana eksplodirati.

A samo minutu kasnije bomba Juranovića prozujala je pored vratnice. Činilo se kako bi na ono svoje ludilo, na terenu i na tribinama, mogao Hajduk do ranog vodstva, ali nije se to dogodilo. 

Teško do prilika

Uzdah se prolomio stadionom kada je i šut glavom Ivanovskog desetak minuta prije odmora proletio pored vratnice. Teško je Hajduk dolazio do prilika, a Rumunji još i teže. Uz sve to još su i pili ionako uzavrelu krv navijačima zbog ležanja na travnjaku, konstatnog odugovlačenja.

Kao da jedino kapetanu Juranoviću u većem dijelu susreta travnjak nije bio katastrofalan, grbav. Em ga je bilo svugdje, em mu je većina toga i polazila za nogom, a što su navijači znali honorirati. Nastavak je pak donio još manje pravih prilika, do nadoknade.

Drugi ovo mogu samo sanjati

Nije to bilo ono splitsko navijačko ludilo kakvo zna biti u najboljem izdanju, ali svi drugi hrvatski klubovi mogu samo sanjati takvu atmosferu na svom stadionu. Najemotivniji trenutak zbio se u 71. minuti.

Upravo u minuti koja je obilježila godinu života u kojoj je Oliver Dragojević napustio ovaj svijet, na sjeveru su navijači podignuli zastavu s njegovim likom i njegove riječi “Nema novaca za koje bi pjevao u zemlji koja je nanijela toliko zla mojoj Hrvatskoj”. I uz poruku “Kapetane mirno more”. Pritom su navijači sa sjevera poveli Oliverovu “Hajdučku” koji je potom prihvatio cijeli stadion.

- Bez pinezi i rišpeta, rodilo se dite puka, iz jubavi, iz dišpeta... 

Povratak Marka Futacsa dao je navijačima nadu. Pokušavao je Hajduk doći do gola na krilima navijača. Ni jedni ni drugi nisu posustajali do samog kraja. A onda je još i Said u prvoj minuti glavom uzdrmao gredu. Hajduk je bio mnogo bolji, ali kad te neće, onda te baš neće. Moglo je biti i gore, da Posavec u zadnjim sekundama sudačke nadoknade nije obranio veliku šansu Morutana. 

Navijači su na kraju pljeskom ispratili igrače Hajduka i uz poruku:

- Idemo dalje!

U uzvratu u Bukureštu kreće se od početka.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk