Sport Hajduk

Nema odmora

Dva velika pitanja za Nadzorni odbor Hajduka: kakav izbor za novog predsjednika i tko će voditi prijelazni rok ako Branco odlazi

Nema odmora

Iščekuje se sjednica članova Nadzornog odbora Hajduka s nestrpljenjem. Kad će se sastati? Po nekim informacijama moguće je da to bude već u utorak, 1. svibnja! Nema veze što je praznik, jer dok traje obnova, nema odmora. Ni na majski blagdan...

A Hajduk se mora obnoviti, traži se novi predsjednik; rečeno je nakon smjene Ivana Kosa, a bilo je to u danu derbija protiv Dinama, što i kako dalje znat će se kroz desetak dana. Na idućoj sjednici NO. Evo nas, desetak dana je prošlo.

No, nije samo u pitanju odabir kako će se obaviti procedura glede izbora budućeg predsjednika uprave "bijelih", nego bi se nadzornici hitno morali odrediti i po pitanju šefa struke, odnosno sportskog direktora; da se razriješi neobična situacija po kojoj je očito da će Mario Branco, trenutačni sportski direktor napustiti svoju funkciju istekom ugovora, krajem sezone.

Ako Portugalac ne ostaje, tko će onda promišljati poteze iduće sezone, nećeš se ni okrenuti, a prijelazni rok je na vratima.

Dakle, osim procedure glede izbora Kosova naslijednika i pozicija sportskog direktora je intrigantna. Dapače, od imperativne važnosti za normalno funkcioniranje kluba.

Smijenjeni Ivan Kos nije bio na utakmici u Koporivnici i to je s jedne strane logično, jer njegova je uloga završena, njegova prisutnost nije nužna, ali nam je bilo neobično vidjeti da ga nema. Naime, navikli smo da u stopu prati momčad. Pisali smo, u kvartetu su kao bob četverosjed, u svakoj brzini, na svakom zavoju, Kos, Slovaček, Branco, Gojun. Potonji kao šef Akademije nije bio baš na svakoj utakmici prve momčadi i nije junak današnje priče, ali doimali su se svi zajedno baš kao skladan kvartet koji jedinstveno promišlja politiku kluba.

Sad je potreban zaokret. Branco jest bio uz momčad, ali okružen glasinama kako uskoro odlazi.

Glasine ili ne, Nadzorni odbor bi sve to trebao presjeći.

Ako je Nadzorni odbor o smjeni Kosa glasovao na način 5 – 1 – 1 (po jedan protiv i suzdržan), znači da nisu jedinstveni.

Možda nisu jedinstveni niti oko načina odabira novog predsjednika, je li to javni natječaj, pomoć agencije da obavi tzv. head-hunting, odabir prikladnih likova za tu i takvu funkciju; možda kombinacija natječaja i rečenog head-huntinga ili pak kao četvrta i najmanje vjerojatna opcija imenovanje. Dekretom do novog predsjednika?!

Sigurno su se telefonski konzultirali, bilo bi dobro da što prije puste – bijeli dim.

Da odluče kako naprijed, u kojim vremenskim razmacima. Jer, vremena nema.

Treba reći da je Udruga Naš Hajduk otklonila špekulacije glede možebitnog sazivanja referenduma da se zatraži i smjena Nadzornog odbora – odmah. Pa da se provedu izbori i za novi NO. Ne, ovaj NO ima mandat do ljeta 2019. godine i nema naznaka ni za kakvim referendumom...

Dva podatka čekamo sa sjednice članova NO:

1. Kakvi su izbori za novog Kosa, koja je procedura;

2. Možda i još važnije, tko će voditi prijelazni rok na ljeto, u slučaju da to nije Mario Branco.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk