Sport Hajduk

halo, sofija

Borisov: Hajduk je kvalitetniji od Slavije, u prvih 11 su svi Bugari

halo, sofija

- Čitao sam ono što ste pisali, da se Hajduk nema razloga plašiti Slavije. I slažem se s vama! Hajduk je kvalitetniji i trebao bi proći dalje – jasna je poruka kolege novinara Teodora Borisova iz sportskog lista „Meridian Match“ u Sofiji odakle dolazi Hajdukov suparnik u drugom pretkolu Europske lige.

Dakle, kao i lani, Hajduk putuje u prijestolnicu Bugarske. Ali prije toga će Slaviju ugostiti u Poljudu sljedećeg četvrtka. Ako je suditi prema pozicijama u lanjskoj sezoni prvenstva Bugarske, Slavia (7.) je lošija od Levskog (3.) kojeg je Hajduk prošao proteklog ljeta. Po toj bi logici Hajduku ovaj put trebalo biti još lakše, no Slavia je osvojila Kup, zbog čega je i izborila Europu i onda u prvom pretkolu Europske lige izbacila finski Ilves (1:0, 2:1).

- Ovo je prvi put u povijesti da je Slavia prošla dalje s dvije pobjede. Štoviše, od 1996. nije nikoga izbacila u Europi, pa među njezinim navijačima vlada euforija – prenosi nam Borisov, dodajući kako je Slavia atipična momčad. Zašto?

- U početnoj postavi svi su igrači iz Bugarske! Neki su prošli akademiju Slavije, a neki nisu, ali su zato Bugari. Slavia dobro radi s mladima. Prošle je godine prodala talentiranog mladog stopera Hristova u Fiorentinu. Slavia možda nema veliku kvalitetu ni zvijezde, ali ima trenera koji ih dobro motivira i može biti nezgodna ako je se podcijeni. Igra na rezultat.

Kako će se Bugari postaviti protiv Hajduka?

- Zatvoreno. Čekat će priliku iz kontri i prekida i vjerojatno preskakati igru. Protiv Ilvesa su napadali jer su ovi bili lošiji od njih. Finci im u dvije utakmice praktički nisu zaprijetili, a jedini gol u Sofiji zabili su im nakon pogreške. Navijačima je najvažnije vidjeti karakter igrača. Svi znaju da ih čeka sjajna atmosfera na Poljudu, no to im neće biti problem. Hajduk je svakako favorit, ali ne smije podcijeniti Slaviju. To bi ga moglo koštati. Što rezultat dulje bude 0:0, to će šanse Slavije rasti.

Spomenuli ste trenera, on je Zlatomir Zagorčić. Dobro motivira igrače?

- Zagorčić je rođen u Novom Sadu, ali je nastupao za bugarsku reprezentaciju. Ima iskustva vođenja Vojvodine u Europi, čak su pobijedili Sampdoriju 4:0! To se ne događa svaki dan.

Tko su ključni igrači?

- Prvo, vratar Petkov koji ima 42 godine. Propustio je revanš s Ilvesom zbog ozljede i bitno je da se oporavi na vrijeme za utakmicu s Hajdukom. On je u finalu Kupa obranio kazneni udarac i onda još dva penala! U četvrtak ga je mijenjao mladi Grk Stergiakis koji je također dobar. Od ostalih, izdvojio bih dvostrukog strijelca protiv Ilvesa, Galina Ivanova, ali on čeka ponudu iz inozemstva i lako je moguće da se proda do dvoboja s Hajdukom. Ivajlo Dimitrov lani je bio najbolji strijelac, ali on je navodno blizu potpisa za Ararat iz Jerevana. Jomov i Cvetanov su dobri, a kao pojačanje se pokazuje Gamakov koji je dvije godine igrao u Poljskoj. Sve su to solidni, prosječni igrači za bugarske okvire, ali nema zvijezda.

Hoće li se možda pojačati prije Hajduka?

- Mislim da više neće. To je to. Ima dosta momaka od 22-23 godine koji se smatraju mladima, a kod vas već s 19-20 godina igrač ima prvoligaško iskustvo. To je bitna razlika.

Zašto Slavia domaće utakmice ne igra na svom stadionu Ovča Kupel nego na nacionalnom stadionu Vasil Levski?

- Nema reflektora! Posjeta im obično nije velika i procjena je da se ne isplati ulagati u poboljšanje infrastrukture, već igrati na Vasilu Levskom – zaključuje kolega Teodor Borisov.

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk