Sport Hajduk

bure i oluje povijesti

Hajduk promovirao novu knjigu; Kos: Imamo klupsku biblioteku koju malo koji klub ima na svijetu

bure i oluje povijesti

Hajduk je pomovirao svoju novu knjigu, autora Jurice Gizdića, jednostavnog naziva "HNK Hajduk Split", a zapravo se radi o sažetku svega što se događalo u 107 godina postojanja "bijelih", pa su je u Poljudu nazvali mini-monografija.

Ivan Kos, predsjednik, rekao je:

- Srce mi je danas veliko, danas je 107. rođendan našeg najvećeg kluba. Obilježavamo je novom knjigom, ona je klupska povijesna iskaznica... Imamo klupsku biblioteku koju malo koji klub ima na svijetu, a nije lako na šezdesetak stranica sažeti sve bure i oluje što ih je Hajduk prolazio.

Gizdićevu knjigu je biranim riječima promovirao Mijo Grabovac, naš dugogodišnji urednik u Slobodnoj Dalmaciji, ispričao kako je to 18. knjiga koju je o Hajduku napisao baš kroničar Jurica Gizdić. Svečanost je vodio Vedran Očašić, riječ je dobila i splitska dogradonačelnica Jelena Hrgović koja je prenijela pozdrave gradonačelnika Andre Krstulovića Opare. Kazala je:

- Želja nam je da Hajduk nastavi u dobrom tonu. Ovaj upravljački model je pokazao kako može ozdraviti klub. Želimo Hajduku da ga prate ljudi velikog srca, da živi s gradom i bude drugo ime za svoj grad Split!

Bio je tu i veteran Zvonko Bego da izbliza svjedoči o novoj knjizi "bijelih", Gizdić posebno ističe koliko su mu veterani pri ruci. A sve to zbog posebnog naglaska na osvajače srebrne medalje s Olimpijskih igara u Londonu 1948. godine, hajdukovce Franu Matošića, Bernarda Vukasa i Božu Broketu.

Zvonko Bego je sekundirao svečanosti promocije, bio je član zlatne olimpijske selekcije iz Rima 1960. godine, a nova knjiga je posebno darovana obiteljima pokojnih srebrnih iz Londona 1948., pa su je iz ruku predsjednika Kosa primili Katija Spain kći Frane Matošića, Stjepanka Vukas udovica legendarnog Bajde, a u ime obitelji Broketa knjigu je primio Mario Lujo, tajnik Društva prijatelja Hajduka iz Dubrovnika.

U vrijeme održavanja Zimskih olimpijskih igara Hajduk se sjeća svojih prvih osvajača olimpijskih medalja od prije 70 godina - poentirao je autor mini-monografije Jurica Gizdić.

Obilježavanje 107. rođendana počelo je još jutrom u crkvi Svetog Ante na Poljudu misom za sve preminule članove "bijelih", položeni su i vijenci na spomen-obilježja kako na sjevernoj strani poljudskog stadiona za sve članove i navijače poginule u Domovinskom ratu, tako i na Lovrincu na Hajdukovoj grobnici, u znak sjećanja na sve nogometaše, trenere i dužnosnike koji tamo počivaju.

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk