Sport Hajduk

kovačević & šego

Obrane oprez, dica su u napadu: Kopić pokazao da se može i osvajati bodove i gurati mlade

kovačević & šego

Povratak na pobjedničke staze, pa makar Hajduk nije odigrao partiju za pamćenje, i prilika mladima. Uspio je spojiti naizgled nespojivo trener “bijelih” Željko Kopić.

Od prve minute protiv Rudeša zaigrao je za Hajduk debitant u Prvoj HNL Franko Kovačević (18). Priliku s klupe u zadnjih dvadesetak minuta dobio je i još mlađi Michele Šego (17).

Veliku minutažu u susretu od kojeg su se mnogi pribojavali, koji nije, recimo, rana faza kupa, dobio je napadački dvojac koji zajedno ima 35 godina. Samo jednu manje od kolege iz napada Huga Almeide.

Kao nekad Mornar i Rapaić...

Hajduk je odigrao dovoljno dobro za pobjedu, pamte se bodovi, dojam se s pravom zaboravlja. Bila je to baš radna pobjeda, puna neforsiranih pogrešaka, uz lijepi gol Gyurcsa.

No, detalj po kojem će se pamtiti su Kovačević i Šego. Tinejdžerski napadački dvojac. Kao nekoć Mornar i Rapaić, iako je taj dvojac prštao većim talentom. A ima Hajduk i jednog Delića, pa ofenzivnog veznjaka Teklića... 

Kovačeviću je ovo bio ligaški debi. Igrao je već u kupu protiv Oriolika, a na veliku scenu, najveću, upao je još ljetos ulaskom s klupe u uzvratu protiv Evertona na Poljudu. Tada je Kopićev prethodnik Carrillo imao problema s ozljedama napadača. 

Mladi napadač koji je ljetos stigao iz Rijeke je odigrao više nego solidnih, borbenih sat vremena. Bilo je dječjih bolesti, ali splitska publika mladosti to prašta. Pljeskom je s terena ispraćen Kovačević. Mogao je i zabiti, da se bolje snašao nakon što šut Caktaša nije ukrotio vratar Čondrić.

Odlazak Ohandze otvorio vrata

Enigma je što se Kovačević jesenas nije uspijevao nametnuti ni u drugoj momčadi “bijelih”. U Drugoj HNL upisao je u prvom dijelu sezone samo dva starta, ukupno osam nastupa. Na travnjaku je proveo samo 194 minute. Pet puta ostao je na klupi. Bolji status imali su tada Delić, Šego, Prtajin. 

Kopić je tragao za napadačem koji će mu pomoći da i nakon odlaska Ohandze zadrži formaciju s jednim klasičnim napadačem (sada je to Saidom) i dva krila. Bilo je nekoliko opcija, odabrao je Kopić ovu s Kovačevićem.

U prijateljskom susretu protiv Varteksa u siječnju bio je Kovačević dvostruki strijelac (5:0), ali nije se tijekom priprema u Turskoj posebno nametnuo. Odlazak Ohandze, i problemi s ozljedama Marka Futacsa i Almeide otvorili su mu vrata.

Šego je već priliku s klupe dobio ove zime i na gostovanju u Vinkovcima (5:0 za Hajduk). U petnaest utakmica za Hajduk II u drugoj ligi zabio je četiri pogotka čime je skrenuo pažnju na sebe. Prije dvije i pol godine u Hajduk je stigao iz splitskoga Adriatica, još kao kadet. I on se pokušavao nametnuti tijekom priprema u Turskoj.

Michele među najvećim europskim talentima

Prošle jeseni u izboru engleskog “The Guardiana”, odnosno njihovih “skauta”, Šego se našao među 60 najvećih talenata rođenih 2000. godine (zajedno s Dinamovim Davidom Čolinom).

Šego je hitronogi, moderni napadač koji običava igrati baš po desnoj strani, ali nije mu strana ni lijeva, pa da može unutarnjom desnom matirati protivničke vratare. Protiv Rudeša je mijenjao baš lijevo krilo Gyurcsa.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk