Sport Hajduk

prva prepreka u europi

Dvojac Caktaš i Nižić po vrijednosti drži cijelu Slaviju

prva prepreka u europi

Ako je suditi prema Transfermarktu, Hajduk je šest puta bolji od Slavije, svog suparnika u drugom pretkolu Europske lige. Ili da budemo posve precizni, šest puta vrjedniji na tržištu.

Konkretno, tržišna vrijednost Hajdukovih “nogu“ iznosi 25,4 milijuna eura, a Slavije 4,7 milijuna. Hajdukovi najvrjedniji eksponati Mijo Caktaš (2,6 milijuna eura) i Zoran Nižić (2,5 milijuna eura) skuplji su od cijelog kadra Slavije.

To dovoljno govori o razlici između ta dva kluba, no naravno da ti podaci ne jamče Hajduku (lagani) prolaz. Razliku u kvaliteti “bili“ će morati pokazati tamo gdje je najvažnije, na terenu.
S druge strane, najskuplji igrač Slavije je napadač Cvetelin Čunčukov kojeg se vrednuje na svega 400.000 eura, što je u rangu novopridošlog Dina Beširovića (450.000) u Hajduku. Čunčukov je momak koji će u prosincu proslaviti 24. rođendan i koji je u zadnje tri sezone postigao, vjerovali ili ne, jedan pogodak! A napadač je. Glavna mu je zadaća parati mreže.

S Botevom iz Plovdiva imao je solidnu sezonu 2014/15., a onda je potpisao za Ludogorec. Krenule su nevolje. Zapravo, nije se uspijevao nametnuti. Prva sezona – 9 nastupa, 0 golova. Druga sezona – 3 nastupa, 0 golova. Treća sezona – kombinirano za Černo More i Slaviju 21 nastup, 1 gol. A taj jedan zabio je baš na današnji dan prošle godine.

Kako to da je onda baš on najskuplji? Je li onda on među važnijim igračima? Pitamo kolegu Teodora Borisova iz sportskog lista “Meridian Match“ iz Sofije. Rekao nam je:

- On jest među važnijim igračima, trebao bi biti, ali kao što i sami vidite statistika mu ne ide u prilog. Kad u protekle tri sezone postignete samo jedan pogodak to ne može biti dobro. Igrao je solidno za Botev i onda prešao u Ludogorec gdje je, jasno, konkurencija žestoka i tu se nije najbolje snašao.

Iako bi Čunčukov nominalno trebao biti glavni napadač, loša forma očito je učinila svoje i trener Zlatomir Zagorčić opredijelio se za neka druga rješenja u vrhu napada. U prve tri ovosezonske utakmice Čunčukov je na travnjaku proveo samo četiri minute i to u prvom ogledu s Ilvesom u Finskoj. U revanšu u Sofiji nije ga bilo među 18, a u Superkupu s Ludogorecom ostao je na klupi.
I ta činjenica da je Slavijin tržišno najskuplji igrač napadač koji je u tri sezone samo jednom pronašao put do mreže dovoljno govori o razlici između svjetova u kojima se nalaze splitska i bugarska momčad. Tome u prilog ide i sljedeći podatak.

Kostadin Velkov, dvadesetdevetogodišnji stoper koji je prošle sezone bio među važnijim prvotimcima Slavije, ovog je ljeta preselio u Njemačku. Na prvu biste sigurno rekli, korak naprijed. Međutim, klub je Chemnitzer, a liga – četvrta!? Očito je ponuda bila nestvarno dobra jer ne vidimo mnogo valjanih razloga zašto bi se netko tek tako odlučio spustiti tri ranga niže.
Od važnijih igrača Slaviju su napustili još zadnji vezni Stefan Velev, lijevi bek Abud Omar i ofenzivni vezni Ivan Minčev, a od malog broja prinova za sada se najboljim pokazuje zadnji vezni Milen Gamakov koji je odmah zauzeo mjesto u početnoj jedanaestorici i to na poziciji stopera.

Premda je Čunčukov najskuplji, trenutno možda i najopasniji igrači Slavije su ofenzivni vezni Galin Ivanov i napadač Ivajlo Dimitrov čija je cijena tek nešto niža. Ivanov je s dva gola srušio Ilves u uzvratu, ali on čeka ponudu iz inozemstva te možda do četvrtka već promijeni klub, a Dimitrov (lanjski najbolji strijelac sa 13 golova) je također blizu prelaska u Armeniju.

Stoga, do okršaja s Hajdukom tržišna vrijednost Slavije mogla bi pasti još niže, ali još važnije za njih, momčad bi mogla izgubiti dvije važne karike. A nova pojačanja kako stvari stoje nisu na vidiku. Hajduk bi ovo zaista morao proći... ∙    

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk