Sport Hajduk

Uspon i pad u pet slika

Nije neophodan, zabijaju i drugi: ozlijeđeni Mađar blizu je odlaska iz Hajduka na kraju sezone

Uspon i pad u pet slika

Enigma Futacs. 

Da, to je život... A u slučaju Marka Futacsa već bismo rekli i – repriza. Hoće li mu Hajduk doista ponuditi novi ugovor, sve do 2019. godine? Ili će ga samo pustiti da odradi postojeći, a onda se na ljeto razići sa svojim zlosretnim centarforom... 

Bio je visoki Mađar, Atila naš, na utakmici protiv Inter Zaprešića. Bio je u svečanoj loži, “bacio” je štake, oporavak teče, čini se, dobro. Gledao je kako Hajduk i bez njega zabija pet komada u mrežu Zaprešićana.

Kopićev redizajn

Vidio je da je Hajduk sad već miljama daleko od one igre što je igrao Joan Carrillo i kad je on, Futacs, kao svjetionik ili toranj bio broj jedan u svim zamislima taktike. I k tome još i prvi golgeter HNL-a koji je Hajduku tu laskavu titulu donio nakon ravno 25 godine.

Sad je ovo neki drukčiji Hajduk, Željko Kopić ga je preoblikovao nakon što se Carrillo zapleo u svojim zamislima, ostavši bez Vlašića i – Futacsa.

Novom treneru Kopiću Futacs i nije neopohodan. Drukčije se igra. I tko bi sad njega čekao?! I štošta gradio na njegovu povratku?!

Pitanje je legitimno: produžiti ugovor s Futacsem ili ga pustiti na ljeto, kad ga odradi?

Futacs nije bilo tko, no nije više tako neophodan. Hajduk se snalazi i snašao se i bez njega.

Dolazi u situaciju kad se ukida ono što zovemo “minuli rad”, premda je Futacs ostvario nešto nedostižno za “bijele”. Isplati li se Hajduku još jednom čekati na Futacsa da se vrati punom snagom i koliko bi to koštalo za još jednu neizvjesnu godinu, sve do ljeta 2019.?

Futacs se danas oporavlja nakon teške ozljede koljena, strpljivo. Treba mu još vremena. Barem mjesec-dva.

Međutim, nema glasova da bi mu se produžio ugovor. O tome se radi. 

U trenutku njegove ozljede, kad se desilo to zlo na stadionu u Maksimiru, iz Poljuda je brzo rečeno:

- Obnovit ćemo s Futacsem ugovor na još godinu dana!

Kao znak solidarnosti i povjerenja za svoju “klasu A”. Igrača bez premca.

Do danas, istini za volju, bilo je prilike sve to obaviti, da se želja iz nadasve emotivnog trenutka hitro pretoči na papir.
Kako vrijeme ide dalje, a i nove su okolnosti, sve je izglednije da i Hajduk taktizira, ne žuri i da je produžetak ugovora za Futacsa - na dugom štapu. Ima tu i objektivnih okolnosti.

Prije godinu i pol bio u sličnoj situaciji

Futacs bi mogao doći u sasvim sličnu situaciju kao prije godinu i pol kad je odlazio iz Mersina, ugovor mu je istekao, ozljedu je tek sanirao, a Hajduk posegnuo za njim i rekao, “dolazi nam klasa A, vidjet ćete vi kad se on oporavi”.

Tako je i bilo, ali je za vraga Futacs bio ozlijeđen i nije mogao pomoći u utakmicama protiv Iasija, Oleksandrije, Maccabija iz Tel Aviva. Tek se kasnije – iskazao. I onda na ljeto opet ozlijedio.

Danas su neki novi uzeli glavne uloge, pojavio se Ohandza iz redova otpisanih, pridružio mu se Said iz redova prekriženih. I sad Futacs nije više u prvom planu, nije uopće prioritet. 

Uspon i pad u pet slika

Da vidimo gdje smo danas i kako se sve to dogodilo:

1. Futacs najbolji igrač i golgeter, u ljeto je to bila prava bajka, od golova i činjenice da je prvi strijelac, preko zamisli da će on biti nositelj svih napadačkih zamisli trenera Carrilla;

2. Na utakmici protiv Dinama u Maksimiru krajem ljeta zadesila ga je teška ozljeda koljena. Prognoza - barem šest mjeseci oporavka, nema ga sve do veljače iduće godine.

3. Odmah ćemo s njim produžiti ugovor da zna koliko nam znači i koliko mu vjerujemo – poručili su iz Poljuda.

4. Hajdukova igra je sasvim potonula, Carrillo je smijenjen jer se nije snašao bez Futacsa, doveden je Kopić.

5. S Kopićem je Hajduk preko noći procvjetao, svi su učvrstili pozicije, a Futacs postao zaboravljen. Ako golove daju i Ohandza i Said i Erceg, ne treba ni Almeida, a što ćemo onda s Futacsem?! Isplati li se s njim produživati ugovor?

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk