Sport Hajduk

josip veber (1964.-2017.)

Ljubav su mu bili glazba, tamburica i harmonika, za Split je bio vezan neraskidivim nitima, a ušao je u povijest hrvatskog i belgijskog nogometa!

josip veber (1964.-2017.)

Umro je Josip Weber/Veber, Hajdukova nogometna obitelj je ožalošćena, umro je osam dana prije 53. rođendana od karcinoma s kojim se rvao zadnjih godina. Sklopio je oči zauvijek u Slavonskom Brodu gdje je i rođen; dva desetljeća već živio je i radio u trokutu Split – Slavonski Brod – Brugge.

Umro je Hajdukov napadač – harmonikaš, kako smo ga sa simpatijama dočekali još tamo 1985. na pripremama "bijelih" na Kupresu, kad je došao iz Slavonskog Broda, iz BSK-a; u doba trenera Stanka Poklepovića uoči sezone utakmica s Metzom, Torinom, Waregemom. Da bude alternativa Zlatku Vujoviću. Najavljen je na stupcima Slobodne: Zapamtite ime Veber, harmonikaš u napadu!

Ljubav mu je bila glazba, tamburica i harmonika, polazio je Srednju glazbenu školu u Slavonskom Brodu. A na igralištu – golovi. Zapazili su ga, Dragutin Krizmanić, kao instruktor tamošnjeg Saveza, otac nesuđenog predsjednika Hajduka Gorana (zastupnika Toyote i donedavnog savjetnika predsjednika Ivana Kosa). Krizmanić senior signalizirao, a tajnik Ante Žaja odmah realizirao dolazak Vebera za Hajduk; brži i spretniji u utrci sa zagrebačkim Dinamom koji je također bacio oko na vihornog strijelca slavonske nizine. Tako je tada bivalo, "bijeli" brži od "modrih".

U Splitu je Josip našao svoju ljubav, suprugu Irenu, kći Hajdukova ekonoma Juke Strinića i sestru Velimira, dugogodišnjeg Hajdukova direktora stadiona. Smrt ga je otrgla Ireni, ostavio je za sobom dvoje djece Josipu i Marka, dvoje unučadi Enu i Juraja.

Veber je samo dvije godine bio u Hajduku, nastupio je 60  puta i postigao 24 gola, ali 28 službenih nastupa, od toga pet golova, od čega jedan u prvenstvu (protiv Partizana u porazu 1:2, na stadionu JNA).

Osvojio je i Jugokup 1987. protiv Rijeke u Beogradu, bio je član momčadi "bijelih" kod Josipa Skoblara.

Tog ljeta je otišao u vinkovački Dinamo, pa ubrzo u Belgiju, probio se golovima u dresu Cercle Bruggea (igrao je tamo s Brankom Karačićem i Jerkom Tipurićem), gdje ga je zapazio Anderlecht i uzeo ga. Dapače, dali su mu državljanstvo, igrao je za Belgiju, zabio šest golova za "crvene vragove" te 1994., sve na Heyselu: pet komada Zambiji i jedan Mađarskoj. Nastupio je potom i na SP te godine u SAD i nedosuđeni penal na njemu protiv Njemačke (2:3) u osmini finala u Chicagu kad ga je srušio Helmer, a nije dosudio Švicarac Rothlisberger bio je obrazac sudačke greške ili previda, nepravde, sudac je spriječio da Belgija izjednači.

A prije toga je pod Poklepovićem zaigrao za Hrvatsku, 1992., kao igrač Cercle Bruggea, tri nastupa na turneji po Australiji i jedan gol za Hrvatsku! FIFA mu je svejedno dopustila prelazak u Belgiju jer je Hrvatsku priznala tek od 1993,. a sam Josip je dobio dopuštenje od HNS-a da prihvati igranje za Belgiju; budući da su "vatreni" imali Šukera, Bokšića, Vlaovića...

Život je baš pisao romane u Veberovu kratkom životu, ždrijeb Lige prvaka naveo je 1994. njegov Anderlecht na njegov Hajduk, zabio je gol "bijelima" u Poljudu (ali ga nije slavio) smanjivši u 89. minuti na 1:2 ranije pogotke Pralije i Butorovića.

Tako to ostaje u analima, igrao za Hajduk i Anderlecht, ali i za Hrvatsku i za Belgiju, davao golove na sve strane. Triput prvi strijelac Belgije, '92., '93., 94.

Svoju ljudskost i široko srce dokazao je u najtežim trenucima rata, angažirao se humanitarno s početka devedesetih, donosio pomoć, između ostaloga Hajduku medicinsku opremu i posebne sportske napitke iz Belgije. Kasnije poduzetnik, uvoz-izvoz na relaciji Slavonski Brod – Brugge, s obaveznim dolascima u Split kod obitelji Strinić. Povezivao je gospodarstvo belgijsko i hrvatsko, napravio firmu za uvoz-izvoz, oličenje prijateljstva Belgije i Hrvatske, veleposlanik dobre volje.

Smrt ne bira, odnosno uzima najbolje. Ostaje uspomena na vedro, uvijek nasmijano lice, vihorno brzog napadača i dojavu s kupreških priprema sretnih hajdučkih osamdesetih: zapamtite ime Veber, harmonikaš u napadu! Neka mu je laka zemlja.

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk