Sport Hajduk

pojačanje iz njemačke

Predstavljamo Martina Rafelta, 27-godišnjeg akademika taktike koji će raditi kao analitičar u Hajdukovoj akademiji

pojačanje iz njemačke

Martin Rafelt, njemački nogometni stručnjak i taktički analitičar potpisao je jednogodišnji ugovor s Hajdukom i pojačat će struku "bijelih".

Mladi 27-godišnji stručnjak obavljat će funkciju glavnog analitičara (momčadska i individualna taktika) u klupskoj Akademiji.
Sudjelovat će u analizi i skautingu igrača koji su potencijalno zanimljivi klubu, a zadužen je i za edukaciju trenera unutar Akademije. Već je ranije, krajem prošle godine, boravio u Hajduku na poziv voditelja Akademije "bijelih" Krešimira Gojuna. Sada je dogovoren nastavak suradnje s Hajdukom i u profesionalnom odnosu, pri Akademiji odnosno Hajduku II.

Na svom twitter profilu angažman na Poljudu je potvrdio i Rafelt.

- Radit ću u Hajduku kao pomoćni trener U19 momčadi s fantastičnim Marijem Despotovićem te kao taktički analitičar za ostale mlade kategorije i B momčadi. Već mogu reći da mi je sve odlično. Riječ je o jedinstvenom klubu, predivnom gradu, zahvalnim suradnicima i prije svega - fenomenalnim igračima.

Rafelt je autor mnogih radova na temu taktike u nogometu, bio je gost brojnih nogometnih konferencija, a kao taktički komentator gostovao je u nekim poznatim njemačkim medijima. Radio je i kao trener mlađih kategorija njemačkog niželigaša FSV Wittena. Bio je dio stručnog stožera poznatih njemačkih trenera. Kao analitičar i skaut je surađivao sa Thomasom Tuchelom u Mainzu, prije nego što je taj talentirani mladi strateg vodio Borussiju Dortmund. Sličnu funkciju Rafelt je imao i u Bayer Leverkusenu gdje je surađivao sa sada već bivšim trenerom tog kluba Rogerom Schmidtom (sada vodi kineski Beijing Guoan).

Autor je knjige "Nogomet pod punim gasom – filozofija nogometa Jürgena Kloppa". U toj knjizi Rafelt se bavio analizom načina igre i poimanja energičnog nogometa slavnog njemačkog trenera koji je bio prvak Njemačke (dvaput) i finalist Lige prvaka s Borussijom Dortmund, a posljednjih sezona sa sve više uspjeha vodi engleski Liverpool (četvrtfinalist Lige prvaka). Klopp je između ostalog popularizirao izraz "gegenpressing", taktičku postavku u kojoj se momčad nakon gubitka posjeda lopte odmah pokušava visokim presingom vratiti posjed i ugroziti protivnička vrata, umjesto povratka u klasičnu obrambenu postavku. Svi spomenuti treneri Klopp, Tuchel, Schmidt gaje vrlo sličan, moderan, napadački stil nogometa naslonjen na presing i brzi reposjed.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk