Sport Hajduk

Na svim terenu

Hajdukov mladi reprezentativac zadnja dva kola igra doma: Otac mi je žestoki kritičar, i kad odigram dobro uvijek ima 'ali'

Na svim terenu

Toma Bašić je uz Antu Ercega trenutačno - prvi hajduk. Centaršut na Nižićevu glavu iz kornera za vodstvo u Osijeku 2:1 prošle srijede trasirao je put u polufinale kupa, a izravni pogodak lobom protiv vratara Prskala u Rijeci za vodstvo 1:0 na startu jadranskog derbija naslutio je da Hajduk pobjeđuje nakon 2082 dana.

U KBC Firule, na Dječjem odjelu, Hajdukova su tri kralja, Gašpar, Melkior i Baltazar (Erceg, Bašić i Juranović), donijeli darove mališanima. Točno mjesec dana ranije od Tri kralja, ali baš prigodno, na – Svetog Nikolu.

Ma jesu i njih dvojica, Erca i Jopa, ali Toma je nekako bio posebno tražen. Visok, plav, a dječačkog lica. Omiljen za fotku, za selfie, za razvit šal pokraj Božićnog drvca.

- Ovo je lijepa gesta i puni me emocijama, kad dođemo u posjet oboljeloj djeci... Vidjet radost na njihovim licima što su oni nas vidjeli i što smo im došli s darovima, poseban je poticaj, ispunjava mi dan na duhovnoj razini. To su možda sitnice, ali lijepo je činit dobra djela...

To je privatna stvar, ali kako biste opisali vašu duhovnost?

- Ja sam dosta u vjeri, to ne skrivam.

Pardon, idete u crkvu?

- U vjeri često tražim mir. Ne moraš uvijek ni ići u crkvu da pronalaziš mir u vjeri. Možeš to i sam. Nastojim to što češće, da smirim te amplitude u životu gore i dolje, da budem stabilniji. Ali, to je malo, ovako, privatno, mogao bih sad o tome tri sata, ali ne bih za novine.

Razumijemo. Da se vratimo aktualnom trenutku, svlačionici u Rijeci, pjevalo se i veselilo, pa i skandiralo ono "igrajte ...."?

- Ma da, ponijela nas je navijačka euforija. Sami sebe smo zezali. Pogrešno je misliti da smo to uzvratili nekakav udarac. Ma ne, ni slučajno. To je krivo. Bilo je i drugih pjesama, "večeras je naša fešta", a onda smo se silno euforični zbog sjajne pobjede našalili i na svoj način. Ponijeli smo se kao navijači u radosti. Vjerujem da ćemo ubuduće opet zajedno s navijačima slaviti. Sa svoje strane svakako ćemo se truditi pobjeđivat i dalje.

Sad slijedi Lokomotiva, u gostima?

- I odmah vam moram reći da smo se široko osmjehnuli kad smo čuli da se igra u Maksimiru! Da se igra u Kranjčevićevoj ulici, tamo nema ni trave, teren je sigurno u blatu. Puno je bolje u Maksimiru, po našoj mjeri, za onoga tko želi igrat.

Ali, igrat će i Lokomotiva?

- A, pustite vi njih, bitno je da nama odgovara Maksimir. Za nadigravanje.

Vratili ste se u formu, ozljeda vas je dugo kočila, na to se gotovo i zaboravilo?

- Pa da, potrajala je ta nesretna ozljeda pete više nego što sam mislio. Još tamo na pripremama u Sloveniji. I dugo sam se mučio. Sad je to prošlost, ali sam dosta vremena izgubio. Jesam li u prvih 11 ili ulazim s klupe, naravno da je to na treneru. Moje je da budem spreman. A ja osjećam da imam prostora za napredak.

Kad smo pričali prvi put prije dvije godine otprilike i prepoznali talent u toj vašoj lijevoj nozu, koliko se promijenilo?

- Dosta. Sazrio sam. Osjećam se zrelije. Nije taj proces još gotovo, ali sam sazrio. Dao sam i neke golove, a bilo je i lošijih utakmica. Nije se promijenilo to da je moj otac (Jelenko op. a.) uvijek žestok kritičar (smije se). Da, kad odigram baš dobro, on uvijek kaže da, ali... Nastojim ga zadovoljiti. Da je taj "ali" što rjeđe.

- A što tata kaže na korner iz koga ste dozvali Nižića na pogodak ili na vaš pobjednički lob u Rijeci?

- Kaže da, ali... Šalim se, dobro je bilo, ali uvijek može bolje.

Kaže se, da je nekom drugom došla ona Prskalova lopta na Rujevici, a ne vama, taj ne bi zabio, promašio bi gol. Vi ste odmah naciljali?

- Osjetio sam da vratar Rijeke ne ispucava dobro, prihvatio loptu i pogodio. Bio je to trenutak velike sreće.

Razbili ste famu da ste opasni samo iz prekida, iz kornera ili slobodnog udarca, eto pogotka iz igre...

- Hoću biti prepoznatljiv po svome udarcu i iz igre, u zoni udarca. Nastojim raditi na tome što više. I da popravim defanzivnu komponentu. Da mi se ne događa da se isključim iz igre. To je ono što me okupira najviše.

Hajduk je krenuo, izvrsno s Kopićem, gdje ste bili dosad? U čemu je tajna? Kako vi vidite to promjenu iznutra, s novim trenerom?

- Kopić je ušao u tešku situaciju, ali se odmah pravilno postavio, nije pokazivao strah ni na najmanje, prva stvar mu je bila da mu dokažemo da smo tim. Jesmo li? Jesmo. Nakon toga bio je vrlo konkretan u analizama, svakome je rekao što ga ide i kako on to misli i to je bio prvi korak da prionemo poslu. To nas je podiglo.

A vi konkretno, je li vam Yaya Toure i dalje idol?

- Pa, što ja znam... To sam rekao u trenutku dječačkog zanosa. Sad gledam utakmice Lige prvaka i sviđa mi se dosta igrača, upijam neke poteze, pokrete, ali ne bih nikoga izdvajao. NI spominjao. Imao sam prije više respekta kako igra Yaya, a danas ne gledam jednog posebno – priča Toma Bašić.

Dalić ? Pomalo, dobro je i kod Gračana

Ima li za vas mjesta na nekom makar širem popisu za Rusiju?

- To mi je teško govoriti, imam dobar status kod trenera Gračana u selekciji "do 21" i ajmo korak po korak. I tamo dobro stojimo, pobjeđujemo. Sad mi je najvažnije da mi u Hajduku, nakon ove dvije utakmice, a normalno da se nadamo pobjedama, dakle da mi ne uteknu zimske priprema zbog kakvog peha. Ljetne sam skoro propustio i puno izostao. To bih svakako želio izbjeći...

Jakov studira u Americi, možda uskoči u MLS

Brat blizanac Jakov, a slični su kao jaje jaju, igra nogomet u Americi, dok studira.

- Sad će na draft, studira i igra u Massachusettsu. Igra isto u veznom redu, veznog igrača. Možda uskoči i u MLS, Major League Soccer. Čujemo se, naravno, redovito.

A da ga zovnete u Hajduk?

- Pa to bi bilo lijepo, ali sad će probati može li u MLS. Da, kažu mi da bismo bili kao Zlatko i Zoran Vujović, blizanci.

Ili Frane i Ante Vitaić. Kuriozitet. Imao je Hajduk blizanaca, samo da Jakova dozovete.

- Zasad se pratimo iz daleka. Ali, tko zna.

A treći brat Luka?

- I dalje je u Istri kondicijski trener. Nije im lako u Istri, ali mu kažu da će biti bolje.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk