Sport Hajduk

komentar igre

Je li Željko Kopić prekasno doveden za trenera ili ipak na vrijeme?

komentar igre

Hajduk je svladao Rijeku, to je vijest! Vjerovali ili ne, ili – i to se događa!

Svemu dođe kraj, pa tako i crnom nizu Hajduka protiv Rijeke. Doživjeli smo i to, kao kad Bijelo dugme pjeva “doživjeti stotu”. Da Hajduk svlada Rijeku, nakon 2082 dana posta i 20 utakmica u kojima je 13 puta izgubio, a jedva sedam puta remizirao.  Bila je to vječnost, tramvaj zvan čežnja, od 21. ožujka 2012. godine na Kantridi do ove subotnje, smrznute večeri na Rujevici, u prvom danu adventa 2017. godine.

Zaslužena pobjeda Hajduka koji je sasvim očvrsnuo pod eliksirom Željka Kopića.

Najradije bismo odmah napisali odu Željko Kopiću, jer trebao je Hajduku taktičar, strogi strateg, nakon umjetnika Joana Carrilla. O tome smo već pisali i ne bismo sad već dodijavali, međutim to je činjenica. Priznaje nam je i Orlando Rivetti, doajen riječkog sportskog žurnalizma, svaka čast, zasluženo, kaziva nam legendarni brk riječkog press-okruženja.

Kopić nadmudrio Keka

Taktičar Kopić je nadmudrio Matjaža Keka, onako kako je to uradio i u lanjskom polufinalu Kupa, tada za kormilom Slaven Belupa. Ima u tom Kopiću nešto, pa to ti je. A opet, sve je to podložno slučaju, jer da ne bi na golu Rijeke Uprskala, pardon Prskala, tko zna što bi bilo. Hoćeš-nećeš darivao je oba gola Hajduku.

Prskalo je odmah častio Tomu Bašića, a onda i Ercegovu loptu u svome kutu propustio u mrežu. S druge strane je Karlo Letica pokazao svoju darovitost, kad je Rijeci dosuđen penal, Letica ga je skinuo, obranio.

Često na dobro izađu utakmice u kojima ti u predigri sve krene naopako. Nije mogao Dante Stipica, na golu se pojavio Letica. Nije odjednom zbog aduktora mogao ni kapetan Zoran Nižić (a Lopez ima kartone), a iz rukava Kopić sastavi nečuven tandem stopera Gentsoglou – Ismajli.

Kad znaš upraviti, onda i postojeći kadar igrača ima nesagledive resurse. Da, ni Said nije mogao zbog “žutice”.

Iz ponora Hajduk je nanizao pobjede u gostima kod Osijeka i Rijeke. Nečuveno, doista.

Oblak nad Gorskim kotarom

Rekosmo da je tu bilo sretnih okolnosti, međutim Hajduk je kompaktnošću zaslužio pobjedu. I detalj da uvede Bosančića, trećeg stopera. Da. Obranimo prednost zubima i nabijanjem daleko u polje, ako treba!
Kompaktno, baš kako je godinama činio Kek. I bili su hajduci ljubomorni na Keka, koji je od Rijeke pravio veliku, nepobjedivu momčad.

Sad je odjednom sve drugačije. Kek je odradio najkraću pressicu u povijesti HNL-a, da se našalimo, mrk poput oblaka nad Gorskim kotarom promrsio je riječ-dvije, teško mu je i odjurio je natrag, liftom nizbrdo u svlačionicu.

A svlačionicu do njegovih sada Hajduk slavi. Nije li Željko Kopić prekasno doveden za trenera? Ili ipak na vrijeme. Ali za iduću sezonu... 
 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk