Sport Hajduk

Propustili veliku priliku

Hajduk u prvenstvu na lanjskom učinku: Dinamo i Rijeka će u najboljem slučaju osvojiti 10, odnosno 16 bodova manje

Propustili veliku priliku

Kada je prije tjedan dana trener Hajduka Željko Kopić nakon poraza kod Rudeša razgovarao s navijačima moglo se na snimki ćuti dobacivanje jednog od njih koji je uz odobravanje ostalih između ostalog rekao:

- Dinamo i Rijeka ove godine nikad gori, ali ne mogu oni sj.... koliko mi možemo sj.... To je ono najžalosnije. To nas boli, to nas ubija.

Tragom tih riječi koje odzvanjaju, nakon što smo na sličnom tragu već pisali o utrci za titulu "ko manje", samo smo jednostavno usporedili bodovni učinak klubova s vrha HNL-a prošle i ove sezone. Hajduk je ove sezone sukladno željama i najavama produžio svoju borbu za vrh tablice do pred kraj sezone. Međutim, je li to do boljeg Hajduka ili do ove sezone slabije konkurencije? Sve nekako podsjeća na onu priču o čaši, je li napola puna ili napola prazna.

Prije susreta ovog kola vrh HNL-a dva kola prije kraja prvenstva izgleda ovako: 1. Dinamo 70 bodova, 2. Rijeka 66, 3. Hajduk 65. Lani je na kraju prvenstva tablica izgledala ovako: 1. Rijeka 88 bodova, 2. Dinamo 86, 3. Hajduk 69 bodova. Isti je format prvenstva ove sezone kao i prošle, isti broj kola.

Još je šest bodova u igri. Ajmo se poigrati pa izračunati kako bi tablica na kraju izgledala da sva tri spomenuta kluba do kraja ovog prvenstva imaju maksimalan učinak, osvoje svih šest bodova, a što je u stvarnosti naravno nemoguće jer u zadnjem kolu međusobno igraju Rijeka i Hajduk na Rujevici. U tom hipotetskom slučaju Dinamo maksimalno može osvojiti 76 bodova (Rudeš u gostima, Inter kod kuće), Rijeka 72 (Cibalia vani, Hajduk doma), a Hajduk 71 bod (Osijek doma, Rijeka vani).

Dakle, u najboljem slučaju Hajduk može osvojiti dva boda više nego u prošlom prvenstvu. S obzirom da će ugostiti Osijek te da gostuje u Rijeci za očekivati je da realno bude tu negdje kao prošle sezone po broju bodova, uz dvije pobjede do kraja možda da ostvari spomenuti dva boda bolji učinak. Međutim, ako i osvoje maksimalan broj bodova do kraja prvenstva, Dinamo će ove sezone osvojiti deset bodova manje nego prošle, a Rijeka čak 16!

Kao jednostavna potvrda navijačke pritužbe s početka teksta. U odnosu na prošlo prvenstvo ove sezone bili su to osjetno slabiji Dinamo i Rijeka. Hajduk jest ove sezone pobjeđivao oba kluba, no ni u najboljem scenariju s dvije pobjede neće znatnije bodovno poboljšati učinak. Ove sezone Hajduk je napravio iskorak u kupu, plasmanom u finale traje vjera da se nakon pet godina može prekinut post i osvojiti trofej, ali ostaje žaljenje za propuštenom velikom prilikom u prvenstvu.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk