Sport Hajduk

problemi u napadu

Nakon peha s Almeidom, Hajduk sve nade polaže u Saida i mlade snage

problemi u napadu

Nova ozljeda Almeide učinila je da je pred utakmicu sezone s Lokomotivom u polufinalu kupa u Hajduku najdramatičnija situacija po pitanju napadača.

Nakon prodaje Francka Ohandze i Ante Ercega u ovozimskom prijelaznom roku, a s obzirom na probleme s ozljedama i iskusnih Marka Futacsa i Huga Almeide, Hajduk je od klasičnih napadača ostao tek na ćudljivom Ahmedu Saidu Saidu te golobradim mladićima.

Uz Saida kojem u prvenstvu prijeti treći žuti karton i pauza, Kopić može računati tek na tinejdžere Michelea Šegu, Franka Kovačevića, eventualno Ivana Delića koji je uz drugu momčad... Mađar Adam Gyurcso, strijelac protiv Rudeša, ipak je krilo.

Krajem jeseni Hajduk je gledajući linije momčadi na papiru imao vrlo jak napadački arsenal. No, otišao je prvo Erceg u UAE, potom nedavno i Ohandza u Kinu. U zadnjim danima tamošnjeg prijelaznog roka, kada je mercato za Hrvatsku već odavno istekao i kada klub s Poljuda više nije mogao angažirati zamjenu.

A kako se Futacs još uvijek nije vratio na teren, puknuće kosti stopala koje je u subotu zaradio Almeida i više je nego dovoljno za zabrinutost. Treneru Kopiću time su znatno skraćene ofenzivne opcije, bez obzira što ne sumnjamo da će opet nešto “izmisliti”.

Nezahvalne su prognoze kada bi se Portugalac trebao vratiti na teren. Almeide nema do daljnjeg, a najmanje nekoliko tjedana. Zasad ga sigurno nema u ligaškom susretu protiv Istre 1961 na Poljudu, u utakmici sezone polufinalu kupa protiv Lokomotive idućeg tjedna, a vrlo vjerojatno i u ligaškom ogledu protiv Osijeka.

Dobra vijest je što nije u pitanju metatarzalna kost (pet dugih kostiju između kosti nožja i članaka prstiju) što bi sa sobom vuklo i osjetno dužu pauzu. No, već je zbog raznih problema s doduše lakšim ozljedama (u zadnje vrijeme leđa), kartonima (na startu, “dota” iz Grčke) Almeida ukupno propustio šest susreta, u ostalima je uglavnom ulazio s klupe. 

Gledajući samo statistiku nastupa izostanak Portugalca i neće biti toliki hendikep s obzirom da je dosad upisao tek jedan ligaški start u Prvoj HNL, u 11 nastupa. Ukupno je tek 323 minute proveo na terenu u ligi. No, nenadoknadivo je u ovom kadru njegovo iskustvo, pojava. Pa i sa psihološkog aspekta. Zato je bitan, makar i da uđe s klupe, ali i zbog drugačijeg stila igre kojeg igrač njegovih kvaliteta, konstitucije i načina igre donosi.

Igrača takvog profila Hajduk ima i u Futacsu, ali najveća pogreška bila bi silom prilika uraniti s njegovim povratkom, to se zna obiti o glavu. Pogotovo što kod ovakvih ozljeda igraču i nakon povratka na teren treba još dosta vremena da se vrati u prijašnju formu.

I kada se vrati, od Futacsa odmah ne treba očekivati čuda, igru i realizaciju na krilima kojih je prošle sezone postao najbolji strijelac lige. Dotad treba strpljenja i vjere u mlađe i Saida.

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk