Sport Hajduk

HNS-OV TEATAR APSURDA

Nevjerojatno, Lopeza kaznili za nešto što nije napravio, a nema se pravo žaliti

HNS-OV TEATAR APSURDA

Stoper Hajduka Borja Lopez kažnjen je jednom utakmicom zabrane igranja i s tri tisuće kuna zbog isključenja, drugog žutog kartona, zarađenog na susretu protiv Dinama bez obzira što su snimke jasno pokazale kako je pogriješio sudac Tihomir Pejin.

Naime, prije igranja rukom Španjolca u vlastitom kaznenom prostoru na njemu je evidentni prekršaj napravio Dinamov El Arabi Hilal Soudani. Međutim, Lopez je svejedno kažnjen.

Dodatno, dvostruko, nakon što je već nepravedno isključen i protiv njegove momčadi je dosuđen nepostojeći kazneni udarac. Zbog pogreške suca, koju HNS nije u stanju ispraviti, Hajduk će oslabljen ući u subotnji ogled sa Slaven Belupom.

Zbog ‘slučaja Soudani’ promijenili i pravilnik

Vratimo se ne tako davno u prošlost, u lanjski travanj. Zanimljivo, isti su bili akteri - Soudani i Pejin. Alžirac je u susretu protiv Lokomotive nogom s travnjaka udario protivničkog igrača. Pejin ga je skandalozno “kaznio” samo ukorom, pokazujući mu tek znak “Respect” na rukavu. A da je Soudani zaradio isključenje, propustio bi derbi s Hajdukom.

Kako je za pokretanje disciplinskog postupka sukladno tadašnjem disciplinskom pravilniku protiv Soudanija netko iz nogometne obitelji trebao podnijeti prijavu, napravio je to tada javnosti nepoznati Goran Kvalić, igrač trećeligaša Plomina.

Potom je tadašnji disciplinski sudac Saša Pavličić Bekić kaznio Soudanija jednom utakmicom zabrane pa je trebao propustiti derbi s Hajdukom. Trebao, jer se u pet do 12 nakon žalbe Dinama ekspresno okupila Komisija za žalbe, poništila odluku Pavličić Bekića i Soudani je zaigrao u derbiju.

U kojem je unatoč Soudaniju slavio Hajduk. Međutim, stradao je Pavličić Bekić. Početkom ljeta iste godine više nije bio disciplinski sudac, Izvršni odbor odlučio se za promjenu.

- U tri godine kao predsjednik Disciplinske komisije i disciplinski sudac imao sam preko 700 odluka, a samo jedna je preinačena. Ne znam koji bi drugi razlog mogao biti. Ta je odluka po njihovoj procjeni bila pogrešna, naglašavam po njihovoj procjeni, jer bila je sasvim ispravna – govorio je tada Pavličić Bekić. Na čije mjesto je ove zime stigao Alan Klakočer, član te Komisije za žalbe koja je ljetos amnestirala Soudanija.     

Zbog svega je početkom lipnja promijenjen i Disciplinski pravilnik. U HNS-u su se potrudili osigurati da se ne ponovi novi “slučaj Soudani”. Ne postoji više mogućnost da se u ovakvim slučajevima pojavi neki novi Kvalić, od ljetos prijavu mogu podnijeti samo službene osobe susreta, povjerenik natjecanja te osoba koja je od Saveza ovlaštena za poslove sigurnosti. Iznimka je tek ukoliko se radi o neregularnostima.

Žali se emisiji ‘Od glave do pete’

S druge strane tako ne postoji ni mogućnost žalbe na kazne zabrane igranja (obavljanja funkcije) od jedne ili dvije utakmice, a zbog prekršaja koji je prouzročio isključenje (udaljenje s terena), kao u Lopezovom slučaju. Izuzev u slučaju da je došlo do zamjene identiteta.

Hajduk tako na ovu kaznu Klakočera Lopezu uopće nema pravo žalbe!
Iako je na neki način zaista i došlo do zamjene identiteta. Potpune. Sudac Pejin zamijenio je Lopeza kao počinitelja prekršaja stvarnim udaračem Soudanijem!

Hajduk odnosno Lopez je u svom očitovanju tražio da se nakon uvida u snimku kazna Lopezu posuši. HNS se pak još ljetos smišljeno zaštitio spomenutim izmjenama pravilnika koje su spriječile bilo kakvu mogućnost da se ponovi “slučaj Soudani”.

A u obrazloženju kazne disciplinskog suca Klakočera još stoji i “prilikom odmjeravanja kazne uzeto je u obzir da se ne radi o težem prekršaju”. Alooo?! Prekršaja Lopeza uopće nije bilo!

U inozemstvu jednostavno pregledaju snimku i donesu pravednu odluku. Unatoč svemu slavio je opet Hajduk. Uzalud najave (kozmetičkih) promjena unutar HNS-a, uzalud čak i pozitivne najave uvođenja hrvatske inačice VAR-a.

Sve dok hrvatski nogomet vode ljudi koji su mu trenutno na čelu nema mu pomoći. I definitivno tu nema pravde. Ovo je samo novi dokaz. Stoga nemojte samo uvoditi VAR, nego se uz to i svi zajedno konačno izvedite iz hrvatskog nogometa.

Čak je i Vlajčević pustio Jeffa igrat’

Čak je i od Hajduka stalno kritizirani Krešimir Vlajčević, prethodnik Pavličić Bekića na mjestu disciplinskog suca, krajem 2015. tadašnjeg veznjaka Hajduka Jeffersona na temelju gledanja snimke kaznio samo novčano nakon što je u derbiju s Dinamom neopravdano dobio drugi žuti karton.

Brazilac je mogao igrati u gradskom derbiju protiv Splita. Krajem siječnja 2016., na vlastiti zahtjev, Vlajčević je razriješen s dužnosti.

Kopiću samo novčana kazna

Disciplinski sudac HT Prve HNL Alan Klakočer također je kaznio i trenera Hajduka Željka Kopića s dvije tisuće kuna nakon što je na susretu s Dinamom udaljen s klupe “zbog ulaska u teren za igru i protestiranja na odluku suca”. Ovo je Kopiću drugo isključenje kao treneru Hajduka.

Nakon udaljavanja s klupe na susretu u Rijecu kažnjen je ukorom. Zbog ponašanja navijača u derbiju, prije svega velike količine upaljene pirotehnike zbog čega je dvaput nakratko prekinut susret, Hajduk je kažnjen s 25 tisuća kuna, a Dinamo s 30 tisuća.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk