Sport Hajduk

leti, leti, leti...

Nova Hajdukova snaga: Omišanin oduševio navijače vrhunskim obranama na Rujevici

leti, leti, leti...

Karlo Letica (20), vratar koji penale brani, preko noći je postao nova Hajdukova snaga!

Odavna se priča o njegovu talentu i perspektivi, visini, rasponu ruku, baš kao i o Ivi Grbiću (21). Znali smo da je darovit i strpljivo čeka šansu, baš kao i godinu stariji Ivo, kolega mu i prijatelj, a ne suparnik. Zajedno su na čekanju...

Otkako je dotad neprikosnoveni Lovre Kalinić otišao u Belgiju, prije točno godinu dana, Hajduk je na gol postavio iskusnijeg Dantea Stipicu; Leticu vratio s posudbe u Rudešu (gdje je bio najbolji vratar druge lige), a u pričuvi je otprije i Grbić.

Svi smo sad pali u nesvijest kako je Letica obranio penal Gavranoviću i postao junak Hajduka na Rujevici. Uz još nekoliko izvrsnih obrana.

I Grbić zna obraniti penal

No, istini za volju, penal je na sličan, presudan način obranio i Grbić u Koprivnici protiv Slavena prije dvije i pol godine i trasirao Hajduku put u Europu. Tada se govorilo kako Hajduk ima perspektivnog Grbića. Međutim, fluktuacija među vratnicama, protok da se svi izdanci sjajne Hajdukove vratarske škole promoviraju, zapeo je, zastao, začepio se...

Prvo dok se Lovre proda; pa zaslužena šansa Stipici. Grbić se nešto ozlijedio i ode u zapećak, a Letica se nakon posudbi u Mosoru, Valu, Rudešu dokopao uloge pričuve.

Ozljeda Stipice, koji je u Osijeku branio vrlo dobro (a prethodno i u Puli protiv Istre i on obranio penal, op. a.), iznjedrila je na veliku scenu – Leticu.

To su bili sati neizvjesnosti, one pozitivne treme, kad je momčad stigla iz Zagreba u Opatiju a Letici rečeno “budi spreman”. Iz Splita je prema momčadi pohitao Grbić, da mu bude pričuva. 

Na Rujevici je Letica sjao od sreće, pričao kako je ovo za njega “ne samo san, nego još puno više emocija”, što ga naprosto diže s tla. Tek četvrti nastup za Hajduk. Prvo protiv Slaven Belupa, onda dva u kupu (Oriolik i Šibenik) i sad prvi hajduk Rujevice. Pamtit će ga Kek.

Zapravo se radi o – omiškom gusaru. Sad će se naljutiti, jer ne želi nadimke. Kad smo ga na Pohorju ljetos predstavljali i pitali ga: “Ako je Grbić Albatros s Meja, zbog golemog raspona ruku, koji je njegov nadimak?!”, rekao nam je da ne voli nadimke.

U redu, ali dolazi iz Omiša, kao sljednik Ivice Križanca i Ivana Perišića, reprezentativaca. Novi omiški gusar, a bio je zapravo mornar u trenutku kad je bio tinejdžer, na turističkom brodu njegove familije čime se oni bave kao poduzetnici. Pričao je tada:

– Mene zanima more, brod i podvodni ribolov. Najdublje sam zaronio na dvadeset metara, a moj kapitalac je komarča od dva i pol kilograma.

Golman, a ne mornar

E sad više nije tako. Golman je, a ne mornar, svaka čast ljubavi prema moru. A kapitalac se zove - Gavranović.

Budućem dinamovcu i reprezentativcu Švicarske skinuo je penal i više nikad neće biti što je bilo i prije.

Na neki način drži čvrsto i – Kosa. Pisali smo neka leti, leti, leti... Kos, a sad leti, leti – Letica! Naravno, ne u istom kontekstu.

Uglavnom, već dugo postoji svijest uokolo “bijelih” kako je momenat da se Stipica zasluženo proda dalje, a da se vrata Hajduka povjere – perspektivi.

Letica je poseban iskorak napravio u karijeri kad je branio za – Rudeš, stavili su ga na posudbu u redove budućeg zagrebačkog prvoligaša i tamo je umnogome pomogao da se tada drugoligaška momčad trenera Igora Bišćana ustremi u elitu.

To su zagrebački dani stjecanja iskustva u kojima je – valjda nije tajna – pet puta tjedno radio posebno s majstorom “fizikalija”

Perom Kuterovcem i mnogi će reći da je usavršio svoju motoriku:

– Kao zvijer je, kao mačka sa svojih dva metra i još jednim centimetrom – kažu nam mnogi koji ga izbliza dobro prate, njegov stalan napredak na trasi Mosor, Val, Rudeš... Hajduk!

U Hajduku od 2008.

Na Rujevici je bio sav ushićen, budan je sanjao noć u kojoj je postao Hajdukov pobjednik, spominjao Lovru Kalinića kao mentora, ali i uzor Asmira Begovića koji ga se tako dojmio dok je branio za Stoke City...

U Hajduku je od 2008. godine, trenirao ga je Igor Vukman među dječacima, baš kao i Grbića, sjećao se svojih početaka:

– Počeo sam u Omišu, rano, stadion Ribnjak ispred kuće, pa kud ću nego na trening. Onako visok, a gdje nego na gol. Hvala dragom Bogu što mi je dao priliku, na meni je da je iskoristim – pričao je.

Letica, za nov Hajduk uzlet.   

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk