Sport Hajduk

SVI PREDSJEDNIKOVI LJUDI

Odlaskom Kosa urušava se cijela piramida njegovih ljudi u Hajduku? Branco, Kopić, Gojun, Nimčević, Slovaček... Tko će od njih ostati?

SVI PREDSJEDNIKOVI LJUDI

Svi predsjednikovi ljudi, tko sve odlazi iz Hajduka zajedno s Kosom, kad on krene?! Ivan Kos je smijenjen, odlazi, neće doduše isti dan, danas, neće sve dok se ne izabere njegov naslijednik, ali - to je to.

Je li se spakirao ili ne, to ne pitamo, sigurno mu nije lako: prekombinirao se. Toliko je dobra uradio i radi kao da će sto godina još ostati, možda čak i Kup osvoji 23. svibnja u finalu protiv Dinama u Vinkovcima, ali se njegov formalni ostanak na čelu uprave Hajduka broji u - danima. Pješčani sat je krenuo.

No, tko su "svi predsjednikovi ljudi"? Tko će sve otići zajedno s Kosom? Kakav nam je "pogled iskosa"?

Zasad je u Hajduku naizgled sve na svome mjestu, piramida je netaknuta, ali čim se izvadi kamen temeljac iz hijerarhije koju je Kos ustrojio, koliko će se od te piramide urušiti? Koliki su razmjeri domino-efekta?! I kad počinje urušavanje?

Jer, nema sumnje da u Poljud uskoro stupaju na scenu nova lica, baš kako je to bilo prije dvije godine kad je otišao Marin Brbić. Nakon što su mu izglasali nepovjerenje, trebalo je samo malo vremena da se pokupi sportski direktor Goran Vučević, onda se uzdrmala pozicija trenera Damira Burića, pa šefa današnje Akademije Srđana Andrića... Ponavlja se.

Ako su petorica na vrhu ustroja Kosove administracije, kako kotiraju? Mi bismo ih svrstali u 2 – 2 – 1. Slovaček i Nimčević odlaze, Branco je profesionalac kojemu istječe ugovor i pitanje je bi li prihvatio da mu novi predsjednik ponudi novi kontrakt, a Gojun i Kopić, premda sasvim bliski predsjedniku Kosu ne bi morali otići. Što ne znači da neće... Stvar je razgovora.

Ajmo redom:

1. Mario Branco – s Kosom je radio u potpunom suglasju, kad su se spojili u Hajduku krenuli su u akcije zajednički, srodili su se: Pušnika je doduše probrao Kos, a onda je odabir dalje prešao u ruke Branca koji je sklopio solidnu, muževnu momčad za razliku od Burićevih "golobradih".

Pamtimo Kos-Brancovu izmjenu pogleda i rečenica na Pohorju, na pripremama, uhvaćenu prolazu, u hipu u predvorju hotela Habakuk: "Ako si ti za, onda sam i ja", izrečenu kad je dolazio Borja Lopez ili netko od te plejade... U svakom slučaju, vrlo su bliski. Ugovor Brancu istječe, bi li ga novi predsjednik zadržao, bi li Branco uopće ostao bez Kosa?!

2. Željko Kopić – I Kopić je Osječanin, poput Kosa, premda je kao mladić još odselio u Zagreb. Trebao je u Hajduk doći odmah, još umjesto Pušnika. Međutim, tada se taj zahvat s nedokazanim Kopićem činio još nekako nagao i Kos se nije odmah upustio. Sad se vidi da je Kopić pun pogodak, Kosu i Brancu na čast.

Oživio je momčad Hajduka usnulu pod Carrillom i nema razloga da ode. Profesionalac je. Budući bi ga predsjednik mogao zamoliti da produži ugovor, ali... Naime, kad je dolazio Kos, bilo je odmah svima jasno (osim samome Buriću), da se tadašnjem treneru sprema otkaz.

Govor tijela odavao je Kosa, imao je u džepa neka druga rješenja (Kopić, Pušnik, Soldo...) Što će reći novi predsjednik koji po hijerarhiji bira sportskog direktora, a ovaj ili oni zajedno - trenera? Hm, Branco, hm, Kopić? Ima li boljih, ima li mojih?!

3. Krešimir Gojun – ako nije došao baš zbog Kosa, onda su došli zajedno. Po nacrtima utjecajnih navijača "bijelih", mahom iz Zagreba, odakle su stizale vijesti kako arhitekti klupske politike smatraju kako u Poljudu treba sve izvrnuti naopako i da u ime boljitka dođu svi novi ljudi, "najmanje 300 kilometara udaljeni od Splita", bila to živa istina ili tek djelomično.

Tek, Gojun se kao šef Akademije, nekoć uspješan u Dinamu izvrsno uklopio u Hajdukove boje i Akademiju ustrojio sa svim novim ljudima. Zašto da svi odu zajedno s Kosom? Iz solidarnosti? A taman se govori kako su novi ugovori, nakon Pasaričeka i Čančara pripremljeni i za mlade dinamovce Špikića i Pršira...

4. Velimir Slovaček – iz debele sjene je bez milosti razgovarao o razlazu kad je trebalo uručiti otkaze, od Španjića kao Burićeva pomoćnika do niza onih kojih u Poljudu više nema. Pravnik, ustrojio je klupsku pravnu službu na visoku razinu, bratić je, rođak od Kosa, vanjski mu suradnik i desna ruka.

Pomagao je Kosu, NO smatra da je radio izvanredno to što je bio tvrd, za razliku od Brbića koji je bio mekan spram djelatnika, "nemoj ovog, nemoj onog, malo mu do penzije..." Kad nećeš ti, ima tko će...

Za Slovačeka pričaju da je (bio) strah i trepet na katu, "poput inkvizitora"(?!), dobijamo poruke. Istodobno, NO je većinom zahvalan na profesionalizmu. Međutim, došao je s Kosom, njegov je bratić i ako netko sigurno s Kosom putuje, to je on.

5. Dražen Nimčević – tihi čovjek u ulozi službenog savjetnika uprave, bio je to i Goran Krizmanić zajedno s njim, ali je u neka doba odustao i povukao se. Nimčević je ostao... Nedavno, na novinarska propitivanja o plaćanju menadžerskih provizija agentima, službeni odgovor Hajduka dao je baš Nimčević.

Uz Kosa u mnogim prigodama, na putovanjima, ali nikad u novinama. Meštar od novca, bliski savjetnik za financije i poreznu problematiku. Za njega se veže Deloitte reklama na Hajdukovu panou... Ako bi ostanak Slovačeka u trenutku odlaska Kosa bio smiješan, ostanak Nimčevića bio bi - iznenađenje.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk