Sport Hajduk

Šjor Ante s Brača

Najstariji torcidaš na škoju: iako je na pragu 83. rođendana još uvijek prati Hajduka na gostovanjima

Šjor Ante s Brača

Velikom akcijom dobrovoljnog darivanja krvi, te obnovom grafita posvećenih Hajduku i Torcidi koji su ispisani u više otočnih mjesta, bračka je Torcida obilježila 107. rođendan svoga Hajduka.

U akciji koja je održana pod nazivom “I krv svoju za bilu boju” prikupljeno je 106 doza te spasonosne tekućine. Odaziv je bio i veći, ali je sedam osoba zbog zdravstvenih tegoba bilo primorano odustati od te humane nakane.

Zanimljivo je spomenuti da je deset osoba prvi put darovalo krv, pa su se na taj način priključili velikoj humanoj obitelji. Po odazivu to je tradicionalno najveća akcija na otoku.

Torcida Brač ima i svoju himnu i tvrde da je to jedini Torcidin ogranak koji je ispjevao i uglazbio svoju himnu.

I još nešto. U svojim redovima Torcida Brač ima najstarijega aktivnog torcidaša na svijetu, a to je Supetranin Ante Hržić Majno. Iako je na pragu svog 83. rođendana, on još uvijek voli Hajduk i prati ga na gostovanjima. Uz tog legendarnog torcidaša vezana je i jedna zanimljiva anegdota.

Vratio se šjor Ante Majno s utakmice koju je Hajduk izgubio i tako nanizao neugodnu seriju poraza.

Reče mu prijatelj: “Ante, puno godina imaš, ča se ne ostaviš Ajduka kad mu ne gre. Loši su.”

Šjor Ante mu je uzvratio protupitanjem: “Prijatelju, tebi ove godine nisu rodile masline, pa hoćeš ih zbog toga sve posić!?”

Donacija darivatelju

Sigurno je da će se ova anegdota još puno puta pričati i prepričavati jer svjedoči kolika je ljubav članova Torcide prema svome Hajduku.

– Ono što može Torcida, ne može nitko – rekao je Pave Bonačić Proti, ravnatelj bračke organizacije Crvenoga križa. I to potvrđuje koliko je snažna i moćna Torcida, ali ne samo u navijanju, nego i u humanitarnim akcijama.

S obzirom na to da je akcija održana u suradnji sa supetarskim Klubom dobrovoljnih davatelja krvi, Upravni odbor toga kluba donio je jednoglasnu odluku da se sredstva koja se dobiju na temelju broja prikupljenih doza krvi, umjesto u organizaciju zahvalnog ručka, doniraju obitelji darivatelja krvi Ante Borojevića iz Sumartina koji je teško bolestan.

Tako je u jednoj akciji iskazana dvostruka humanost.

Najduži navijački grafit

Nadalje, brački torcidaši proteklih su dana uredili i osvježili više grafita po otočnim mjestima, a posebno se ponose grafitom u Supetru, evo i zašto. Oni su 2006., dakle prije 12 godina, ispisali grafit u dužini od 65,4 metra i tada je to bio najduži grafit neke nogometne navijačke skupine od Triglava do Crnoga mora.

Grafit glasi “Koliko je u moru zrna soli, toliko Torcida Brač Hajduka voli”. Taj je grafit i dalje na istome mjestu, u neposrednoj blizini prometnog rotora na ulazu u Supetru, tako da je odmah svima jasno za koga kuca nogometno srce Supetrana i Bračana.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk