Sport Hajduk

ZBOG JEDNE LJUBAVI

Pozitiva sa Sjevera, primirje Torcide i uprave kluba: Kosu, Brancu i Bijelima podrška za što bolje proljeće

ZBOG JEDNE LJUBAVI

Nije im do toga da se siluju procesi, pa su tako i Ivan Kos i Mario Branco ostali u sedlu, makar navijač sa sjevera ima uvijek pravo iskazati svoje mišljenje, kakvo god da jest...

Elem, nema službene objave ili komunikacije, kako se to kaže, ali vijesti s terena govore kako bi najžešći navijači sa sjevera trebali dati popust upravi “bijelih”. Da mirno zaplove u proljeće puno ambicija. Ipak je trener Željko Kopić u teškim uvjetima upalio svjetlo na dnu rezultatskog tunela, a sportski direktor Mario Branco u siječnju s tri vrlo važne akvizicije dao impuls ambicijama i napravio po svemu dobar posao, ojačavši momčad...

- Što to Kos i Branco trebaju još uraditi da bi vratili barem malo simpatije i povjerenje najžešćih navijača – pitaju se u Poljudu važni ljudi, bliski Nadzornom odboru. Dok bdiju nad financijskim oporavkom kluba i sami priželjkuju bolje rezultate na terenu.

Vidjet ćemo kako će se sve odviti na početku prvenstva, odmah na startu su važni ispiti, gostovanje kod Cibalije u Vinkovcima, pa gostovanje kod Dinama u Maksimiru. U to će doći i 28. veljače i polufinalni susret Kupa protiv Lokomotive u Zagrebu što se smatra prvim Rubikonom u sezoni da stvari opet budu dobre, kliznu ka idiličnim odnosima.

Podsjetimo, navijači sa sjevera su jesenas istaknuli transparente prosvjeda, te okrenuli leđa momčadi prije utakmice protiv Rudeša i posebice nakon poraza od te zagrebačke momčadi.

1. Šutnja

Ritual je postala šutnja s početka utakmice onoliko minuta koliko je bodova vodeći Dinamo umakao na vrhu “bijelima”.

2. Natpisi

Začinjeno je sve to natpisima u kojima se pozivalo na odgovornost, a pticu kosa (što je poruka Kosu) stavljalo na raketu, što je jasan znak da mu se palac dolje spuštalo.

3. Sarkazam

Napokon, na zadnjoj utakmici u Poljudu, pa neka su već u seriji pobjeđivali, i u Osijeku i u Rijeci, “bijeli” su ispraćeni natpisom “sretni blagdani na minus 12”, te su se s navijačima rastali u sarkazmu i ironiji. Bio je to gorak završetak jeseni.

Prošli su blagdani, Hajduk je “u čistilištu” prionuo radu, iz Antalyje su stizale vijesti o dobrim igrama i pobjedama, a sportski direktor Mario Branco nakon prodaje Ante Ercega (što je amenovao Nadzorni odbor pritisnut molbom igrača), intervenirao je na tržištu:

1. Našao je lijevog beka Filipa;
2. Stigao je Gyurcso kao prava zamjena za Ercega;
3. S Kosom je vratio u staro jato Caktaša kao istinsko pojačanje, te domaće dite da s te strane bude zamjena za inače omiljenog i produktivnog Ercega.

I sad dolazimo opet do pitanja, “što to još Kos i uprava da urade, a da se publika primiri”?

Jasno je da je problem samo u debelom zaostatku od lidera, u konkretnom slučaju Dinama.

Navodno je ljetos obećano kako lider neće uteći više od sedam bodova, pa kad je obećana granica probijena, prokuljalo je nezadovoljstvo i gnjev. Nije ih više briga što je Hajduk prebrinuo financijske probleme i stabilno posluje.

Danas, uoči nastavka sezone probija se u javnost duh pomirenja, primirja. Nakon ćakule i razgovora. Imamo osjećaj kao da je pružena nova šansa momčadi i upravi koja se pak tijekom 2018. mora dokazati...

Nije primirje bezuvjetno, ali bi se sa sjevera trebala emitirati “pozitiva”; konstruktivna atmosfera, umjesto da igrači budu u grču, a ozračje mučno...

Ciljevi u ime primirja s navijačima

Proći Lokomotivu

1. Prvi uvjet je proći Lokomotivu, ući u finale, a u finalu ne može se imperativno tražiti trofej, treba se boriti, ali to je jedna utakmica u kojoj će doći ili Dinamo ili Rijeka pa se i maćehinsko suđenje može unaprijed iskalkulirati. U finalu što bude, ali u finale treba doći.

Snažno u Europi

2. Drugi je cilj plasman u Europsku ligu, da konačno uspije proboj, a Hajduk često bude sasvim blizu, pa zapne na zadnjoj skalini. Sad se momčad kompletirala i uz dodatni zahvat na ljeto tamo gdje bude najviše trebalo, trebala bi snažna zakoračiti u skupine Europske lige.

Čvrsta jesen

3. Treći, ali ne najmanje važan jest borba na vrhu, da se ne dogodi da lider odmakne čak 12 bodova kako se to zarana dogodilo minule jeseni. Ravnopravno na vrhu, to je prioritet. Moglo bi se tolerirati spletom okolnosti pet koraka zaostatka, sve više od toga izazvalo bi opet novi val negodovanja. Bilo bi dobro i ovog proljeća stanjiti razmak, 12 bodova minusa stalno bode u oči... 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk